Καθημερινή: Φωτογραφική διάταξη Πέτσα για ΜΜΕ – Κρατική ενίσχυση σε μη ενήμερες εταιρείες

Επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών επέλεξε να επιδοτήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα. Και αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική «φωτογραφική» διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω απόφαση, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ειδικότερα, ενώ η αρχική απόφαση για το πρόγραμμα ενίσχυσης (πρόκειται για την απόφαση 107/10-6-2019 ΦΕΚ Β’ 2355 που φέρει τις υπογραφές των κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου) προέβλεπε ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπαγωγής σε αυτό ήταν οι επιχειρήσεις να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ή τουλάχιστον να έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή, ήρθε n απόφαση 229/15-10-2019 (ΦΕΚΒ’ 3821) για να καταργήσει τις παραπάνω προϋποθέσεις. Άλλη αναγκαία προϋπόθεση υπαγωγής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα ενίσχυσης ήταν να μην έχει οφειλές προς τους εργαζομένους της από εργατικός απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών και αδείας), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Και αυτή η προϋπόθεση απαλείφθηκε στη νεότερη ΚΥΑ. Η τελευταία προβλέπει ότι στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους, το ποσό της ενίσχυσης εκχωρείται σε αυτούς. Ακόμη και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των «διευθετήσεων» που επιχειρεί.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 15 Οκτωβρίου 2019, την ημέρα που εξέπνεε η προηγούμενη προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, προκειμένου να δοθεί παράταση για… τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή τις 18 Οκτωβρίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αυτή η τριήμερη παράταση είναι η δεύτερη που χορηγεί η σημερινή κυβέρνηση.

Η αρχική ΚΥΑ όριζε ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 22α Ιουλίου 2019 με τη σχετικό περίοδο να διαρκεί για 60 ημέρες. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, παραμονή της εκπνοής της παραπάνω προθεσμίας, εκδόθηκε τροποποιητικό της παραπάνω που όριζε ως νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τη 15η Οκτωβρίου 2019.

Στην αρχικό ΚΥΑ προβλεπόταν η προσκόμιση βεβαίωσης ασφάλισης του ΕΦΚΑ νια τους εργαζομένους που απασχολεί η επιχείρηση, ενώ στην τελευταία δίνεται η εναλλακτικό για «άλλο νόμιμο δικαιολογητικό του ΕΦΚΑ».

Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν η υπαγωγή επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη τουλάχιστον 24 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, στην τελευταία ΚΥΑ το όριο πέφτει στους 18 μήνες. Το ποσό, τέλος, της ενίσχυσης προβλέπεται να καταβληθεί εντός 30 ημερών αντί 60 που είχε καθορισθεί αρχικά.

Όπως γράφουν οι typologies.gr, το βασικό κριτήριο της ύπαρξης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που προυπέθετε η απόφαση Κρέτσου-Χουλιαράκη καταργείται, ενώ δεν συνιστά καθοριστικό μέτρο και η απουσία ρύθμισης των οφειλών.

Η απόφαση υπογράφεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα και αποκαλύπτεται σήμερα από την “Καθημερινή” η οποία σημειώνει πως με τον τρόπο αυτό υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικό της “φωτογραφικής”, όπως καταγγέλεται ρύθισης, ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου με ισχύ για 3 μέρες, ως τις 18 Οκτωβρίου!

Η κυβερνητική αυτή απόφαση έρχεται σε συνέχεια της διάταξης στο νομοσχέδιο περί ανάπτυξης για την απευθείας ενίσχυση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών η οποία προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα:

Επιχειρήσεις έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβθούν σε ρύθμιση οφειλών επέλεξε να επιδοτήσει η κυβέρνηση.

Τούτο προβλέπει απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα. Και αυτή, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική “φωτογραφική” διάταξη που υπάρχει στην εν λόγω διάταξη, η οποία έχει ως συνέπεια τη στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των συνεπών και υγιών επιχειρηματιών του κλάδου.

Η “Καθημερινή” περιγράφει πως ακόμα και η ημερομηνία έκδοσης της επίμαχης ΚΥΑ είναι ενδεικτική των “διευθετήσεων” που επιχειρούνται. Εξηγεί πως με τη συγκεκριμένη διάταξη επιτρέπεται ουστικά να λαμβάνουν μεγάλα ποσά κρατικής επιδότησης μέσα ενημέρωσης υπερχρεωμένα που δεν έχουν καταβάλλει καμία προσπάθεια διευθέτησης των οφειλών τους, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και την αγορά.

Η “Καθημερινή” υπονοεί σαφώς πως πρόκειται για “φωτογραφική” ρύθμιση- δώρο σε συγκεκριμένους εκδοτικούς ομίλους και λέγεται πως η ανάδειξή της στρέφεται έμμεσα και εναντίον δημοσιογραφικών κέντρων με τα οποία βρέθηκε εσχάτως σε αντιπαράθεση, χωρίς, όμως, να έχει γίνει σαφές ποιους αφορά.

Είναι, όμως, βέβαιο πως “στα μουλωχτά” η κυβέρνηση επχιχειρεί να διευκολύνει μιντιακά γκρουπ με τα οποία διατηρεί ή θέλει να αποκτήσει προνομιακές σχέσεις. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι γιατί μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι η διάταξη διαστρεβλώνει το νόμο Κράτσου- Χουλιαράκη.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

About Author