Νίκος Κοτζιάς: “Επικίνδυνοι και ανίδεοι οι κυβερνώντες στην εξωτερική πολιτική”

Ιδιαίτερα αιχμηρή σε βάρος της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η ανακοίνωση της Κίνησης Ιδεών “Πράττω” του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.  Σε αυτήν γίνεται αναφορά για επικίνδυνους και ανίδεους κυβερνώντες, για αδράνεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ενώ στο στόχαστρό της μπαίνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και την προσφυγή Ζάεφ σε πρόωρες εκλογές, μετά το ευρωπαϊκό “όχι” στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του “Πράττω”:

Να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη αδράνεια στην εξωτερική πολιτική, προσπαθούν οι κυβερνώντες, αναδεικνύοντας το πόσο επικίνδυνοι και ανίδεοι είναι στον τομέα αυτό.

Επιτίθενται χωρίς μέτρο στην εξωτερική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Προκαλούμε την Κυβέρνηση να πει μία καινούργια ιδέα που έφερε στην εξωτερική πολιτική, έστω μία καινούργια πρωτοβουλία πέραν των υποχωρήσεων της.

Επί χρόνια, τα μέσα που ελέγχει η ΝΔ, αποσιωπούσαν τις πραγματικές επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Φτάσαμε στο σημείο βουλευτής της ΝΔ να προτείνει μέσα στη βουλή την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός διεθνούς θεσμού που υπήρχε ήδη εδώ και τρία χρόνια.

Ενδεικτικό και όχι μόνο παράδειγμα, είναι υπουργός που συνάντησε σε διεθνή διάσκεψη τον Κινέζο ομόλογο του -ο οποίος αναφέρθηκε στη διάρκειά της, πολλαπλώς, στο διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Ν. Κοτζιά- παρουσιάστηκε στα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της ΝΔ ως «θρίαμβος επανεκκίνησης» των σχέσεων των δύο χωρών.

Θεσμοί που συγκροτήθηκαν, δεν λειτουργούν πλέον, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως αυτοί για την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Μέση Ανατολή, για τη διασυνοριακή συνεργασία στα Βαλκάνια, για τη συνεργασία του ευρωπαϊκού νότου με τον ευρωπαϊκό βορρά και τις χώρες του Βίσεγκραντ.

Καλό είναι, πριν μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ενημερώνεται επαρκώς και σκέφτεται τι θα πει, εκτός αν κάτι τέτοιο τον υπερβαίνει.

About Author