Η Φώφη Γεννηματά θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ και θα ζητήσει να είναι εκείνη πρωθυπουργός; Τάδε έφη Μαλέλης και συμπλήρωσε ο Κεγκέρογλου…

Το είπε ο γραμματέας επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης στην εκπομπή “Η Επόμενη Μέρα” (με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο) της ΕΡΤ1: “Η Ελλάδα έχει την μεγάλη ευκαιρία μετά τις επόμενες εκλογές να έχει γυναίκα πρωθυπουργό. Την Φώφη Γεννηματά. Γιατί να μην αποκτήσει η χώρα μας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό;”.

Και όλοι υπέθεσαν πως πρόκειται για έναν “λεκτικό αριβισμό” του κ. Μαλέλη. Όμως το επανέλαβε στην εκπομπή “Ρουά Ματ” του Σκάϊ (με τη Νίκη Λυμπεράκη).

Ως εκ τούτου παύει να ισχύει η εκδοχή του “λεκτικού αριβισμού”. Δεν μπορεί μέσα σε δύο ημέρες ο κ. Μαλέλης να λέει το ίδιο πράγμα. Αλλά και πάλι εύλογες οι αμφιβολίες.

Ήρθε, όμως, η δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου που είπε (στο news247Radio) το ίδιο πράγμα.

Στο ερώτημα αν είναι αυτονόητη η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Μητσοτάκη εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την Φ. Γεννηματά:

“Αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την τρίτη εντολή, συζητάς διαφορετικό πλαίσιο, το Σύνταγμα προβλέπει ότι αυτός που παίρνει την εντολή σχηματίζει κυβέρνηση, είναι σαφές”. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής στην επόμενη κυβέρνηση και τόνισε:

“Το 2012 η ατζέντα της συγκυβέρνησης ήταν η ατζέντα υλοποίησης της κρίσης σε συμφωνία με τους πιστωτές. Τώρα η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Απαιτείται προγραμματική συμφωνία. Εκλογές έπρεπε ήδη να έχουν προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Είμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο όπου δεν γίνονται πράγματα που πρέπει και γίνονται πράγματα που δεν πρέπει. Θέλει ο κ. Τσίπρας να πάει Οκτώβρη αλλά σκέφτεται και τον Μάη. Θα ζητήσουμε ισχυρή εντολή στις εκλογές για να προωθήσουμε το προγραμματικό μας σχέδιο. Με την τρίτη διερευνητική εντολή μπορείς να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Βάσιμα, λοιπόν, μπορεί να υποθέσει κανείς πως το ΚΙΝ.ΑΛ προσανατολίζεται, πλέον, όχι μόνο στο να στηρίξει μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και να θέσει δύο όρους: πρώτον να αναλάβει την πρωθυπουργία η Φώφη Γεννηματά (!) και, δεύτερον, όπως έχει ήδη ειπωθεί, να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρόσωπο από τον “προοδευτικό χώρο” και όχι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πως θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρώτο κόμμα, αν και χωρίς αυτοδυναμία, θα παρέδιδε την πρωθυπουργία στον πρόεδρο του συνεργαζόμενου κόμματος, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί εύκολα να συγκεντρώσει ποσοστά πάνω από 7%.

Η αναλογία θα οδηγούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2012, να είχε ζητήσει να είναι εκείνος πρωθυπουργός αντί του Αντώνη Σαμαρά, ή τον Πάνο Καμμένο να είχε διεκδικήσει να είναι εκείνος πρωθυπουργός αντί του Αλέξη Τσίπρα!

 

About Author