Θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου – Στο 2,2% από 4%

Ράλι τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έφερε το «υπερόπλο» ρευστότητας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεαματική αποκλιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, υποχωρώντας περισσότερο από 100 μονάδες βάσης στο 2,23%, ενώ χθες είχε αναρριχηθεί πάνω από το όριο του 4%.

Σημαντική μείωση και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κάνει βουτιά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, στο 0,41%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1996. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία υποχώρησε έως και 90 μονάδες βάσης, στο 1,40%, με το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει σχεδόν 100 μονάδες, στις 169 μονάδες βάσης.

Σημαντική αποκλιμάκωση σχεδόν 30 μονάδων βάσης και για τις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, ενώ και το 10ετές γερμανικό Bund υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο -0,35%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης αργά χθες το βράδυ, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία στις διεθνείς αγορές. Το νέο QE ανεβάζει τις αγορές ενεργητικού που θα πραγματοποιήσει εντός του έτους η ΕΚΤ στο 1,1 τρισ.ευρώ, σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Πηγή: naftemporiki.gr

About Author