Κέικ για πάντα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπάει το κέικ, είτε το κλασικό, είτε τις πιο μοντέρνες και εμπλουτισμένες εκδοχές του. Εχουμε μεγαλώσει μαζί του και μ’ αυτό θα μεγαλώσουν και τα παιδιά μας. Γνωρίζω πολύ κόσμο που ξεκίνησε τη μαγειρική του… καριέρα φτιάχνοντας κέικ.

Κι εγώ, αφού πειραματίστηκα με μακαρονάδες και ομελέτες σε πολύ μικρή ηλικία, ένιωσα γρήγορα έτοιμη να ασχοληθώ και με τη ζαχαροπλαστική, φτιάχνοντας ένα κέικ σαν της μαμάς, που (μάλλον) από τύχη… πέτυχε.

Θυμάμαι σαν όνειρο τη μητέρα μου να διαβάζει τη συνταγή που υπήρχε πάνω στη σακούλα με το αλεύρι και με έναν αυγογδάρτη (μίξερ; δεν διέθετε το σπίτι) να ανακατεύει και να χτυπάει τα υλικά.

Μετά βουτύρωνε και αλεύρωνε το μεγάλο ταψί του φούρνου και άδειαζε τον χυλό, φροντίζοντας να αφήσει λίγο μέσα στο μεγάλο μπολ για να τον… απολαύσω, μαζεύοντάς τον με τα δάχτυλα.

Και όσο φούσκωνε το κέικ μέσα στον φούρνο και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι, η αγωνία μου μεγάλωνε μήπως «πέσει» ή αν θα ψηθεί σωστά πάνω-κάτω, όπως έλεγε η μαμά, αυτή τη μία ώρα, περίπου, που διαρκούσε το ψήσιμο.

Πάντα, όμως, όλα πήγαιναν «κατ’ ευχήν» και έβγαζε το ταψί, το άφηνε πάνω στον πάγκο της κουζίνας και με ένα κόσκινο το «χιόνιζε» με ζάχαρη άχνη.

Με μαρμελάδα και κρέμα

Υλικά

● 150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

● 6 αυγά

● 140 γραμμ. ζάχαρη

● 1 βανίλια

● 120 γραμμ. λιωμένη μαργαρίνη

● Για τη γέμιση

● 150 γραμμ. κρέμα γάλακτος

● 1 βανίλια

● 300 γραμμ. μαρμελάδα

● 1 κουταλιά ξίδι

● ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά για 10 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα. Στρώνουμε με λαδόκολλα δύο ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν, σκεπασμένα με πετσέτα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε αφράτη σαντιγί. Σε μπολ ρίχνουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας μαζί με το ξίδι και τα ανακατεύουμε. Σε πιατέλα βάζουμε τον ένα δίσκο κέικ και τον καλύπτουμε με τη μαρμελάδα. Από πάνω απλώνουμε τη σαντιγί και σκεπάζουμε απαλά με τον δεύτερο δίσκο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Με κάστανα και γλάσο σοκολάτας

Υλικά

● 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 200 γραμμ. μαργαρίνη

● 200 γραμμ. ζάχαρη

● 4 αυγά

● 400 γραμμ. κρέμα κάστανο (έτοιμη από το σουπερμάρκετ)

● 2-3 κουταλιές ρούμι

● για το γλάσο

● 1 σφηνάκι ρούμι

● 200 γραμμ. κουβερτούρα

● 1 κουταλιά μαργαρίνη

● 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε την κρέμα κάστανο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, προσθέτουμε το μίγμα κάστανου και τα χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη τη φόρμα και την αλευρώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά και στους 160 για άλλα 20. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: λιώνουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί και στο τέλος προσθέτουμε το ρούμι. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.

About Author