Ξάνθη: Κατηγορίες για ολιγωρία σε τεστ και υγειονομικά πρωτόκολλα- Γιατί φτάσαμε σε νέο lockdown

Ολική καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας- για δεύτερη φορά – στον οικισμό Εχίνου καθώς και μερικό lockdown στην υπόλοιπη Ξάνθη αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τη νέα έξαρση κοροναϊού με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ειδικότερα στην ορεινή περιοχή. Ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα αλλά καταγράφηκαν και ασυμπτωματικοί ασθενείς που προσήλθαν στα μαζικά τεστ του γενικού πληθυσμού, την περασμένη εβδομάδα.

Είναι πάντως γεγονός ότι τα μαζικά τεστ δεν προηγήθηκαν της άρσης των περιοριστικών μέτρων σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη στην πρώτη φάση της πανδημίας, όπως επιτάσσει η διεθνής πρακτική και όπως ζητούσε εξαρχής ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος ως αναγκαίο βήμα καταγραφής, πριν την άρση.

Καταγγελίες επίσης ότι υπήρξε απόλυτη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και ειδικά στην επίμαχη περιοχή ενώ έφτασαν δεκάδες άτομα από το εξωτερικό, χωρίς κανένα έλεγχο ή έστω προληπτική καραντίνα.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικά αργοπορημένες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας τα κρούσματα που είχαν εμφανιστεί ήταν περισσότερα από αυτά που είχαν οδηγήσει στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου – Απριλίου ενώ τώρα η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια, με 120 κρούσματα σε νομό 110.000 κατοίκων και τουλάχιστον 10 θανάτους.

Η περίπτωση της Θράκης είναι το πρώτο πλήγμα – ρωγμή στη χώρα μας και το αφήγημα της επιτυχημένης αντιμετώπισης της κρίσης.

Στην πρώτη δύσκολη κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί , μετά το στάδιο της άρσης, δεν υπήρξε μέριμνα και προσπάθεια αποτροπής ενώ ήταν ορατό το πρόβλημα. Και το ερώτημα είναι ότι αν αυτό συνέβη στη διαχειρίσιμη και στατική κατάσταση της Θράκης, τι πρόκειται να γίνει στις τουριστικές περιοχές, ειδικά μετά και τις παλινωδίες των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, είναι το ερώτημα που προβληματίζει αρκετούς.

Κατηγορίες για ολιγωρία

Τοπικοί παράγοντες όλων των πολιτικών αποχρώσεων κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λάβει μέτρα στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης ενώ το πρόβλημα ήταν προφανές.

Μόλις την Τετάρτη 3/6 ελήφθη η απόφαση για μαζικά τεστ ενώ ακόμη και όταν είχαν ολοκληρωθεί και έδιναν σαφή εικόνα, ήδη από την Κυριακή 7/6, οι αρμόδιοι δεν έλαβαν αποφάσεις.

Την Τετάρτη 10/6 έκλεισαν 4 δημοτικά σχολεία στην πόλη της Ξάνθης, από κρούσμα εκπαιδευτικού που διαμένει στον Εχίνο της ορεινής περιοχής

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η απόφαση αυτή για κλείσιμο σχολείων και καραντίνα 40 δασκάλων, δεν συνάδει με όσα υποστήριζε το Υπουργείο Παιδείας όταν προωθούσε το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί όλη τη περιοχή, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Ήδη με την ανακοίνωση της διεξαγωγής των μαζικών τεστ, υπήρξαν ακυρώσεις ακόμη και σε ποσοστό 100%, σύμφωνα το Σύλλογο Ξενοδόχων, ενώ το lockdown θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την οικονομία. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι κατεξοχήν τουριστικές περιοχές, που ήταν «καθαρές» από κρούσματα, θα υποστούν τώρα βαριές επιπτώσεις λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης της κυβέρνησης.

Γενικότερα πάντως, οι κοινωνικές και εμπορικές σχέσεις έχουν «παγώσει» στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται σε παρακμή ήδη από την περίοδο του Καρναβαλιού όταν και ακυρώθηκαν οι σχετικές εκδηλώσεις.

Θα εφαρμοστεί κι αλλού αν χρειαστεί

Τα πάρτι στη Μύκονο, στον Αλιμο αλλά και η εικόνες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς καθώς φοβούνται διασπορά του ιού. Ετσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β, την λήψη δηλαδή αποτρεπτικών μέτρων σε οριζόντιο υπερτοπικό επίπεδο αλλά και σε στοχευμένα σε τοπικό (δήμος Μύκης).

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τις εικόνες αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η διασπορά του ιού, γεγονός που δείχνει ότι δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν παρόμοια μέτρα και σε άλλες περιπτώσεις, εφόσον παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως η πανδημία δεν έχει νικηθεί και όπως είπε «δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά».

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή της Ξάνθης, καθώς προέκυψαν και νέα 15 θετικά κρούσματα στην περιοχή και κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με το Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

Σε οριζόντια μέτρα για την ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Ξάνθης, τα οποία συνίστανται σε:

Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου
Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία συνίστανται σε:

Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
Απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών
Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του Εχίνου από τον Δήμο Μύκης στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων
Ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τυχόν συνδρομή στο έργο των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους Δήμους της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα ισχύσουν από την 12-06-2020 και ώρα 06:00 και για επτά (7) ημέρες, ήτοι μέχρι την 06:00 της 19-06-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

About Author