#Fakenews: Τα ψεύδη μένουν όσες συγγνώμες κι αν ακολουθήσουν…

Μια “ανεύθυνη πηγή (παρα)πληροφόρησης” μεταφέρει σε δύο πολιτικούς την (παρα)πληροφορία ότι οι καταγγέλουσες που έστειλαν τις ειδικές δυνάμεις εκδίωξης ανηλίκων (ΕΔΕΑ) από τους κινηματογράφους που προβάλλουν τον “Joker” είναι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι δύο τυχαίοι πολιτικοί, αλλά ένα πολύ “βαρύ” όνομα …υπεράνω υποψίας και ένας πολιτικός νεοσσός -μεν-, ιδιαίτερα προβεβλημένος -δε- και με μεγάλη δύναμη πυρός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψευδής είδηση κάνει, όπως αναμενόταν, τον γύρο του διαδικτύου και μεταφέρεται στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων. Η θεωρία της σκευωρίας εξυφαίνεται σχεδόν “real time”. Η υπόθεση “Joker” από επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης και πιθανώς δηλωτική προθέσεων για εξάπλωση ενός επικίνδυνου υπερσυντηρητισμού μετατρέπεται στη δημόσια σφαίρα σε μία καλοστημένη επιχείρηση διασυρμού της κυβέρνησης. Ο Άρθουρ Φλεκ ξεκαρδίζεται στα γέλια αλλά το επίσημο, όσο και το σκοτεινό (dark web) διαδίκτυο επιβάλλει την άποψη περί σκευωρίας.

Η (παρα)πληροφορία αποδεικνύεται τραγικά ψευδής. Οι δύο πολιτικοί αναγκάζονται να ζητήσουν συγγνώμη δημοσίως, απειλούμενοι από τις συνέπειες μιας τερατόμορφης συκοφαντικής δυσφήμησης. Καλώς και μπράβο. Αρκεί, όμως, αυτό;

Προφανώς δεν αρκεί, και καμία συγγνώμη δεν αναιρεί τις επιπτώσεις του ψεύδους και της συκοφαντίας. Είναι βέβαιο πως ακόμα και μετά τις διαψεύσεις το πλήθος των followers διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις, αρκετοί ίσως, μάλιστα, έχουν και βεβαιότητα για το αντίθετο. Κάτι σαν τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο πηδάλιο του σκάφους που προκάλεσε το δυστύχημα στην Αίγινα πριν μερικά καλοκαίρια. Όπως τόσα ακόμα #fakenews που περιφέρονται ακόμα μεταξύ χαχάνων και πονηρού κλείσιμου του ματιού και δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο.

Ποια είναι, όμως, αυτή η “ανεύθυνη πηγή παραπληροφόρησης”; Δημοσιογράφος, παράγοντας του ΥΠΠΟ, συνάδελφος βουλευτής, κάποιο κέντρο “τεκμηρίωσης” συκοφαντιών σε κομματικά γραφεία; Δεν θα το μάθουμε ποτέ, όπως δεν μάθαμε ποτέ τις πηγές για όλα αυτά τα φαραωνικά ψεύδη που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα.

Οι μεταφέροντες τα ψεύδη θα εισπράξουν εύσημα για την διόρθωση και τη συγγνώμη. Κάποιοι ίσως γίνουν προσεκτικότεροι, άλλοι, πάλι, όχι. Ποτέ η επανόρθωση δεν λαμβάνει, όμως, τις ίδιες επικοινωνιακές διαστάσεις με το ψεύδος αυτό καθ’  αυτό. Και επί αυτών των θεμάτων δεν προβλέπονται ποινές και κυρώσεις. “Ήσσονος σημασίας” θέμα ο “Joker” για τον πρωθυπουργό, ως εκ τούτου ακόμα πιο ήσσονος σημασίας η συκοφαντία;

Δεν θα επιβάλλει κανείς ατιμωτική σιωπή στον σπουδαρχίδη νεαρό βουλευτή, δεν θα τον αποκλείσει από το να συνεχίσει να εκπέμπει τον δηλητηριώδη λόγο του στα social media ή στα συμβατικά μέσα ενημέρωσης.

Ούτε καν θα του πει να συμμαζευτεί όταν ζητάει άρση της ανωνυμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιος, αυτός που διαδίδει τερατώδη ψεύδη τα οποία τις επικοινωνιακές και πολιτικές συνέπειες των οποίων αναλαμβάνουν στη συνέχεια να πολλαπλασιάσουν οι “ανώνυμοι” ακόλουθοι του. Διότι, εν κατακλείδι, τα ψεύδη του “ανωνύμου” είναι ψεύδη του “ανωνύμου”. Έχουν έναν συγκεκριμένο βαθμό τοξικότητας. Τα επίμονα ψεύδη του “επωνύμου”, όμως, έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό τοξικότητας διότι φορούν τον μανδύα του “το είπε ο…τάδε, άρα είναι ακριβές”.

 

Σ.Κ

About Author