Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τον Γκουαϊδό;- Η επίσκεψη Πιπίνη στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και η αλλαγή στάσης από τη Γερμανία

Τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ως η πρώτη ίσως επίσημη πράξη του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Δι’  αυτού του τρόπου η Ν.Δ υλοποίησε την στήριξη που παρείχε στον Γκουαϊδό από την πρώτη στιγμή του ιδιότυπου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε (12/7/2019):

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, «προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν είχαν συμμορφωθεί με την σύστασή, για αναγνώριση του Γκουαϊδό.

 

Τα ξαναβρήκε η κυβέρνηση με τον Μαδούρο; 348343 photo

Περί τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, είδε το φως της δημοσιότητας ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Deutsche Welle που πέρασε απαρατήρητο (!) από τα ελληνικά ΜΜΕ και δεν σχολιάσθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι η Γερμανία αλλάζει στάση και ξεκινά την αποκατάσταση των σχέσεών της με τον Μαδούρο.

Συγκεκριμένα αναφερόταν:

Η επιστροφή πριν λίγες ημέρες του Ντάνιελ Κρίνερ στο Καράκας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμιά περίπτωση με το θόρυβο που ξεσήκωσε η κήρυξή του σε persona non grata από την κυβέρνηση Μαδούρο και η απέλασή του από τη χώρα πριν 4 μήνες, Ο πρέσβης της Γερμανίας στη Βενεζουέλα είχε ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό, όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 24 Ιανουαρίου.

Διάνοιξη και πάλι διπλωματικών καναλιών

Η ελληνική πρεσβεία στο ΚαράκαςΗ ελληνική πρεσβεία στο Καράκας

Με δημόσιες δηλώσεις του είχε επανειλημμένα ζητήσει από τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, γεγονός που θεωρήθηκε ως ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών ήταν αποτέλεσμα ρεαλιστικής προσέγγισης και από τις δύο πλευρές. Αρχές Ιουλίου ο βενεζουελανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ιβάν Χιλ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την εντεταλμένη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική Μάριαν Σούεγκραφ με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και την επανέναρξη του διαλόγου, που σημειωτέον δεν είχε διακοπεί ποτέ, ακόμη και στο διάστημα που η θέση του Κρίνερ στη πρεσβεία στο Καράκας είχε μείνει κενή.

Από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι η πρωτοβουλία αυτής της επαναπροσέγγισης ανήκει στη Βενεζουέλα, η οποία αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε στο Βερολίνο ότι δεν θεωρεί τον Ντάνιελ Κρίνερ πλέον persona non grata. Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα δέχτηκε τον γερμανό πρέσβη στην Casa Amarilla, στην αίθουσα Jose de Sucre των επίσημων τελετών και συναντήσεων, μέσα στο υπουργείο των Εξωτερικών. Σε twitt ο Χόρχε Αρεάσα αναφέρει ότι «θα διατηρήσουμε την άμεση επικοινωνία και θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε μεγάλο μέρος της διμερούς ατζέντας».

Καθυστερεί προσωρινά η αποχώρηση του πρέσβη Κοτροκόη

Ο πρέσβης Νίκος Κοτροκόης δέχεται τα συγχαρητήρια του υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα μετά την παρασημοφόρησηΟ πρέσβης Νίκος Κοτροκόης δέχεται τα συγχαρητήρια του υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα μετά την παρασημοφόρηση

Αυτό δεν θα χρειαστεί να κάνει ο νέος  Έλληνας πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, που θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρέσβη Νίκο Κοτροκόη μετά από πάνω από 4 χρόνια δύσκολης, αλλά επιτυχημένης αποστολής στο Καράκας. Ο κ. Κοτροκόης επρόκειτο να αναχωρήσει από το  πόστο του οριστικά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αφού αποχαιρέτισε συναδέλφους, φίλους, συνεργάτες στην πρεσβεία και την ελληνική κοινότητα. Μάλιστα η Βενεζουέλα του επιδαψίλευσε υψηλή τιμή. Του απένειμε το παράσημο Francisco de Miranda πρώτης τάξεως με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του. Σύμφωνα με το σκεπτικό της παρασημοφόρησης «ο Έλληνας πρέσβης προσέφερε υπηρεσίες στη υπόθεση της ειρήνης και του διαλόγου … ζητούσε πάντα πληροφορίες από πρώτο χέρι και δεν παρασύρθηκε ποτέ από τα ΜΜΕ, από άλλες κυβερνήσεις που έκαναν σκέψεις για τη Βενεζουέλα».

Ωστόσο, από γερμανικές διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι η αναχώρηση του έλληνα πρέσβη καθυστερεί προσωρινά. Ίσως να σχετίζεται με το ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προχωρήσει στην κήρυξη ελεύθερων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών. Σε αυτήν την περίπτωση η επίδοση διαπιστευτηρίων θα πρέπει να γίνει στον Γκουαιδό, που όμως μετά από 6 μήνες δεν κατάφερε να δημιουργήσει γύρω του κυβερνητικές δομές, και όχι στον Μαδούρο, κι αυτό φαίνεται να προβληματίζει την ελληνική πλευρά. Ίσως σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα να πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα ρεαλισμού του Βερολίνου, το οποίο αντελήφθη ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Μαδούρο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, όσο την είχε φανταστεί η διεθνής κοινότητα.

 

Και αίφνης, ο σύμβουλος για θέματα Λατινικής Αμερικής και πρώην δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης που είχε ταυτισθεί με τον Γκουαϊδό και υπήρξε θερμός κατήγορος του Μαδούρο, εμφανίστηκε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Τα ξαναβρήκε η κυβέρνηση με τον Μαδούρο;

Για να δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα αρνητικά σχόλια (διαβάστε από το antinews.gr):

Ενώ μια από τις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, μόλις δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, οπότε η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε κυβέρνηση, ήταν η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, τώρα το μέγαρο Μαξίμου στέλνει στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα “απεσταλμένο” του για να συναντηθεί με τους διπλωμάτες του Καράκας.

Πρόκειται για τον Ιάσωνα Πιπίνη, ο οποίος έχει την “επίσημη” ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού για τις… λατινοαμερικανικές υποθέσεις.

Ο ίδιος, ως δημοσιογράφος προηγουμένως, εμφανιζόταν ως σφοδρός επικριτής του “καθεστώτος Μαδούρο” και υπέρ του Γκουαϊδό.

Το ερώτημα είναι ποια αποστολή κλήθηκε να εκτελέσει ο Ι.Πιπίνης πηγαίνοντας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας.

Επιπλέον (γιατί αυτή η επισημότητα;) η φωτογράφησή του με φόντο το πορτραίτο του Μαδούρο και του Τσάβες μάλιστα, και η ανάρτηση της φωτογραφίας αυτής στον λογαριασμό twitter της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

Δεν αντιλαμβάνονται, μάλιστα, ότι τους έχει τρολλάρει η ίδια η πρεσβεία, την οποία ο ίδιος μέχρι χτες επέκρινε;

Πόσο μάλλον, όταν διπλωματικοί κύκλοι του Καράκας “διαρρέουν” ότι “βασικά ο απεσταλμένος μετέφερε μήνυμα – επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού για εμβάθυνση της σχέσης της Αθήνας με τη Λατινική Αμερική”. Κάτι που, αν ισχύει, είναι πολύ σοβαρό, δεδομένου ότι ο “σύμβουλος” του πρωθυπουργού δεν πήγε στην πρεσβεία κάποιας άλλης λατινοαμερικανικής χώρας, αλλά σε αυτήν της Βενεζουέλας.

Πηγή: DW,antinews.gr

About Author