Το μήνυμα Τσίπρα στη συνάντηση με στελέχη του City

Συνάντηση με οικονομικούς παράγοντες από το City του Λονδίνου θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας περίπου τις 11:00 ώρα Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και στη συνέχεια με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός με σημαίνοντα στελέχη της επενδυτικής/χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, δηλαδή από το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, σηματοδοτούν ένα ευκρινές διεθνές μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της «επόμενης μέρας», στην περίοδο μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τους Δημήτρη Λιάκο και Γιώργο Τσίπρα θα συναντήσει περίπου 120-130 εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων, όμως το αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεών του με ξένους επιχειρηματίες δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει ενώπιον επενδυτών για τις εξελίξεις περί την ελληνική οικονομία έχοντας ως “ατού” στα χέρια του την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup η οποία σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για μελλοντικές επενδύσεις στην χώρα. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κανονικότητα επιστρέφει στην Ελλάδα και αυτό το μήνυμα θα επιδιώξει να εκπέμψει σε επιχειρηματίες και επενδυτές καλώντας τους να εμπιστευτούν την χώρα μας τώρα πια που εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικαλεστεί όπως αναμένεται την “ανάσα” που παίρνει η χώρα από την δεκαετή επιμήκυνση στις ωριμάνσεις των ομολόγων αλλά και από την δεκαετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων και επί της ουσίας θα στείλει και ένα μήνυμα στις αγορές πως το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο. Η ανακοίνωση της Moodys για την απόφαση του Eurogroup πιστοποιεί τις θετικές αντιδράσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Πάντως ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η ενίσχυση του cash buffer με 24,1 δις ευρώ λειτουργεί μεν ως ασφάλεια για την χώρα, η οποία και θα δοκιμάσει όταν κριθεί αναγκαίο την έξοδό της στις αγορές. Πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην νομοθεσία που ισχύει πλέον στην χώρα για την δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενώ θα δώσει έμφαση και στην διατήρηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κυβέρνησή του ώστε να εδραιωθεί η πορεία σταθερότητας στην χώρα. Με τον τρόπο του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας μέσω της βούλησης της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετή της θητεία.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη μήνυμα κατά τη συνάντηση του χτες με νέους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους στο Λονδίνο: «η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-σταθμό για την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα νέα συνεργατικά εγχειρήματα». «Η χώρα μας παράγει λαμπρούς νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων διακρίνονται σε ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης και της αγοράς», επισήμανε. Στην περίπου δίωρη συνάντηση, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τα επιτεύγματα αλλά και τις σκέψεις των “παιδιών του brain drain”, συζήτησαν για όσα έχει σκοπό να πράξει η ελληνική κυβέρνηση την επόμενη περίοδο, προκειμένου η χώρα να γίνει πιο ελκυστική, ενώ έγινε και ευρεία συζήτηση για τις μεγάλες προοπτικές της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ, news247.gr

About Author