Κυνηγημένος από τον Ερντογάν, ο Χ. Σουκούρ ταξιτζής στις ΗΠΑ

Από εθνικό ίνδαλμα κάποτε, τώρα οδηγός ταξί σε μια ξένη χώρα…

Ο λόγος για τον ποδοσφαιρικό αστέρα της Τουρκίας Χακάν Σουκούρ, που εξεδιώχθηκε από την πατρίδα του λόγω των πολιτικών του απόψεων για τον Ρ. Τ. Ερντογάν…
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάζεται ως οδηγός ταξί και πωλητής βιβλίων για το προς το ζην, ο Χακάν Σουκούρ μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Μέλος της σπουδαίας εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2002, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας, ο 48χρονος παλαίμαχος επιθετικός, ο οποίος σκόραρε 51 φορές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Τουρκίας σε 112 συμμετοχές, περιγράφει τη ζωή του ως εξής:
«Έχω αρχίσει να δουλεύω. Δεν έχω τίποτα σε κανένα σημείο του κόσμου. Ο Ερντογάν μου πήρε τα πάντα: την ελευθερία μου, την φωνή μου, την δουλειά μου. Το κόμμα του εκμεταλλεύτηκε τη δημοφιλία μου. Η οικογένειά μου υπέφερε και υποφέρει. Κατέστρεψαν το μαγαζί της γυναίκας μου, τα παιδιά μου είναι θύματα επίθεσης στον δρόμο, δέχθηκα απειλές θανάτου. Ο πατέρας μου μπήκε στη φυλακή», αναφέρει ο Σουκούρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο Σουκούρ αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, το 2016, έχοντας κατηγορηθεί ακόμη και για συμμετοχή στην προσπάθεια ανατροπής του Τούρκου προέδρου. Ο ίδιος, αρνείται κάθε συμμετοχή:
«Μέχρι σήμερα κανείς δεν μου έχει εξηγήσει τι έκανα. Οι δικές μου ενέργειες ήταν νόμιμες και δημόσιες, για το καλό της χώρας μου. Αλλά λέγομαι Χακάν Σουκούρ. Μπορούν να μου πουν για ποιο έγκλημα με κατηγορούν; Όχι. Απλά με αποκαλούν προδότη και τρομοκράτη. Είμαι εχθρός της κυβέρνησης, όχι του τουρκικού λαού. Αγαπώ τη σημαία μας και την πατρίδα μας»
Τέλος, ο 48χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής στέλνει το μήνυμά του προς τον Ερντογάν, από τον οποίον ζητά, «να επιστρέψει στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Να γίνει ο Πρόεδρος τον οποίο χρειάζεται η Τουρκία».

About Author