Ένταση στη Βουλή: Δήλωση του προέδρου της προανακριτικής κατά Τζανακόπουλου – Πολάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέγνωσε το μήνυμα, που κάνει λόγο για «ανοίκειο τρόπο έκφρασης κατά του προέδρου». Μήνυμα που ουσιαστικά στρέφεται κατά των κ.κ. Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, ενώ γίνεται λόγος για «αναίρεση μυστικότητας και υπονόμευση της διαδικασίας».

Όπως αναμενόταν, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε εκ νέου αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακοπουλου και Παύλου Πολακη από την Προανακριτική Επιτροπή αν και ούτε ο Κανονισμός της Βουλής, ούτε ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δίνουν σε μέλη της Επιτροπής το δικαίωμα να εξαιρούν συναδέλφους τους.

Στο αίτημα του ΚΙΝΑΛ αντέδρασε μεταξύ άλλων και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα συγκάλυψης. «Ζητάμε έγγραφα και λέτε ότι θα τα αποφασίσει η πλειοψηφία αν θα τα πάρουμε», διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν λάβει τα έγγραφα των δικογραφιών των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

Στις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπουγάς, απείλησε πως θα εφαρμόσει το άρθρο 160Α του Π.Κ.

Άμεση ήταν η απάντηση του Δ. Τζανακοπουλου στις απειλές του προέδρου.«Θα οδηγήσει ενώπιον δικαστηρίου βουλευτές που τους έστειλε ο ελληνικός λαός εδώ;» διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακοπουλος.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Σπ. Λάππας υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής Επιτροπής. «Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό για αυτό το κόλπο;» ρώτησε τους βουλευτές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ.

Το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι Δημ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης από την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει προκαλέσει την έντονη αντιδράση τυ ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σήμερα ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την «επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και τόνισαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν πρόκειται ούτε να το αποδεχθούν ούτε να το νομιμοποιήσουν». Τέλος, σχετικά με τη στάση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρείχε το πρωί της Τρίτης σχετική ενημέρωση στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της επιτροπής, εκτός από την απόφαση πάνω στο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να εξαιρεθούν από τις εργασίες οι προταθέντες μάρτυρες Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει εγγραφεί και η εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αυτός θα είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

About Author