Μακρόν για την πανδημία: Υπό αίρεση το αναπτυξιακό μας μοντέλο και ο τρόπος λειτουργίας της Δημοκρατίας- Ολόκληρο το διάγγελμα

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό για τον κοροναϊό. Οι αναφορές του δεν περιορίστηκαν μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης, ούτε στην ευθύνη του κράτους και της Ευρώπης για την προστασία της οικονομίας και των επιχειρήσεων, αλλά εστιάσθηκαν στο γεγονός ότι η πανδημία θέτει σε αμφιβολία ολόκληρο το αναπτυξιακό μοντέλο των δυτικών χωρών και φυσικά την ίδια την λειτουργία της Δημοκρατίας.

 

Ολόκληρο το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν (μετάφραση μέσω Google):

Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα μας έχει αντιμετωπίσει την εξάπλωση ενός ιού, Covid-19, η οποία έχει πλήξει αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας. Φυσικά, απόψε, πριν από οτιδήποτε άλλο, μια συναισθηματική και ζεστή σκέψη για τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων μας. Αυτή η επιδημία που πλήττει όλες τις ηπείρους και πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι η σοβαρότερη κρίση για την υγεία που έχει βιώσει η Γαλλία σε έναν αιώνα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το Covid-19 είναι ασφαλές, αλλά ο ιός μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, ειδικά για εκείνους των συμπατριωτών μας που είναι ηλικιωμένοι ή επηρεάζονται από χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, παχυσαρκία ή καρκίνο.

Για αρκετές εβδομάδες, ετοιμάσαμε, ενήργησε. Το προσωπικό των νοσοκομείων, των ιατρών, των νοσοκόμων, των παραϊατρικών, των αντιπροσώπων των νοσοκομείων μας, των ιατρών των πόλεων, του προσωπικού της δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας στη Γαλλία δεσμεύεται με αφοσίωση και αποτελεσματικότητα. Εάν κατορθώσαμε να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού και να περιορίσουμε τα σοβαρά κρούσματα, είναι χάρη σε αυτά επειδή όλοι απάντησαν. Όλοι τους συμφώνησαν να αφιερώσουν χρόνο για την υγεία τους από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο όνομά σας, θέλω πάνω από όλα να εκφράσω αυτό το βράδυ την αναγνώριση του έθνους σε αυτούς τους ήρωες με λευκά παλτά, αυτές τις χιλιάδες αξιοθαύμαστες γυναίκες και άνδρες που δεν έχουν άλλη πυξίδα παρά φροντίδα , άλλη ανησυχία από τον άνθρωπο, την ευημερία μας, τη ζωή μας, απλά.

Θέλω επίσης να χαιρετίσω την ψυχραιμία σας απόψε. Αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση του ιού, μπορεί να έχετε αισθανθεί για τον εαυτό σας, για τους αγαπημένους σας, ανησυχία ή ακόμα και άγχος, και αυτό είναι αρκετά νόμιμο. Όλοι εσείς μπορέσατε να αντιμετωπίσετε με το να μην ενδώσετε στον θυμό ή τον πανικό. Καλύτερα, υιοθετώντας τις σωστές ενέργειες, έχετε επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού και έτσι επιτρέψαμε στα νοσοκομεία και τους φροντιστές μας να προετοιμαστούν καλύτερα. Αυτό είναι ένα μεγάλο έθνος. Γυναίκες και άντρες ικανές να τοποθετήσουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από όλα, μια ανθρώπινη κοινότητα που στέκεται με αξίες: αλληλεγγύη, αδελφοσύνη.

Ωστόσο, αγαπητοί μου συμπατριώτες, θέλω να σας πω απόψε με μεγάλη βαρύτητα, διαύγεια, αλλά και τη συλλογική βούληση να υιοθετήσουμε τη σωστή οργάνωση, είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της επιδημίας. Σε όλη την Ευρώπη επιταχύνεται, εντείνεται. Αντιμέτωποι με αυτό, η απόλυτη προτεραιότητα για το Έθνος μας θα είναι η υγεία μας. Δεν θα συμβιβαστώ σε τίποτα.

Μια αρχή μας καθοδηγεί να ορίσουμε τις ενέργειές μας, μας καθοδηγεί από την αρχή να προβλέψουμε αυτή την κρίση, στη συνέχεια να την διαχειριστούμε για αρκετές εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε να το πράττουμε: είναι εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Πρέπει να ακούσετε όσους γνωρίζουν. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι ειδικοί μίλησαν σήμερα το πρωί σε μια σημαντική δημοσίευση. Συγκεντήθηκα σήμερα, με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας, την επιστημονική μας επιτροπή παρακολούθησης. Έχουμε στη Γαλλία τους καλύτερους ιολόγους, τους καλύτερους επιδημιολόγους, τους γνωστούς ειδικούς, τους κλινικούς, τους ανθρώπους που είναι στον τομέα και τους οποίους ακούσαμε, όπως κάναμε από την πρώτη μέρα. Όλοι μας έχουν πει ότι παρά τις προσπάθειές μας να το περιορίσουμε, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και να εξαπλώνεται. επιτάχυνση. Το γνώριζαμε, φοβόμαστε.

Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι η νόσος θα επηρεάσει πρώτα τα πιο ευάλωτα άτομα. Πολλά από αυτά θα απαιτήσουν κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη, συχνά αναπνευστική βοήθεια. Γι ‘αυτό, και θα επανέλθω σε αυτό σε μια στιγμή, παίρνουμε πολύ ισχυρά μέτρα για να αυξήσουμε μαζικά τις ικανότητες υποδοχής στο νοσοκομείο γιατί η πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε και άλλες ασθένειες. Πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για ένα πιθανό δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει λίγο αργότερα, σε πολύ μικρότερο αριθμό, τους νεότερους ανθρώπους, εκ των προτέρων λιγότερο εκτεθειμένοι στην ασθένεια, αλλά οι οποίοι θα χρειαστούν επίσης θεραπεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επείγων χαρακτήρας είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας. Το επείγον είναι να περιορίσουμε την επιδημία προκειμένου να προστατέψουμε τα νοσοκομεία μας, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ανάνηψης, τους φροντιστές μας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως σας εξήγησα μόλις τώρα, όλο και περισσότερους ασθενείς. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε χρόνο και να ακολουθούμε εκείνους που είναι οι πιο εύθραυστοι. Προστατεύστε πρώτα τους πιο ευάλωτους. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητώ απόψε όλοι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών, αυτοί που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή αναπνευστικές διαταραχές, άτομα με αναπηρίες, να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στα σπίτια τους. Μπορούν βέβαια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να κάνουν τα ψώνια τους, να αερίζονται, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους στο μέγιστο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησα από τους επιστήμονες τις δημοτικές εκλογές μας, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες. Θεωρούν ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους Γάλλους, ακόμα και τους πλέον ευάλωτους, να πάνε στις κάλπες. Ζήτησα, επίσης, από τον Πρωθυπουργό, το έκανε ξανά αυτό το πρωί, να διαβουλευθεί ευρέως με όλες τις πολιτικές οικογένειες και εξέφρασαν την ίδια βούληση. Ωστόσο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων φραγμού κατά των ιών και των συστάσεων για την υγεία. Έχω εμπιστοσύνη στους δημάρχους και την καλή υπηκοότητα καθενός από σας. Γνωρίζω επίσης ότι οι δημοτικές αίθουσες και οι κρατικές υπηρεσίες έχουν οργανώσει τα πράγματα καλά. Οι ενισχυμένες οδηγίες θα δοθούν αύριο, ώστε οι γέροντες μας να μην περιμένουν πολύ, οι ουρές δεν σχηματίζονται, οι αποστάσεις κρατούνται επίσης και τα διάσημα μέτρα φραγμού γίνονται σεβαστά. Είναι όμως σημαντικό, αυτή τη στιγμή, να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των επιστημόνων, όπως κάναμε πρόσφατα, να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δημοκρατικής μας ζωής και των θεσμών μας. Επομένως, η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων σήμερα είναι η προστασία των πιο αδύναμων, εκείνων που πλήττονται πρώτα από αυτήν την επιδημία.

Το δεύτερο είναι να περιορίσει την επιδημία. Γιατί; Ο Υπουργός Υγείας και ο Γενικός Διευθυντής της Υγείας σας το έχουν εξηγήσει επανειλημμένα: για να αποφύγετε τη συσσώρευση ασθενών που θα βρίσκονται σε αναπνευστική δυσχέρεια στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αναζωογόνησης. Πρέπει να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε χρόνο και γι ‘αυτό θα σας ζητήσω να συνεχίσετε να κάνετε θυσίες και μάλλον να κάνετε περισσότερα, αλλά για το συλλογικό μας συμφέρον.

Από τη Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας, τα φυτώρια, τα σχολεία, τα κολέγια, τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν για έναν απλό λόγο: τα παιδιά μας και οι νεότεροι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εκείνοι που διαδίδουν, φαίνεται το ταχύτερο ο ιός, ακόμη και αν, για τα παιδιά, μερικές φορές δεν έχουν συμπτώματα και, ευτυχώς, δεν φαίνεται σήμερα να υποφέρουν από οξείες μορφές της νόσου. Αυτό είναι τόσο για την προστασία τους όσο και για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού στο έδαφός μας.

Μια υπηρεσία φύλαξης παιδιών θα δημιουργηθεί ανά περιφέρεια, θα βρούμε τις κατάλληλες οργανώσεις, έτσι ώστε το προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της κρίσης της υγείας να μπορεί να φροντίζει τα παιδιά και να συνεχίζει να εργάζεται για να σας προστατεύσει. και φροντίστε για σας. Η οργάνωση αυτή θα εργαστεί από την κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες με όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους και όλους τους υπεύθυνους για την επικράτειά μας.

Όταν είναι δυνατόν, ζητώ από τις εταιρείες να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως. Οι υπουργοί το έχουν ήδη ανακοινώσει, έχουμε αναπτύξει μεγάλη τηλεργασία. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό, να το εντείνουμε στο μέγιστο. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα διατηρηθούν, διότι θα πρέπει να σταματήσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας θεραπείας. Αλλά και εδώ είναι ευθύνη σας να απευθύνω έκκληση και καλώ όλους τους Γάλλους να περιορίσουν τα ταξίδια τους σε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσης μέτρα για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ταυτόχρονα, το σύστημα υγείας μας, ιδιαίτερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας, πρέπει να προετοιμαστεί για να λάβει όλο και πιο σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 και να συνεχίσει να θεραπεύει άλλους ασθενείς. Οι χώροι πρέπει να διατίθενται στα νοσοκομεία. Για το σκοπό αυτό θα κινητοποιηθούν όλες οι εθνικές ικανότητες νοσοκομείων καθώς και το μέγιστο όριο γιατρών και φροντιστών. Θα κινητοποιήσουμε επίσης μαθητές, νέους συνταξιούχους. Θα ληφθούν εξαιρετικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολλές, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει. Θέλω να τους ευχαριστήσω. Είδα πριν από λίγες μέρες στο Σαμού στο Παρίσι μια υπέροχη κινούμενη υποδειγματική κινητοποίηση, όπου οι σπουδαστές, λίγους μήνες μακριά από τον ανταγωνισμό τους, ήταν εκεί για να απαντήσουν σε κλήσεις, βοήθεια και όπου οι γιατροί που μόλις είχαν συνταξιοδοτηθεί είχε επιστρέψει για να δώσει ένα χέρι βοήθειας. Είναι αυτό θα γενικεύσουμε συλλογικά με τη λήψη των σωστών μέτρων. Ταυτόχρονα, η μη βασική φροντίδα στο νοσοκομείο θα αναβληθεί, δηλαδή οι επιχειρήσεις που δεν είναι επείγουσες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρόνο. Η υγεία είναι ανεκτίμητη. Η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει όλα τα οικονομικά μέσα που απαιτούνται για την παροχή βοήθειας, για τη φροντίδα των ασθενών, για τη διάσωση ζωών, ανεξάρτητα από το κόστος. Πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, πολλές από τις αλλαγές που κάνουμε, θα διατηρήσουμε γιατί μάθαμε επίσης από αυτήν την κρίση, επειδή οι φροντιστές μας είναι σπουδαίοι για την καινοτομία και την κινητοποίηση και τι κάνουμε,

Η γενική κινητοποίηση είναι επίσης αυτή των ερευνητών μας. Πολυάριθμα προγράμματα γαλλικών και ευρωπαϊκών κλινικών δοκιμών βρίσκονται σε εξέλιξη για να παράγουν ταχείες, αποτελεσματικές και αποτελεσματικές διαγνώσεις σε ποσότητα. Θα βελτιώσουμε τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα και, τόσο σε γαλλικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Οι δάσκαλοί μας, με την υποστήριξη ιδιωτικών παραγόντων, εργάζονται ήδη σε διάφορες διαδρομές θεραπείας στο Παρίσι, τη Μασσαλία και τη Λυών, μεταξύ άλλων. Τα πρωτόκολλα έχουν αρχίσει. Ελπίζω ότι τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, θα έχουμε τις πρώτες θεραπείες που μπορούμε να γενικεύσουμε. Η Ευρώπη έχει ό, τι χρειάζεται για να προσφέρει στον κόσμο το αντίδοτο στο Covid-19. Οι ομάδες είναι επίσης σκληρές στην εργασία για να εφεύρουν ένα εμβόλιο. Δεν θα είναι σε θέση να δει το φως της ημέρας για αρκετούς μήνες, αλλά φέρνει μεγάλες ελπίδες. Κινητοποιούμε επίσης τη γαλλική και ευρωπαϊκή μας έρευνα και θα συνεχίσω να την εντείνω.

Αυτή η δοκιμασία απαιτεί επίσης κοινωνική κινητοποίηση προς τους πιο άπορους και πιο εύθραυστους. Το χειμερινό διάλειμμα θα αναβληθεί για δύο μήνες και ζητώ από την κυβέρνηση να λάβει εξαιρετικά μέτρα, στο πλαίσιο αυτό, για τους πιο ευάλωτους. Τέλος, η δοκιμασία που περάσαμε απαιτεί γενική κινητοποίηση στο οικονομικό μέτωπο. Ήδη, οι εστιάτορες, οι έμποροι, οι τεχνίτες, οι ξενοδόχοι, οι επαγγελματίες του τουρισμού, ο πολιτισμός, τα γεγονότα, οι μεταφορές υποφέρουν, το ξέρω. Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για τα βιβλία παραγγελιών τους και όλοι αναρωτιέστε για τη δουλειά σας, την αγοραστική σας δύναμη. Ξέρω ότι είναι νόμιμο. Με τις αποφάσεις που μόλις ανακοίνωσα σήμερα το βράδυ, αυτή η οικονομική ανησυχία θα αυξηθεί προφανώς.

Δεν θα προσθέσουμε στις δυσκολίες υγείας τον φόβο της πτώχευσης για τους επιχειρηματίες, το άγχος της ανεργίας και το δύσκολο τέλος του μήνα για τους εργαζόμενους. Επίσης, όλα θα γίνουν για την προστασία των εργαζομένων μας και για την προστασία των εταιρειών μας, ανεξάρτητα από το κόστος, και εκεί. Από τις προσεχείς ημέρες, θα εφαρμοστεί ένας εξαιρετικός και τεράστιος μηχανισμός μερικής ανεργίας. Οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς. Θα προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Το κράτος θα καταβάλει αποζημίωση στους υπαλλήλους που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι τους. Σε αυτό το θέμα, θέλω να λάβουμε έμπνευση από αυτό που οι Γερμανοί ήταν σε θέση να εφαρμόσουν, για παράδειγμα, με ένα πιο γενναιόδωρο σύστημα, απλούστερο από το δικό μας. Θέλω να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και δεξιότητες, δηλαδή εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην επιχείρηση, ακόμη και αν αναγκαστούν να παραμείνουν στο σπίτι, και ότι τους πληρώνουμε. Θέλω να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε και τους ανεξάρτητους μας. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δώσουμε αυτή την εγγύηση οικονομικά.

Όλες οι εταιρείες που επιθυμούν να μπορούν να αναβάλουν χωρίς δικαιολογία, χωρίς διατύπωση, χωρίς ποινή την καταβολή εισφορών και φόρων που οφείλονται τον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα εργαστούμε για τα απαραίτητα μέτρα ακύρωσης ή αναδιάρθρωσης, αλλά γνωρίζω ο ένας τον άλλον συλλογικά, παίρνουμε πάρα πολύ καιρό για να το κάνουμε αυτό. Θέλω απλά μέτρα για τα οικονομικά μας δυνατά. Οι προθεσμίες που θα καταβληθούν τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες θα ανασταλούν για όσους τις χρειάζονται. Θα υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Θα υπερασπιστούμε όλους τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, ζήτησα από την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης που να είναι σύμφωνο με τις προτεραιότητές μας και τις δεσμεύσεις μας για το μέλλον.

Πρέπει επίσης να δώσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει τις πρώτες αποφάσεις της. Θα είναι επαρκείς; Δεν το πιστεύω. Θα είναι στο χέρι του να πάρει νέα. Αλλά και εγώ θα είμαι πολύ σαφής μαζί σας εδώ το απόγευμα: εμείς οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Θα αντιδράσουμε έντονα και θα αντιδράσουμε γρήγορα. Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας και στη συνέχεια να αναζωογονήσουν ό, τι κοστίζει. Η Γαλλία θα το κάνει και αυτή είναι η γραμμή που θα φέρω στο ευρωπαϊκό επίπεδο για λογαριασμό σας. Αυτό είναι ήδη αυτό που έκανα κατά τη διάρκεια του εξαιρετικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες. Δεν ξέρω τι θα δώσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές τις προσεχείς ημέρες και θα είμαι εξίσου σαφής. Η Ευρώπη θα αντιδράσει με οργανωμένο, μαζικό τρόπο για να προστατεύσει την οικονομία της. Ελπίζω επίσης ότι μπορούμε να οργανώσουμε τον εαυτό μας σε διεθνές επίπεδο και απευθύνω έκκληση για την ευθύνη των εξουσιών των G7 και G20. Από αύριο, θα μιλήσω με τον Πρόεδρο TRUMP για να του προσφέρω μια εξαιρετική πρωτοβουλία μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7, δεδομένου ότι είναι πρόεδρος. Δεν είναι η διαίρεση που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε μια παγκόσμια κρίση, αλλά μάλλον στην ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα νωρίς και να δρούμε μαζί. θα ανταλλάξει με τον Πρόεδρο TRUMP την πρόταση μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7, δεδομένου ότι είναι αυτός που έχει την προεδρία. Δεν είναι η διαίρεση που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε μια παγκόσμια κρίση, αλλά μάλλον στην ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα νωρίς και να δρούμε μαζί. θα ανταλλάξει με τον Πρόεδρο TRUMP την πρόταση μιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας μεταξύ των μελών της Ομάδας των 7, δεδομένου ότι είναι αυτός που έχει την προεδρία. Δεν είναι η διαίρεση που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε σε μια παγκόσμια κρίση, αλλά μάλλον στην ικανότητά μας να βλέπουμε τα πράγματα νωρίς και να δρούμε μαζί.

Αγαπητοί συμπατριώτες μου, όλα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια όλων μας και σας ζητώ να ενωθούν γύρω τους. Δεν φτάνουμε στην πραγματικότητα στο τέλος μιας κρίσης τόσο μεγάλης κλίμακας, χωρίς να είμαστε ενωμένοι. Μια κρίση τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς μεγάλη ατομική και συλλογική πειθαρχία, χωρίς ενότητα. Ακούω σήμερα στη χώρα μας φωνές που πηγαίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάποιοι μας λένε: «δεν πηγαίνετε αρκετά μακριά» και θα ήθελε να κλείσει τα πάντα και να ανησυχεί για τα πάντα, μερικές φορές δυσανάλογα, και άλλοι θεωρούν ότι αυτός ο κίνδυνος δεν είναι γι ‘αυτούς. Προσπάθησα να σας δώσω απόψε αυτό που πρέπει να είναι η γραμμή ολόκληρου του έθνους μας. Σήμερα πρέπει να αποφύγουμε δύο παγίδες, αγαπητοί μου συμπατριώτες.

Από τη μία πλευρά, η εθνικιστική απόσυρση και απομόνωση. Αυτός ο ιός δεν έχει διαβατήριο. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις απαντήσεις μας, να συνεργαστούμε. Η Γαλλία είναι σκληρή στην εργασία. Ο ευρωπαϊκός συντονισμός είναι απαραίτητος και θα το διασφαλίσω. Ασφαλώς θα λάβουμε μέτρα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του εμπορίου μεταξύ των περιοχών που επηρεάζονται και εκείνων που δεν είναι. Αυτά δεν είναι απαραίτητα εθνικά σύνορα. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε καμία εγκατάσταση, ούτε πανικό. Αναμφίβολα θα έχουμε μέτρα ελέγχου, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, αλλά θα πρέπει να τα πάρουμε όταν είναι συναφή και θα πρέπει να τα πάρουμε ως Ευρωπαίοι σε ευρωπαϊκή κλίμακα, διότι σε αυτή την κλίμακα εμείς έχουν οικοδομήσει τις ελευθερίες και τις προστασίες μας.

Η άλλη παγίδα θα ήταν ατομική απόσυρση. Ποτέ μην τα ξεπεράσετε μόνοι σας. Αντίθετα, είναι αλληλέγγυο, λέγοντάς μας αντί να σκεφτόμαστε ότι θα φτάσουμε σε αυτή την τεράστια πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να σας πω απόψε ότι σας εμπιστεύομαι για τις ημέρες, τις εβδομάδες, τους επόμενους μήνες. Βασίζομαι σε εσάς γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει μόνη της και επειδή είμαστε έθνος. Ο καθένας έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει. Βασίζομαι σε σας για να σεβαστείτε τις οδηγίες που εκδίδονται και θα δοθούν από τις αρχές και ειδικότερα αυτές τις διάσημες χειρονομίες φραγής κατά του ιού. Σήμερα, εξακολουθούν να ισχύουν ελάχιστα. Αυτό σημαίνει ότι πλένετε τα χέρια σας αρκετά καιρό με σαπούνι ή υδροαλκοολικό γέλες. Αυτό σημαίνει χαιρετισμό χωρίς να φιλιούνται ή να χτυπάτε τα χέρια για να μην μεταδώσετε τον ιό. Σημαίνει να στέκεστε σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτές οι χειρονομίες μπορεί να φαίνονται αβλαβείς για εσάς. Σώζουν ζωές, ζωές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αγαπητοί μου συμπατριώτες, σας καλώ επίσημα να τους υιοθετήσετε.

Κάθε ένας από εμάς έχει ένα μερίδιο της προστασίας των άλλων, ξεκινώντας από τους αγαπημένους μας. Εξαρτάω επίσης από εσάς να φροντίσετε τους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, όχι να επισκεφτείτε τους πρεσβυτέρους μας. Είναι, γνωρίζω καλά, μια καρδιά. Ωστόσο, είναι προσωρινά απαραίτητο. Γράψτε, καλέστε, λάβετε νέα, προστατεύστε περιορίζοντας τις επισκέψεις. Βασίζομαι σε εσάς, ναι, για να βοηθήσετε και τον γείτονα που, όταν είναι φροντιστής, χρειάζεται μια λύση παιδικής φροντίδας για τα παιδιά του να πηγαίνουν στην εργασία και να φροντίζουν τους άλλους. Βασίζομαι σε εταιρείες που βοηθούν όλους τους εργαζόμενους που μπορούν να εργαστούν στο σπίτι για να το κάνουν. Βασίζομαι σε όλους μας για να επινοήσουμε νέα αλληλεγγύη σε αυτή την περίοδο. Ως εκ τούτου, ζητώ από την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς εταίρους, με οργανώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κρίση θα πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για μια εθνική κινητοποίηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Έχουμε τις πηγές. Υπάρχουν ήδη δράσεις που υπάρχουν στο έδαφος. Μπορούμε να το καταστήσουμε ακόμη πιο ισχυρό μαζί.

Προφανώς, βασίζομαι και σε όλους τους φροντιστές μας. Ξέρω ότι όλα έχουν ήδη κάνει, ξέρω τι πρέπει να κάνουν. Η κυβέρνηση και εγώ θα είμαστε εκεί, θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες μας για σας. Σκέφτομαι όλους τους φροντιστές μας στο νοσοκομείο, οι οποίοι θα έχουν τις πιο σοβαρές περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν, αλλά και πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Νομίζω ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι νοσηλευτές, όλοι οι φροντιστές που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου κι αυτοί που κινητοποιήθηκαν τεράστια και τους οποίους θα ζητάμε ολοένα και περισσότερο στις επόμενες εβδομάδες.

Ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε εσάς. Ο Υπουργός Υγείας θα έχει επίσης την ευκαιρία να διευκρινίσει τις επόμενες ώρες τους κανόνες ώστε να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε να προστατευθείτε από τον ιό. Είναι ο σεβασμός που έχουμε για εσάς και είναι προφανώς αυτό που σας χρωστάει το Έθνος. Οι κανόνες θα είναι σαφείς για όλους, θα είναι επίσης αναλογικοί και θα εξηγούνται.

Βασίζομαι σε όλους σας για να καταστήσετε το Έθνος στο κάτω μέρος. Για να αφυπνίσουμε το καλύτερο σε εμάς, να αποκαλύψουμε αυτή τη γενναιόδωρη ψυχή που στο παρελθόν έδωσε τη δυνατότητα στη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις σκληρότερες δοκιμασίες.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, αύριο θα πρέπει να μάθουμε τα διδάγματα της στιγμής που περνάμε, να αμφισβητούμε το αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο ο κόσμος μας έχει ασχοληθεί εδώ και δεκαετίες και το οποίο αποκαλύπτει τα ελαττώματά του στο φως της ημέρας, αμφισβητούν τις αδυναμίες των δημοκρατιών μας. Αυτό που αυτή η πανδημία αποκαλύπτει ήδη είναι ότι η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη χωρίς όρους εισοδήματος, σταδιοδρομίας ή επαγγέλματος, το κράτος πρόνοιας δεν είναι κόστος ή επιβάρυνση, αλλά πολύτιμα αγαθά, βασικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό που αποκαλύπτει αυτή η πανδημία είναι ότι υπάρχουν αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να τοποθετηθούν εκτός των νόμων της αγοράς. Για να μεταβιβάσουμε το φαγητό μας, την προστασία μας, την ικανότητά μας να φροντίζουμε το περιβάλλον διαβίωσης για τους άλλους είναι η τρέλα. Πρέπει να ξανακερδίσουμε τον έλεγχο, να οικοδομήσουμε ακόμη περισσότερο από ό, τι κάνουμε ήδη μια Γαλλία, μια κυρίαρχη Ευρώπη, μια Γαλλία και μια Ευρώπη που κρατούν σταθερά τη μοίρα τους στο χέρι. Οι προσεχείς εβδομάδες και μήνες θα απαιτήσουν σπασμωδικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θα τα υποθέσω.

Αλλά η σημερινή εποχή είναι για την προστασία των συμπολιτών μας και τη συνοχή του Έθνους. Ήρθε η ώρα για αυτή την ιερή ένωση η οποία συνίσταται στην ακολουθία του ίδιου μονοπατιού μαζί, στην αποφυγή οποιουδήποτε πανικού, φόβου, εγκατάστασης, αλλά στην ανάκτηση εκείνης της δύναμης της ψυχής που είναι δική μας και η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον λαό μας να ξεπεράσουν τόσες πολλές κρίσεις σε όλη την ιστορία.

Η United France είναι το καλύτερο πλεονέκτημά μας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Όλοι θα σταθούμε μαζί.

Ζήστε τη Δημοκρατία!

Ζήστε τη Γαλλία!

About Author