Αθ. Τσακρής: Ο ιός είναι άγνωστος, δεν είμαστε βέβαιοι πως θα σταματήσει η επιδημία το καλοκαίρι

Η επιδημία από το νέο κορωνοιό βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη – και στη χώρα μας. Σε πολλές μάλιστα χώρες η αύξηση των κρουσμάτων παρουσιάζει εκθετικούς ρυθμούς. Βιώνουμε μια κατάσταση πολύ κρίσιμη και συνθήκες πολεμικές. Και δεν είναι καθόλου υπερβολική η χρήση του συγκεκριμένου επιθέτου: τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο είναι πρωτόγνωρα εν καιρώ ειρήνης. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, λοιπόν, και να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Διαβάστε το άρθρο του Αθ. Τσακρή στο libre.gr

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση της νόσου. Όπως έχει δείξει η εμπειρία από την Ιταλία και την Κίνα τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 4 με 7 μέρες. Η επιδημία θα εξακολουθήσει να δοκιμάζει τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας και των πολιτών.

Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις: κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι δυνάμει όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουμε, αν εκτεθούμε στον ιό. Ακόμα και τα παιδιά. Απλώς σε εκείνα είναι πολύ πιο ήπιες οι εκδηλώσεις της νόσου.

Ψυχραιμία, ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση είναι τα «όπλα» των πολιτών, όσο γιατροί και νοσηλευτές δίνουν έναν άνισο αγώνα στα νοσοκομεία. Συνεχίζουμε να παραμένουμε στο σπίτι, να λαμβάνουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής στις απολύτως απαραίτητες εξόδους και μετακινήσεις μας, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να ενημερώνουμε τον γιατρό μας αν εμφανίσουμε συμπτώματα, ιδιαίτερα αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες. Δεν σπεύδουμε όμως στα νοσοκομεία χωρίς λόγο, γιατί έτσι θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των άλλων ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αν νοσούμε, ή και τη δική μας υγεία, αν δεν νοσούμε, αφού ρισκάρουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον φορέα.

Ελπίζουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, προϊούσης της άνοιξης, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορέσουν να συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα μας. Αλλά ούτε γι’ αυτό υπάρχει βεβαιότητα. Πολλά χαρακτηριστικά του ιού παραμένουν άγνωστα και συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν οι καιρικές συνθήκες και η επιδημία του COVID-19 συνδέονται και σε ποιο βαθμό.

Το στοίχημα είναι πάντα να επιβραδυνθεί η ευρεία διασπορά στην κοινότητα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι δομές υγείας στην τεράστια πίεση που δέχονται. Η Κίνα, επιβάλλοντας αυστηρότατους περιορισμούς στις μετακινήσεις και βάζοντας σε καραντίνα μεγάλες μάζες πληθυσμού κατάφερε να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας όχι μόνο εντός των συνόρων της αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Από την περασμένη Τρίτη οι 30.000 γιατροί και νοσηλευτές που είχαν σπεύσει στην Γουχάν για να βοηθήσουν άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Αυτό δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι ανίκητος.

*Καθηγητής Μικροβιολογίας

Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ολόκληρο το άρθρο στο libre.gr

About Author