Τσακαλώτος: Ευχάριστο που ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και αυτή της ΝΔ υφεσιακή

Σε σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη για την οικονομία απαντά ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζοντάς τον «αποκαλυπτικότατο».

«Είπε ότι η ανάπτυξη που είχαμε επί ΣΥΡΙΖΑ οφειλόταν στα επιδόματα και την 13η σύνταξη και υπονόησε ότι η ύφεση που με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2019 (πριν τον ιό) οφειλόταν στην πολιτική επιλογή της ΝΔ να μην δώσει κοινωνικό μέρισμα, αλλά να κάνει φοροελαφρύνσεις με έμφαση στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες», δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως «είναι ευχάριστο που ακόμα και ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπτυξιακή και αυτή της ΝΔ υφεσιακή».

«Γιατί είναι καιρός να ξεμπερδεύουμε με τον μύθο ότι η ανάπτυξη έρχεται με την κοινωνική αδικία. Μένει βέβαια, αυτό που σήμερα του ξέφυγε να αρχίσουν και να το εφαρμόζουν. Αν και πολύ αμφιβάλω, η ενίσχυση των λίγων έναντι των πολλών είναι δυστυχώς στο ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της παράταξης. Ακόμη και όταν παραδέχονται ότι είναι αντιαναπτυξιακή», κατέληξε ο Ε. Τσακαλώτος.

Η οικονομία, τηρουμένων των αναλογιών, πηγαίνει καλά. Θα δείτε ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε καλύτερα από αυτό που προβλέπουν για εμάς, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL ενώ για τα έργα στο Ελληνικό είπε ότι άμεσα, «η Ελληνικό Α.Ε. θα συνάψει την πρώτη σύμβαση με την Lamda Development για θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες».

Επίσης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση, κυρίως για τις αναστολές επιταγών των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων και ότι από σήμερα οι τράπεζες αποδέσμευσαν περίπου τα μισά από τα εγκεκριμένα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενώ τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα γίνει και για τα άλλα μισά.

Για το Ναυπηγείο Ελευσίνας γνωστοποίησε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της συμφωνίας με την ONEX και τoν αμερικανικό οργανισμό DFC.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί ύφεσης:

«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι για γέλια. Το αν η οικονομία μας πηγαίνει καλά ή όχι, το κρίνουν οι αγορές. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 καθιστούν την ελληνική οικονομία μία από τις καλύτερες της ευρωζώνης, με την ύφεση μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ.

Το να συζητάμε και να διαφωνούμε επί ιδεολογικών ζητημάτων είναι απολύτως θεμιτό. Το να διαφωνούμε στο αν η γη είναι στρογγυλή είναι απλά παράλογο. Η οικονομία πήγαινε καλά και, τηρουμένων των αναλογιών, εξακολουθεί να πηγαίνει καλά. Θα δείτε ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε καλύτερα από αυτό που προβλέπουν για εμάς».

Για την εικόνα στον τουρισμό:

«Όσον αφορά στις κρατήσεις στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της ενδοχώρας, ο τουρισμός κινείται σε καλά επίπεδα. Όσον αφορά στα νησιά, κινείται πολύ χαμηλά. Εμείς δουλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε, δίνουμε κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, μειώνουμε τον ΦΠΑ και κάνουμε ό,τι χρειάζεται περιμένοντας να αντιδράσει η αγορά. Πιστεύουμε ότι το φορτίο της θετικής δημοσιότητας που έχει συγκεντρώσει η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα θα βοηθήσει και τον τουρισμό να πάρει μπροστά».

 

Για τα δάνεια στις επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ:

«Η διαδικασία εγκρίσεως δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η έγκρισή τους από την εμπορική τράπεζα και η δεύτερη ο έλεγχος από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ότι ο φάκελος είναι σωστός. Η πρώτη εκκαθάριση των πρώτων 3.500 δανείων από την ΕΑΤ ολοκληρώθηκε χθες και εστάλησαν με email στις τράπεζες. Από σήμερα οι τράπεζες αποδεσμεύουν περίπου τα μισά από τα εγκεκριμένα δάνεια. Τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα γίνει και για τα άλλα μισά».

 

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή:

«Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια ευρώ και πιο ευέλικτο από τον πρώτο κύκλο. Θα συμπεριλάβει και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους. Πιστεύουμε ότι θα έχει πολύ μεγάλη απορρόφηση δεδομένου ότι το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου».

 

Για τις αναστολές επιταγών:

«Είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών. Έγινε μια τροπολογία την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Σκυλακάκη και γνωρίζω ότι ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση, κυρίως για τις επιταγές των ξενοδοχείων και των εποχικών καταστημάτων».

 

Για τα ναυπηγεία Ελευσίνας:

«Έχουμε ψηφίσει τροπολογία και έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι για τους μήνες που ήταν το lockdown. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της συμφωνίας με την ONEX και τoν αμερικανικό οργανισμό DFC για να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην ίδια εταιρία που έχει αγοράσει τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Είμαστε κοντά, το έργο προχωράει. Είχα επαφή και χθες με την Ουάσιγκτον και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες το “ letter of intent”».

 

Για το Ελληνικό:

«Ψηφίσαμε χθες την τροπολογία και όταν πάρει ΦΕΚ και εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση – προσδοκώ ότι αύριο θα γίνουν και τα δύο- θα μπορεί η «Ελληνικό Α.Ε.» να συνάψει την πρώτη σύμβαση με την «Lamda Development» για να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες».

 

Για την κρίση με την Τουρκία:

«Είναι μια δύσκολη στιγμή. Προσωπικά όμως δεν πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν θα περάσει την κόκκινη γραμμή. Κυρίως διότι έχουμε ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί απομείωση της εθνικής κυριαρχίας χωρίς αντίδραση. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική».

About Author