Ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια: Κατακόρυφη πτώση

Κατακόρυφη πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές αναστατώθηκαν από τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 4,9%, με τον δείκτη των μετοχών ταξιδίων και αναψυχής να καταγράφει βαριές απώλειες 8,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών.

Mεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις νέες εξελίξεις για την επέκταση του κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεών του ανά την υφήλιο.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε βουτιά άνω του 5% και αν και διόρθωσε κοντά στο 3,7%, στο κλείσιμο σημειώνει πτώση 4,41% στις 18.559 μονάδες.

Ανάλογα κινείται και ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας καταγράφει απώλειες 3,2%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, ενώ ισχυρότατες απώλειες που ξεπερνούν και το 7% καταγράφει ο το χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Πτώση 3,47% για τον Hang Seng και 3,5% για τον Kospi, ενώ σημαντικά μικρότερες είναι οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,5%.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τις πτήσεις από την Ευρώπη, οδήγησε τους δείκτες σε ελεύθερη πτώση.

About Author