Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη ψήφισε η προανακριτική της Βουλής

Σε κλίμα έντασης ψηφίστηκε τελικά από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η πρόταση εξαίρεσης του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη. «Δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά θέλετε να εκφοβίσετε μάρτυρες, φανταστείτε να έλεγα εγώ ότι θα γδάρω την Τουλουπάκη», είπε σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα ο κ. Πολάκης.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία στην προανακριτική αποφάσισε την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία για να μην την νομιμοποιήσει.

Υπέρ της εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ “παρών” δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση ο Γ. Ραγκούσης ζήτησε έγγραφα κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. «Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε» είπε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπουγάς αντέδρασε έντονα.

Γιάννης Μπουγάς: «Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής – προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινή).
Δημ. Τζανακόπουλος: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;
Σπ. Λάππας: Δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής. Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό το κόλπο;

Ραγκούσης: Χουντοεξεταστική, με τη βία της πλειοψηφίας!

Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Με φωνές που ακούγονταν μέχρι έξω ο Γ. Ραγκούσης χαρακτήριζε «χουντοεξεταστική» την επιτροπή. «Ξεφτιλίζετε ό,τι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή. Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα! Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας!» φώναζε ο Γ. Ραγκούσης.

«Βλέπουμε συμπεριφορές Χρυσής Αυγής» είπε ο βουλευτής ΝΔ Ηλείας Ανδ. Νικολακόπουλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου και των μελών της προανακριτικής της ΝΔ.

Αμεσα αντέδρασαν οι βουλευτές της ΝΔ. «Ντροπή! Απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί εναντίον μας και για τη δημοκρατικότητα μας. Μας προσβάλει ως κοινοβουλευτικούς κι ως ανθρώπους» είπε ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης.

Οι Μαρκόπουλος και Πλεύρης αντέταξαν στους κ.κ. Ραγκούση -Αυγέρη που φώναζαν πως «ο Φρουζής είναι έξω και περιμένει» πως «τώρα σας έπιασε ο πόνος; Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά να καταθέσει».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραγκούνης είπε:

«Η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντοεπιτροπής θα πρέπει να καταδικαστεί. Να αναιρέσουν. Εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό. Αλλά κόμματα χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία στο πρόσφατο παρελθόν» τόνισε. Πρόσθεσε πως τέθηκε το ίδιο ζήτημα και το 2010 και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει τότε. «Είχατε συμφωνήσει. Το καταλαβαίνετε. Γνωρίζατε για το ασυμβίβαστο κι επιμείνατε να προτείνετε τα δυο μέλη. Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλη διαδικασίας».

About Author