Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Οι τρεις άξονες για την άρση των μέτρων

Στις προτάσεις του ΕΟΔΥ για την άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Γ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον Αντ1. Όπως εξήγησε, το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα στηρίζεται σε τρεις άξονες: σταδιακή επαναφορά της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων και εκείνων που έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, και προστασία του συστήματος Υγείας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κλιμάκωση των κρουσμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία στην περίπτωση που υπάρχει στο σπίτι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξήγησε ότι δεν είναι απαραίτητο αυτά τα παιδιά να μην πάνε στο σχολείο. «Μπορεί να γίνει και αντιστρόφως, τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ή να προστατευθούν με κάποιο τρόπο», τόνισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξηγώντας ότι μία τέτοια κατάσταση δεν ισχύει για όλες τις οικογένειες.

Όπως εξήγησε τα μέτρα υγιεινής που ακολουθήσαμε όλο αυτό το διάστημα όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε στην επόμενη φάση. Θα δοθούν οδηγίες για όλα αυτά καμία οδηγία δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει την κοινή λογική η οποία ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε με την άσκηση που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η« διαδικασία αποκλιμάκωσης δε σημαίνει ότι δε θα έχουμε κανένα κρούσμα, θα έχουμε μερικά κρούσματα και σε ένα βαθμό αυτό θα το επιδιώξουμε κιόλας για να δημιουργηθεί και ανοσία στον πληθυσμό, αλλά θέλουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ελεγχόμενος, να μην προσβληθούν οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο και να μπορεί το σύστημα Υγείας να τα αντιμετωπίσει». «Το να διαχυθεί σταδιακά μέσα στην κοινωνία ώστε όλοι μας κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ανοσία απέναντί του αυτός είναι ένας μηχανισμός τον οποίο πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και έτσι θα κινηθούν οι περισσότερες χώρες», συνέχισε ο κ. Παναγιωτακόπουλος ενώ χαρακτήρισε τη νόσο που προκαλεί ο κοροναϊός ως ύπουλη και όχι φονική γιατί η θνητότητα είναι στο 1% με 1,5 % .

Σύμφωνα με τον ίδιο το φορτίο του ιού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι περιορισμένο για αυτό τον λόγο και τα κρούσματα είναι λίγα όπως και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επεσήμανε ότι θα γίνεται η επιτήρηση της επιδημίας και θα λαμβάνονται ανάλογα μέτρα, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες τόνισε θα εξαρτάται από τη φύση της εργασίας του η επιστροφή στην κανονικότητα.

About Author