Κουμουτσάκος: “Η Άγκυρα συνδέει το μεταναστευτικό με γεωπολιτικές επιδιώξεις της”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα της Διάσκεψης -Thessaloniki Summit 2019, τόνισε πως οι δηλώσεις της Τουρκίας, αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας για την αύξηση των ροών τους τελευταίους μήνες, τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο της τουρκικής ρητορικής στην εν λόγω κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι οι συνεχείς δηλώσεις της Τουρκίας, με την υπονοούμενη, αλλά και σαφή, απειλή περί πιθανού ανοίγματος των συνόρων, αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης μεταναστών (pull -factor) προς τα παράλια και συνακόλουθα προς τα ελληνικά νησιά. Ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Άγκυρας περί ανοίγματος των συνόρων αποτελούν έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα τόσο προς τους διακινητές όσο και προς τους πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν προς τις ακτές, αναμένοντας το “άνοιγμα των συνόρων”.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι συνεχείς δηλώσεις της τουρκικής πλευράς έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Άγκυρα δεν αποσυνδέει το μεταναστευτικό από άλλες ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

About Author