“Ξεφεύγει” η κατάσταση στο προσφυγικό- Σε αμηχανία η κυβέρνηση μετά το “μπλόκο” των κατοίκων στα Βρασνά

Κάτοικοι του χωριού εμπόδισαν τα μισθωμένα λεωφορεία με τους μετανάστες από το ΚΥΤ Σάμου να προσεγγίσουν τα συμβεβλημένα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξενοδοχεία-Όταν έφτασαν εκεί με τη συνοδεία Αστυνομίας, οι ξενοδόχοι τα είχαν κλειδώσει και είχαν φύγει φοβούμενοι τους συντοπίτες τους.

 

Σκηνές απείρου . … κάλους διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, με κατοίκους της περιοχής να εμποδίζουν με μπλόκα την πρόσβαση των μισθωμένων λεωφορείων που μετέφεραν 400 μετανάστες από το ΚΥΤ Σάμου σε ξενοδοχεία της περιοχής, εξαιτίας της ήδη βεβαρημένης εισροής μεταναστών σε δομές της περιοχής της Βόλβης.

Πρόκειται μάλιστα για ξενοδοχεία που μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό υπογράφθηκε σχετική σύμβαση μαζί τους με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύστερα και από την συμφωνία των Περιφερειαρχών να δεχτούν όλες οι Περιφέρειες της χώρας ισότιμη κατανομή μεταναστών για να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα πολύπαθα νησιά.

Σαν να μην έφταναν τα μπλόκα, όταν μετά από πολλές προσπάθειες και συνοδεία αστυνομικών έφτασαν τα λεωφορεία στα συμβεβλημένα ξενοδοχεία, τα βρήκαν κλειστά, κλειδωμένα και τους ξενοδόχους άφαντους που προφανώς για να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους συντοπίτες τους, τα έκλεισαν και έφυγαν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν για πολλές ώρες στα λεωφορεία οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες, μέχρι να βρεθεί μια λύση και τελικά αποφασίστηκε η αυτοκινητοπομπή να γυρίσει πίσω και να κατευθυνθεί στην Εύβοια όπου θα καταλήξουν τελικά οι 400 μετανάστες. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους ξενοδόχους που είχαν έρθει σε συμφωνία με το Υπουργείο και αναγκάστηκαν να μην τηρήσουν.

Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.

Όπως αναφέρουν πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που έχει αναλάβει τη μεταφορά τους, τα εννέα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν οι πρόσφυγες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα Βρασνά μέσα από εναλλακτικούς δρόμους και με συνοδεία της αστυνομίας. Ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι με έντονες αντιδράσεις κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Τελικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα ξημερώματα οι ξενοδόχοι που είχαν συμφωνήσει να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, δεν άνοιξαν τα καταλύματά τους, έπειτα από πιέσεις και απειλές των κατοίκων.

Παρέμβαση του υπουργείου

Σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν.

Προσθέτουν δε, ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για φιλοξενία αιτούντων άσυλο

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρασνά πρόσφυγες

Πηγή: news247.gr, in.gr

About Author