Κρατά ψηλά το “φιάσκο Βρούτση” ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της σύγκρουσης στη Βουλή

Ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα την προσπάθεια σκανδαλωδών αναθέσεων σε εταιρείες-πλατφόρμες του προγράμματος τηλεκατάρτισης, το οποίο και τελικώς ακυρώθηκε με παρέμβαση πρωθυπουργού μετά την θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση και κοινωνικούς φορείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως και τα άλλα κόμματα- μιλούν για σκάνδαλο, αξιοποιώντας τις νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο υπουργός Εργασίας. Και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο θέμα αυτό, πιέζοντας τον πρωθυπουργό αλλά και τον Γιάννη Βρούτση να δηλώσουν εάν και κατά πόσο υπήρξε προσυνεννόηση υπουργείου Εργασίας-Μαξίμου.

Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Ο κ. Βρούτσης πιάστηκε να ζημιώνει το Δημόσιο, δίνοντας 85 εκατ. ευρώ σε συνεργάτες του, ημέτερους και κολλητούς της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τον διατηρεί στη θέση του, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό. Μιας και παραμένει λοιπόν Υπουργός, οφείλει άμεσα να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα:

 

  1. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται, περιμένουμε ακόμα απάντηση από τον λαλίστατο κ. Βρούτση: Τη δουλειά με τις επτά πλατφόρμες την έστησε μόνος του ή σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη;

 

  1. Για ποιο λόγο διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι δεν πρόκειται να αποπεμφθεί αφού αυτά που υπέγραψε τα είχε λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου; Μήπως εκβιάζει επειδή το σχέδιο με τα ΚΕΚ δεν ήταν δικό του αλλά του πρωθυπουργικού γραφείου;

 

  1. Μπορεί να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν οι δύο από τις επτά πλατφόρμες των ΚΕΚ να στήθηκαν μία μέρα μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού;

 

  1. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει γιατί έχει λερωμένη την φωλιά του για το σκάνδαλο με τα ΚΕΚ. Ο ίδιος δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί και να εξαφανιστεί;”

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στη Βουλή με συγκεκριμένη ατζέντα και αναμένεται μεταξύ άλλων να επισημάνει, όπως προκύπτει από την άτυπη ενημέρωση πηγών της Κουμουνδούρου:

“Η αποκάλυψη του σκανδάλου-φιάσκου της τηλεκατάρτισης με την υπογραφή του κ. Βρούτση, ο οποίος ενέκρινε τις ασυναρτησίες και το γελοίο περιεχόμενό της προκειμένου να γίνει η αρπαχτή των 85 εκατ. ευρώ, έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τον υπουργό Εργασίας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

 

Η επιχειρούμενη σύγκριση και ο ανυπόστατος συμψηφισμός από τη μία  της τηλεκατάρτισης-αρπαχτής του κ. Βρούτση και από την άλλη των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και πραγματικής κατάρτισης, των προγραμμάτων επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας και της κοινωφελούς εργασίας που υλοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ -τα οποία παρουσιάζονταν δημόσια σε πραγματικό χρόνο και πληρούσαν αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις τις οποίες για πρώτη φορά έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι μία τελευταία κίνηση απελπισίας από τον κ. Βρούτση. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας αποκρύπτει ότι τα ποσά που παραθέτει ως κόστος των προγραμμάτων περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο τις αμοιβές των ωφελούμενων και ότι οι πάροχοι υλοποίησαν πραγματική κατάρτιση”.

Και θα θέσει ξανά συγκεκριμένα ερωτήματα:

 

“Αντί ο κ. Βρούτσης να επιδίδεται σε αστείους συμψηφισμούς αρκούν τρεις απλές απαντήσεις:

 

–Γιατί δεν δόθηκαν απευθείας τα χρήματα στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες από το ΕΣΠΑ, ενώ αυτό μπορούσε να γίνει.

 

–Γιατί υπέγραψε και ενέκρινε τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης των «σκόιλ ελικικού» με αμοιβή δεκάδων εκατομμυρίων για τους δημιουργούς τους.

 

–Είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του και είχε την κάλυψή του για να οργανώσει την αρπαχτή;

 

Τρεις ειλικρινείς απαντήσεις είναι αρκετές. Αν δεν έχει το θάρρος να τις δώσει ο κ. Βρούτσης μπορεί και οφείλει να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Οι ευθύνες δεν είναι ορφανές και η λογοδοσία δεν μπορεί να εξαντλείται σε διαγγέλματα”.

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα συνεχίζουν να μιλούν για σκάνδαλο που εκκολάφθηκε μέσω της τηλεκατάρτισης:

“Η ΝΔ μας έχει συνηθίσει σε δεκάδες σκάνδαλα, ιδιαίτερα τις εποχές που για τους πολίτες προβλέπει λιτότητα και ανέχεια. Σκάνδαλα όμως όπως τα «Σκοιλ Ελικικού» & «Μέτζη του νέουκτη», που αποτελούν το αποτέλεσμα του πάρτι των προγραμμάτων «κατάρτισης» με τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται σε επιστήμονες, μόνο ο κ. Μητσοτάκης & οι εντιμότατοι φίλοι του θα μπορούσαν να σκεφτούν και να πραγματοποιήσουν.

Για να κατανοήσουμε πλήρως τι συμβαίνει χρειάζεται να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα: 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της πανδημίας, δίνει πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και άρα δίνει τη δυνατότητα τα 800 ευρώ να πάνε και στους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες χωρίς τη διαμεσολάβηση κέντρων κατάρτισης. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό κατά 50 εκατομ. ευρώ επιπλέον, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 παίρνουν 600 ευρώ και άλλα 470 ευρώ πηγαίνουν στα Κέντρα Κατάρτισης. Δηλαδή, ενώ θα μπορούσαν οι επιστήμονες να έπαιρναν 800 ευρώ και η κυβέρνηση να έδινε συνολικά λιγότερα χρήματα από το Δημόσιο Ταμείο, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 50 εκατομμύρια περισσότερα, να πάρουν λιγότερα τελικά οι επαγγελματίες, προκειμένου να πάρουν ασκόπως 80 εκατομμύρια τα 399 Κέντρα Κατάρτισης και, ιδίως, οι 7 πάροχοι πλατφόρμας τηλεκατάρτισης. Αυτό είναι το σκάνδαλο καθώς καθώς και η χείριστη ποιότητα των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης.  

Πρόκειται για σκάνδαλο που προσβάλλει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τη μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν νοιαζόταν η ΝΔ, αλλά μόνο προεκλογικά. Κι όλα αυτά προκειμένου να πλουτίσουν διάφορα κέντρα “αριστείας” των «κολλητών» της ΝΔ με πλήρη κυβερνητική κάλυψη”, αναφέρουν οι κομματικές πηγές.

About Author