Πέτσας: “Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” για τα λεφτά στα ΜΜΕ – Βούτσης: Η επιτομή της αδιαφάνειας

Αρνείται για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει επί της ουσίας στο καίριο ερώτημα για τα ποσά που διανεμήθηκαν ακόμη και σε ανύπαρκτα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και ρίχνει το “μπαλάκι” στο ΥΠΟΙΚ…

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία ουσιαστικά συνιστά «ομολογία ενοχής», επαναλαμβάνει τα γνωστά περί έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν λόγω της «απρόβλεπτης, εξωγενούς και παγκόσμιας αυτής κρίσης».

Επίσης, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «ταύτιση με μέσο ενημέρωσης που αναπαράγει πολιτική σκευωρία που διερευνά η Βουλή».

Αφού επαναλαμβάνει τα γνωστά περί επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση στην οποία συνέβαλε η «έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» που «έσωσε κυριολεκτικά ζωές» και ότι τα τα ΜΜΕ «που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή τέτοιων αντικειμενικών, ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων, και πάντα σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εγκυρότητας της εκστρατείας και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών», προσθέτει:

«Ουδέποτε τέθηκε ως κριτήριο αποκλεισμού από την εκστρατεία η πολιτική τοποθέτηση ενός Μέσου. Αντίθετα, συμμετείχαν Μέσα Ενημέρωσης που ασκούν έντονη κριτική στο έργο της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα, η “Αυγή”, η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο “Ριζοσπάστης”, ο “Δρόμος της Αριστεράς”, ο ραδιοφωνικός σταθμός “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” κ.α., όπως φάνηκε από τον σχετικό Πίνακα που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων με τα 1.232 Μέσα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «στο πλαίσιο της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και σεβασμού στα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, προβλέφθηκε ρητά ότι οι πληρωμές των μέσων που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει τιμολογίων, χωρίς φυσικά επιστροφές», αλλά εξακολουθεί να μη δίνει στοιχεία για τα ποσά που μοιράστηκαν ούτε για το γεγονός ότι κάποια από τα ΜΜΕ που περιλαμβάνονται στη λίστα είτε επί της ουσίας δεν υπάρχουν είτε δεν έχουν καμία ουσιαστική σχέση με την ελληνική επικράτεια.

Και στη συνέχεια επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, λοιπόν, καλά ότι με τις συνήθεις διαδικασίες δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον κορονοϊό, πριν παρέλθουν πολλοί μήνες και αφού προηγουμένως θα είχαμε θρηνήσει την απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων μας. Για αυτό κινηθήκαμε γρήγορα και διαμορφώσαμε τη νομική βάση για το πλαίσιο της ενημέρωσης για τον κορονοϊό με τα άρθρα 30 και 31 της από 14 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

»Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, επίσης, εδώ και μήνες, ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Κι αυτό γιατί δεν πληρώνει ο ανάδοχος τα Μέσα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών. Και πληρώνει με βάση τα τιμολόγια που εκδίδονται και σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για κάθε πληρωμή. Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι δεν γίνονται επιστροφές, γιατί κάθε Μέσο πληρώνεται με βάση το τιμολόγιό του, απευθείας από το Υπουργείο Οικονομικών.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά, ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, για να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Γιατί λοιπόν δεν ρωτάει για την άποψη των επίσημων ενώσεων των τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών και έντυπων Μέσων Ενημέρωσης; Ή, μήπως, ξεκίνησε να τις ρωτάει και επειδή δεν λάμβανε την απάντηση που επιθυμούσε για να εξυπηρετήσει την στείρα μικροπολιτική του, αποχώρησε από συσκέψεις που έγιναν;»

Και καταλήγει κατηγορώντας τον για «ταύτιση» με μέσο ενημέρωσης υιοθετώντας τα δημοσιεύματά του:

«Το συμπέρασμα είναι ένα: Υπάρχει ταύτιση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με ένα Μέσο Ενημέρωσης του οποίου τα δημοσιεύματα υιοθετεί και αναπαράγει. Και δεν είναι η πρώτη, αλλά πολλοστή φορά. Με κορυφαία περίπτωση την πολιτική σκευωρία του παραδικαστικού κυκλώματος που διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής».

Με νέα ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται απάντηση στις απογευματινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος έδειξε το ΥΠΟΙΚ ως υπεύθυνο τήρησης της λίστας με τα ποσά που δόθηκαν:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να γράφει έκθεση ιδεών για να μην δώσει τελικά καμία ουσιαστική απάντηση, μπορεί να πράξει κάτι πολύ απλό: να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που έδωσε σε κάθε ΜΜΕ. Τι φοβάται και την κρύβει, αφού είναι όλα καλώς καμωμένα;

Η απάντηση είναι απλή: τελεί σε πανικό έχοντας υπογράψει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ανύπαρκτα ΜΜΕ.

Επειδή, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η κοινωνία και η πλειοψηφία των ίδιων των ΜΜΕ αναρωτιούνται πού πήγαν τελικά τα 20 εκατ. ευρώ, ας απαντήσει τουλάχιστον κάποιο άλλο από τα στελέχη του Μαξίμου που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη σκανδαλώδη υπόθεση.

– Θα δώσουν τη λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε ΜΜΕ στη δημοσιότητα;

– Με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα σε κάθε Μέσο;

– Ισχύουν οι πληροφορίες για 800.000 ευρώ σε ένα μόνο ηλεκτρονικό Μέσο;

Όσο κι αν υπεκφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, θα αναγκαστεί τελικά να λογοδοτήσει“.

Ν. Βούτσης: Επιτομή αδιαφάνειας και μεροληψίας ο τρόπος διάθεσης των 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ

Σε αυστηρή παρέμβαση προχώρησε, σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και την ενημερωτική εκπομπή των δημοσιογράφων Αντώνη Αντζολέτου και Απόστολου Μαγγηριάδη. Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε τον τρόπο και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν η Κυβέρνηση και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας για να μοιράσουν στον Τύπο τα 20 εκ. ευρώ της καμπάνιας για την πανδημία του κορωνοϊού ενώ μάλιστα από τις 10 Απριλίου στην έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε προειδοποιηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την τήρηση της διαφάνειας και συγκεκριμένων κριτηρίων που υπαγορεύονται από το νομοθετικό πλαίσιο.

Το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν να γίνει μία αδιαφανής και απολύτως μεροληπτική διαδικασία κατά την οποία χρηματοδοτήθηκαν ανυπόληπτα sites και έμειναν εκτός ενίσχυσης ενημερωτικοί οργανισμοί όπως το Documento – όπως ο εκδότης του έχει δημόσια δηλώσει – αλλά και έγκυρες ενεργές πολιτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, οι οποίες προφανώς δεν κάλυπταν τα «κριτήρια» του κ. Πέτσα και της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε αυτό το θέμα που όπως και το σκάνδαλο των vouchers του κ. Βρούτση δείχνουν την πρόθεση της Κυβέρνησης για εργαλειοποίηση της πανδημίας την ώρα που με αγωνία ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει, τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Βούτσης καταγγέλλοντας την αδιαφανή και κυνική χρηματοδότηση των ΜΜΕ  ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3:

«Ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες έχουμε ανεβάσει το ζήτημα που κι εμένα προσωπικά μου έχει δημιουργήσει μία κατάπληξη γιατί υπάρχει ένα στοιχείο πολιτικού κυνισμού και αντιδημοκρατικής διάθεσης που αφορά στα κονδύλια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν στα μίντια για την καμπάνια του κορωνοϊού. Υπάρχει μία συστηματική απόκρυψη από πλευράς της Κυβέρνησης για το που και πως δόθηκαν αυτά τα κονδύλια. Να σας μεταφέρω και ρεπορτάζ για να γνωρίζετε. Ακριβώς πριν από δύο μήνες, πρέπει να ήταν 10 Απριλίου, μεσούσης της πανδημίας, είχαμε συγκαλέσει την Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ήρθε ο κ. Πέτσας και έγινε συζήτηση για όλο αυτό το ζήτημα και για τον τρόπο που θα γινόταν η ενίσχυση του Τύπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ’ αρχής τάχθηκε υπέρ της γενναίας ενίσχυσής του Τύπου τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με διαφάνεια όμως και με συγκεκριμένα κριτήρια, μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε. Σε εκείνη τη συζήτηση και ενώ ακόμα δεν είχαν μοιραστεί τα κονδύλια από τη συγκεκριμένη εταιρεία που κι αυτό ήταν λάθος, προειδοποιήσαμε και ζητήσαμε διαφάνεια. Και ο κ. Πέτσας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υποσχέθηκε ότι εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το μοίρασμα με τα κριτήρια που είχαν βάλει, θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα κριτήρια και τα ονόματα των μίντια αλλά και τα ποσά που δόθηκαν. Όλα αυτά τα έχουμε ζητήσει ήδη και τα αρνήθηκε η Κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνω γιατί είναι σημαντικό. Πριν από δύο μήνες, αναζητείστε και τα πρακτικά της Επιτροπής, ο κ. Πέτσας είχε δεσμευθεί ότι θα δοθούν αυτά τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σήμερα ο κ. Πέτσας αρνείται να τα δώσει. Εκτός από ορισμένα Μέσα, κάποιες εφημερίδες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κάποιες ιστοσελίδες, οι οποίες έχουν πει πόσα γλίσχρα ποσά πήρανε, άλλα Μέσα δεν πήρανε τίποτα. Το Documento για παράδειγμα που ως Οργανισμός δεν πήρε καθόλου χρήματα αλλά ενδεχομένως και άλλα Μέσα και ενεργές πολιτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οφείλει η Κυβέρνηση να δώσει ολόκληρη τη λίστα, τα ποσά και τα κριτήρια με βάση τα οποία έκανε αυτόν το διαμοιρασμό. Θα επιμείνουμε απολύτως σε αυτό το ζήτημα. Αυτό το θέμα και το σκάνδαλο των voucher αλλά και κάποια άλλα μικρότερα, τα οποία παρεισέφρησαν στις ΠΝΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ με κόπο και βάσανο τα έφερνε στην επιφάνεια. Δεν είναι σωστό όταν υπάρχει πανδημία κι όλος ο κόσμος αυτοπεριορισμένος σφίγγει τα δόντια για να επιβιώσει, να επωφελείται η Κυβέρνηση και να προχωράει σε τέτοια μεγάλα λάθη και ολισθήματα».

About Author