ΕΕ: Οι 27 ΥΠΕΞ απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση μεταναστών για πολιτική πίεση

Οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών που συνέρχονται σήμερα εκτάκτως στο Ζάγκρεμπ, μετά από την προώθηση από την Τουρκία εκατοντάδων μεταναστών στα χερσαία σύνορα της ΕΕ στον Έβρο, αναμένεται να απορρίψουν έντονα “τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς” και να επαναλάβουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ή όποιο άλλο Κ-Μ επηρεαστεί από την πρακτική αυτή, σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων που διοχετεύθηκε στις Βρυξέλλες.

Ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ισχυρή απόρριψη της εργαλειοποίσης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά την χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από πλευράς της Τουρκίας για πολιτικούς σκοπούς», σημειώνεται στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η «ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι παράνομες διαβάσεις δεν θα γίνουν ανεκτές». Προσθέτει δε, πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο και τονίζει πως οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομες διαβάσεις δια ξηράς ή θαλάσσης.

«Το Συμβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και όλους τους επιτόπιους φορείς και οργανισμούς να αναμεταδώσουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών», υπογραμμίζει η κοινή δήλωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επαναλαμβάνουν ακόμη την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, καθώς και προς τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Σημειώνουν ακόμη, πως η στήριξη συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η στενή συνεργασία στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων.

«Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του 2016 που αφορά όλα τα κράτη μέλη», σημειώνει η κοινή δήλωση, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά και στην Κύπρο που δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες ροές. «Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία μπορούν να επωφεληθούν από τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και της δέσμευσης».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας, η κοινή δήλωση αναφέρει, ότι η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης.

Οι ΥΠΕΞ απευθύνουν έκκληση για επείγουσα αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια ζωών και αναγνωρίζουν επίσης την πίεση που δέχεται η Τουρκία.

Το Συμβούλιο ακόμη λαμβάνει υπ’ όψιν του το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας και επαναλαμβάνει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, την έκκλησή του προς όλα τα μέρη να διατηρήσουν μια άμεση εκεχειρία, να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών, τόσο από ξηράς όσο και από αέρος και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την διεθνή κοινότητα.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του real.gr από τις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το real.gr, οι 27 αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας και απορρίπτει έντονα τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι “τα Κράτη Μέλη θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις διατάξεις της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Στο ίδιο κείμενο η ΕΕ επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου κατάσταση μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και όποια άλλα Κράτη Μέλη ενδέχεται να επηρεαστούν παρομοίως. Θα αναφέρεται επίσης η στενή συνεργασία με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων για το θέμα των ροών.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι στην Idlib, η πρόσφατη και συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο. Το Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα αποκλιμάκωση της κρίσης και ξεκαθαρίζεται ότι οι μετανάστες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να επιχειρούν παράνομη διέλευση από ξηρά ή θάλασσα.

Πρωθυπουργός Βελγίου για Τουρκία: Οι εταίροι, χρησιμοποιούν διάλογο, όχι απειλές ή εκβιασμούς

H Πρωθυπουργός του Βελγίου Sophie Wilmes εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για την συμπεριφορά της Τουρκίας τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι “όταν είμαστε εταίροι, χρησιμοποιούμε διάλογο και όχι απειλές ή εκβιασμούς”, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κάλεσε δε την Άγκυρα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της από την Δήλωση του 2016, όπως έχει κάνει η Ε.Ε. Η Πρωθυπουργός σημείωσε πως “εάν δεν είναι αυτές οι προθέσεις της Τουρκίας , τότε την καλούμε να ενεργήσει με μετριοπάθεια και όχι να δράσει μονομερώς και με βιασύνη. Αναμένουμε ο εταίρος μας να μην προσθέσει χάος στο χάος ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές”.

Η Πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη την αποκλιμάκωση της έντασης στο Idlib, την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανεκκίνηση της συνταγματικής διαδικασίας της Γενεύης. Σημείωσε, τέλος, ότι “ύστερα από αίτημα της Ελλάδας, όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ συντονίστηκαν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας”, εξηγώντας πως το Βέλγιο, όπως και τα υπόλοιπα Κ-Μ, “θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια και σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί”. Διευκρίνισε όμως ότι “τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να κρύβουν το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή τη δίκαιη κατανομή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ real.gr

About Author