ΚΙΝ.ΑΛ: “Συναλλαγή” με τους θεσμούς και παράδοση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Για πολιτική συναλλαγή με τους Θεσμούς να παραδώσει την προστασία της πρώτης κατοικίας έναντι της επιστροφής των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΙΝ.ΑΛ. Στην ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια δεν θα δοθεί παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρίνης δήλωσε:

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στην Ελλάδα, δε θα δοθεί παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε θα υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο και των τραπεζών και των δανειστών. Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε την αναστολή πλειστηριασμών (όπως είχε προαναγγείλει από το Φεβρουάριο ο κ. Γεωργιάδης) για να πάρει ως αντάλλαγμα, στην τελευταία αξιολόγηση, από τους θεσμούς την έγκριση της επιστροφής και την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFA’s και τα SMP’s.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας- πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα- βάζει την υπογραφή της σε ένα νομοσχέδιο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όλα όσα εκτυλιχθούν από τον Οκτώβριο με τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματιστεί. Καταργεί στην πράξη την έννοια και την αξία της προστασίας της κύριας κατοικίας και ακολουθεί ο πτωχευτικός κώδικας που θα μετατρέψει και επισήμως χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.
Προστασία της πρώτης κατοικίας που εφαρμόστηκε με το Ν.3869/2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καταργηθεί το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αντικατέστησε με το Ν.4605/19 και την αποτυχημένη πλατφόρμα ρύθμισης των οφειλών.
Από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής υποστήριζε ότι η πλατφόρμα είναι αναποτελεσματική, καθώς έθετε πολύ αυστηρούς όρους που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ περιόριζε και τους δικαιούχους μέχρι την 31/12/2018.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησε την πλατφόρμα και παρέτεινε την όποια προστασία παρείχε μέχρι τις 30/7/2020, ενώ για 1 σχεδόν χρόνο προσπαθούσε να μας πείσει για την αποτελεσματικότητά της, η οποία οδήγησε σε όλες και όλες 2000 ρυθμίσεις σε μια περίμετρο 90.000 δικαιούχων.
Σήμερα, επαναφέρουμε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας, και την αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του έτους.
Για το Πρόγραμμα Γέφυρα: Η κυβέρνηση εμφανίζει ως αντίδωρο στους πλειστηριασμούς και την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το πρόγραμμα επιδότησης για 9 μήνες σε δανειολήπτες που υπέστησαν τις συνέπειες του κορονωϊού. Εξαιρεί περιπτώσεις όπως οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες της Ηλείας και των άλλων πυρόπληκτων νομών που όχι μόνο δε θα στηριχθούν, αλλά περιμένουν εδώ και 9 μήνες τη ρύθμιση που εγγράφως έχει υποσχεθεί ο κ. Σκυλακάκης. Η κυβέρνηση παραδίδει τους δανειολήπτες χωρίς καμία προστασία στα funds και τις τράπεζες, για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
Για τα κόκκινα δάνεια: Προφανώς, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ξαφνικά οι δανειολήπτες, ιδιαίτερα αυτοί που οδηγούνται σε πλειστηριασμό, θα βρουν τα χρήματα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, με την ύφεση στο 10%, την ανεργία στο 20% και την οικονομία σε κρίση. Προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για την ομαλοποίηση της κατάστασης με χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αλλά δεν αναφέρει ότι 2 στις 3 βραχυχρόνιες ρυθμίσεις ξανακοκκινίζουν εντός 3 μηνών. Και δεν το λέμε εμείς αλλά η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος του Ιουνίου στη σελίδα 182. Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας

About Author