Δημήτρης Πλουμπίδης: Πάρτε τα απαιτούμενα μέτρα και περπατήστε έξω από το σπίτι

«Η πανδημία πάτησε φρένο στις ενέργειες της ΝΔ . Πριν από την κρίση, η Κυβέρνηση πήγαινε φουλ προς την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας και προσπάθησε να δώσει μεγάλα τμήματα της φροντίδας Υγείας του πληθυσμού στον ιδιωτικό τομέα»  δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δημήτρης Πλουμπίδης

«Ο εγκλεισμός μέσα στα σπίτια θέλει υπομονή και τη συμβολή των ψυχραιμότερων για να μπορέσει να διατηρηθεί», τόνισε, επιμένοντας ότι οι πολίτες χρειάζεται να βγαίνουν από το σπίτι και να περπατούν, τηρώντας, βεβαίως, όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η απόσταση μεταξύ τους και το πλύσιμο των χεριών. Την συμβουλή την έδωσε ιδίως σε ανθρώπους που παρουσιάζουν κρίσεις πανικού, οι οποίοι, όπως είπε, χρειάζονται ιατρική βοήθεια, αλλά «πρέπει να κάνουν και καμιά βόλτα, η οποία βοηθά πάρα πολύ». Και σημείωσε ότι «τα περισσότερα ερωτήματα που δέχομαι είναι από ανθρώπους που έχουν να βγουν τρεις βδομάδες από το σπίτι κι έχουν… βράσει πια».

Στην παρατήρηση αν η καραντίνα έχει αυξήσει τον αριθμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, είπε πως έχουν ακουστεί περιπτώσεις, αλλά, για την ώρα, είναι σε μικρό αριθμό.

Επισήμανε ότι υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές που δίνουν πρώτες βοήθειες και κατευθύνσεις από γιατρούς και κέντρα ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι ψυχιατρικές μονάδες θα πρέπει, εκτός από τις τηλεφωνικές, να έχουν και προσωπική επαφή με κάποιους που την χρειάζονται.

Η πανδημία πάτησε φρένο στις ενέργειες της ΝΔ

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι «πριν από την κρίση, η Κυβέρνηση πήγαινε φουλ προς την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας και προσπάθησε να δώσει μεγάλα τμήματα της φροντίδας Υγείας του πληθυσμού στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση της πανδημίας έχει ανατρέψει αυτήν την προσπάθεια διότι έχει φανεί η πολύ μεγάλη ανάγκη του δημόσιου τομέα κι επειδή ο ιδιωτικός ακολουθεί με μικρά βήματα και μεγάλους δισταγμούς, μη μπορώντας να λύσει το ζήτημα. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει κάποια πράγματα στο δημόσιο τομέα, αλλά δεν έχει φύγει από την προτίμησή της στον ιδιωτικό τομέα. Κι όταν φτάσει ο καιρός που θα φανεί ότι ο κορονοϊός δεν είναι ανίκητος, τότε θα έρθουν στην επιφάνεια κι όλα τα άλλα προβλήματα και τα κοινωνικά και τα εργασιακά».

About Author