Πέθανε ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο συγγραφέας και πρώην αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Στρατής Χαβιαράς.

Ο Στρατής Χαβιαράς υπήρξε σημαντικός και αναγνωρισμένος ποιητής και πεζογράφος, στην Ελλάδα και στην Αμερική όπου έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια. Υπηρέτησε τη λογοτεχνία σε όλη του τη ζωή με πάθος, τόσο από τις διάφορες θέσεις που κατείχε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όσο και ως εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών (όπως το Harvard Review), καθηγητής και συντονιστής εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. H κηδεία του, σύμφωνα με την επιθυμία του, θα γίνει στη γενέτειρά του, στη Νέα Κίο.

Ο Στρατής Χαβιαράς γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Κίο της Αργολίδας όπου τελείωσε το δημοτικό, και τα επόμενα 20 χρόνια δούλεψε στις οικοδομές. Εξέδωσε τέσσερις συλλογές ποιημάτων, και το 1967, μετά από πρόσκληση του διακεκριμένου φιλολόγου Κίμωνα Φράιερ, ο οποίος αναγνώρισε το ταλέντο και το πάθος του για τη λογοτεχνία και τη γραφή και τον προσκάλεσε να εργαστεί μαζί του, μετανάστευσε στην Αμερική.

Ο Χαβιαράς έγινε βοηθός του Φράιερ στη μετάφραση της Οδύσσειας και της Ασκητικής του Καζαντζάκη και στη δακτυλογράφηση της εκτεταμένης αλληλογραφίας μεταξύ τους. Επίσης μετέφραζε στα ελληνικά και εκφωνούσε στο ραδιόφωνο τις ομιλίες του Φράιερ, στην εκπομπή «Η φωνή της Αμερικής». Μέσω του Φράιερ γνωρίστηκε με σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ουίλιαμ Φώκνερ, ο ‘Αρθουρ Μίλερ, η Μέριλιν Μονρόε, ο Τένεσι Γουίλιαμς, ο Γουίλιαμ Ίντζ, κά. Κατά την παραμονή του στην Αμερική σπούδασε παράλληλα μηχανολογικό σχέδιο (στο Manhattan Tech. Institute, New York) και σχεδιασμό μηχανών (Jefferson School of Commerce, Charlottesville, Virginia), ενώ συνέχισε να ασκείται στη γραφή, δουλεύοντας παράλληλα τα βράδια ως σερβιτόρος.

Με ανακοίνωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του συγγραφέα Στρατή Χαβιαρά που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

«Ο Στρατής Χαβιαράς είναι ο συγγραφέας που αφηγήθηκε τις πληγές της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου σε ένα διεθνές κοινό. Βιβλία του, όπως “Όταν Τραγουδούσαν τα Δέντρα”, “Ηρωϊκά χρόνια” αναδείχθηκαν από τη διεθνή βιβλιοκριτική ανάμεσα στα καλύτερα πολιτικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Οι ήρωες του είναι παιδιά, όπως ήταν κι εκείνος τότε. Γι΄αυτό συνήθιζε να λέει ότι η ίδια του η ζωή τον οδήγησε στη γραφή. “Κι όσο επιμένει κανείς στη γραφή, τόσο πιο απτόητη γίνεται”. Μεγάλωσε μόνος του, με πολλές δυσκολίες. Κατάφερε ωστόσο, στην Αμερική, όπου βρέθηκε από το 1967, να αναλάβει σημαντικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Να διευθύνει έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Να διακριθεί γράφοντας για “το αφηγηματικό ταλέντο και τη συναισθηματική απήχηση”. Άνθρωπος των υπερβάσεων και των ανατροπών, πάντα αισιόδοξος, ο Στρατής Χαβιαράς δίδαξε με αφοσίωση τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα τη μεθοδολογία και το ήθος της συγγραφής» αναφέρει η υπουργός.

About Author