Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Σκληρή μονομαχία Χρυσοχοΐδη-Ραγκούση

Έντονη αντιπαράθεση -που έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά- διεξήχθη στην Ολομέλεια μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και στα άρθρα 1 έως 14 και 19 (αφορούν στις διαδηλώσεις). Σφοδρά πυρά στην Ολομέλεια εξαπολύουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως «μέσα σε ένα δίμηνο έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις, με το 87% να έχει λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές συγκεντρώσεις είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Ωστόσο σε 112 από τις 119, το οδόστρωμα κατελήφθη».

«Είναι κανείς ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση;» σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει, «η Ελλάδα, με την πολιτική ατολμία 45 χρόνια τώρα υστερεί θλιβερά στην Ευρώπη. Είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ρυθμίσει αυτό το δικαίωμα». Σημείωσε χαρακτηριστικά, «τελευταία στην Ευρώπη. Εκτός πραγματικότητας των αναγκών των πολιτών» και ανέφερε, «ως κυβέρνηση δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάντια». Παράλληλα υπογράμμισε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί, το λέω με πεποίθηση και αποφασιστικότητα» και προσέθεσε «δεν είναι μια δήλωση αυταρχισμού. Είναι μια πράξη ευθύνης».

Κατά την ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα. Χαρακτηριστικά σημείωσε «φίλε Γιάννη, σκέψου ποια σημαία κρατάς». Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «γέννησε μια κληρονομία καταστροφικής πόλωσης, που το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα και σήμερα». Μάλιστα αναφερόμενος εκ νέου στον κ. Ραγκούση, σημείωσε, «χαίρομαι φίλε Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα έξω από ένα τοξικό κλίμα».

Είχαν προηγηθεί αναφορές του Γιάννη Ραγκούση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Για «μία αποφράδα ημέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση» είχε μιλήσει ο κ. Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο». Μάλιστα είπε «είναι πραγματικά ένα νομοθέτημα που επιβεβαιώνει πως όσο και αν πληρώσετε στα media, η αλήθεια είναι μία: ότι είστε απέξω “κούκλα” χάρη στα media αλλά από μέσα “πανούκλα” και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών».

Το έντονο ενδιαφέρον των βουλευτών – και από πλευράς αριθμού εγγεγραμμένων ομιλητών – συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τις “Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, Πέμπτη, το βράδυ. Συνολικά έχουν ζητήσει το λόγο 124 βουλευτές, ενώ έχουν ήδη ανέβει στο βήμα οι επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί αύριο με τις ομιλίες και άλλων αρχηγών κομμάτων, εν όψει και των ονομαστικών ψηφοφοριών που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ επί της αρχής, επί των άρθρων που αφορούν στις συναθροίσεις και επί του άρθρου για τη “σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

“Βάζουμε απλά κανόνες, ούτε απαγορεύουμε ούτε περιστέλλουμε” τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Επιδεικνύουμε έμπρακτα μηδενική ανοχή σε Ρουβίκωνες και κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες”. Όπως σημείωσε, “την ταλαιπωρία στοχεύουμε, όχι την πορεία. Την υπερβολή, την κατάχρηση, τη βία και την ανομία περιορίζουμε, όχι τη διαμαρτυρία. Θωρακίζουμε την ουσία της άποψης, σε βάρος της ανεξέλεγκτης εντύπωσης”.

Ως βουλευτής και δημότης Αθηνών σας συγχαίρω διότι κόβετε τον γόρδιο δεσμό της ταλαιπωρίας των καταταλαιπωρημένων δημοτών, κατοίκων, επαγγελματιών και περαστικών, είπε η Φωτεινή Πιπιλή.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει με ένα συμβολικό τρόπο να αποδείξει ότι είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση, διότι φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα της κοινωνίας μας, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στο θέμα της ευθύνης του άρθρου 13 (Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετάσχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση), ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας είπε ότι ο υπουργός πρέπει να το επανεξετάσει. Για το ίδιο θέμα, και μιλώντας – όπως είπε – νομικά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χ. Αθανασίου παρατήρησε ότι υπάρχει πλαίσιο στον αστικό κώδικα για την ενοχή εξ αποζημιώσεως (από δικοπραξία). Σημείωσε δε, ότι η αυξημένη ευθύνη του οργανωτή θα μπορούσε να ήταν “εις ολόκληρον ευθύνη μαζί με τους δράστες” οι οποίοι θα προξενούσαν ζημίες.

Την κατάθεση τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κυβέρνηση τη διάταξη περί αστικής ευθύνης του διοργανωτή προανήγγειλε ο βουλευτής του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης ενώ αργότερα, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Β. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το κόμμα του να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία για καταψήφιση της διάταξης.

Σε σχολιασμό όσων ειπώθηκαν για τις χιλιάδες κινητοποιήσεις, ως απόδειξη διαταραχής της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου, προέβη στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα: “Εάν δεν γίνονταν όλες αυτές οι χιλιάδες κινητοποιήσεις τα πράγματα θα ήταν ακριβώς όπως είναι σήμερα;” ρώτησε η κα Παπαρήγα φέροντας ως παράδειγμα την προσωπική διαφορά στη συνταξιοδότηση. “Κερδήθηκε χρόνος στο να μην παρθούν καινούργια μέτρα; Μα, βεβαίως αυτές οι κινητοποιήσεις οφείλουν να διαταράσσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου. Γιατί μέσα σε αυτήν την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου δεν υπάρχει ενιαίο συμφέρον. ‘Αλλα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άλλα της εργασίας, άλλα τα συμφέροντα των επιχειρηματιών στην κοινωνικοοικονομική ζωή και άλλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης των βιοπαλαιστών, αυτοαπασχολούμενων, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Τα συμφέροντα είναι ταξικά και επομένως, εάν η κοινωνική, η οικονομική και κατά συνέπεια, η πολιτική ζωή μείνουν αδιατάρακτες και σταθερές, τότε ο λαός, όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει τα προβλήματα που έχει, αλλά θα περάσει σε φάση ακόμα πιο μεγάλης σχετικής ή και απόλυτης εξαθλίωσης” είπε η κα Παπαρήγα.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και την “αποπομπή του διχαστικού υπουργού” που το εισηγήθηκε, ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε ότι η κυβέρνηση απαγορεύει τις “συναθροίσεις” εν όψει επερχόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων.

About Author