Ειδικός συντονιστής στο προσφυγικό ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Λύσεις στο πρόβλημα του προσφυγικού αναζητά η κυβέρνηση, με τις ροές προς τα νησιά του Αιγαίου να παραμένουν υψηλές. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να οριστεί ειδικός συντονιστής ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, με στόχο να συντονιστούν καλύτερα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μέσω της μετεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου.

Πάνω από 5.000 αφίξεις το τελευταίο 15νθήμερο

Τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρά σχέδιο για την μετακίνηση τις επόμενες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον 3.000 ατόμων από τα κέντρα υποδοχής των νησιών εκτός από τους περίπου 800 που μεταφέρθηκαν από Σάμο και Μυτιλήνη, την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας του 2018 με τις περισσότερες αφίξεις με τους επιτελείς να αγωνιούν για μια παρόμοια εξέλιξη και φέτος με τα νησιά να έχουν ήδη αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τον αριθμό όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας – περίπου 34.500.

Αντιδράσεις κατοίκων στις μετακινήσεις προσφύγων

Την ίδια ώρα, μετ’ εμποδίων πραγματοποιείται η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, με φόντο και τα τελευταία επεισόδια στα Βρασνά του δήμου Βόλβης όπου οι κάτοικοι απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων με 380 από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο.

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα σημειώθηκε ακόμα μια τραγωδία στα νερά του Αιγαίου, με ένα τρίχρονο αγοράκι να χάνει τη ζωή του και έναν άνδρα να εξακολουθεί να αγνοείται όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού.

About Author