Σαμαράς: Κακώς ο Παυλόπουλος στηρίζει μια ντροπιαστική συμφωνία

“Αναγνωρίζετε Βορειους Μακεδόνες που θα είναι οι μόνοι διεθνώς αναγνωρισμένοι, αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα, μια θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης. Η συμφωνία αυτή δεν θα αντέξει”, είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στη Βουλή.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει πολιτικά ανοικτά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πήρε θέση και «κακώς». «Όταν παίρνει θέση, κακώς – και εκφράζει και τη χαρά του, μάλιστα, για μια Συμφωνία που μόνον εσείς την ξέρατε εκείνη τη στιγμή, και που δεν είχε διαβάσει ακόμα, ασφαλώς και μπορώ να του ασκήσω κριτική» είπε ο πρώην πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ «ντροπιαστική» και «έκτρωμα».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι επί της δικής του κυβέρνησης το 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος τάχθηκε στον ΟΗΕ υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Χαρακτήρισε, όμως, αυτή τη στάση ως «προσωπική άποψη» του Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία διαφωνούσε. « Ήταν δική του άποψη η σύνθετη ονομασία, όχι δική μου. Εγώ επαναλαμβάνω: ήμουν πάντα αντίθετος με ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

“Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα, συνθηκολογήσατε”
Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός για τη στάση του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα» είπε και απέδωσε το πρόβλημα στους ηγέτες της τότε Σοβιετική Ένωση και της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

«Εγώ δεν “δημιούργησα” κανένα πρόβλημα το 1992. Το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού. Το δημιούργησαν ιστορικά ο Στάλιν και ο Τίτο» ανέφερε.

“Παραμένει ο αλυτρωτισμός, δεν υπάρχει erga omnes”
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία «νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» . «Εμείς, ο ελληνικός λαός και τα πολιτικά του κόμματα, με όλες τις διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Εσείς, αυτό ακριβώς κάνετε τώρα» είπε προς την κυβέρνηση.

Κατήγγειλε επίσης ότι η συμφωνία αναγνωρίζει «Μακεδονική εθνότητα», και «Μακεδονική γλώσσα», «κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν». Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αποδοχή του erga omnes από την πλευρά της ΠΓΔΜ. «Δεν θα είναι erga omnes. Θα έχουμε, για την εθνότητά τους, τριπλή ονομασία. Γιατί όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: –«Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας», -Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: «Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο «Μακεδόνες», αφού στο τέλος του άρθρου 7 της Συμφωνίας σας, προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση στη χρήση των όρων που υφίσταται μέχρι σήμερα, μέσα στη χώρα τους» πάει το erga omnes» ανέφερε.

“Αναγνωρίζετε ένα κράτος Μακεδόνων. Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα”
Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση για ενδοτισμό. «Έχετε γίνει σκοπιανότεροι των Σκοπιανών» κατήγγειλε και επικαλέστηκε επίσης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο μεν ιδρυτής της ΝΔ «λέει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου «λέει ότι το όνομα είναι όχημα αλυτρωτισμού». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι με τη συμφωνία θα αναβιώσουν οι αλυτρωτισμοί και οι ενωτικές συγκρούσεις.

«Αναγνωρίζετε ένα κράτος Μακεδόνων. Η συμφωνία αυτή – να το θυμάστε – είτε δεν θα αντέξει, είτε θα προκαλέσει εκρήξεις. Και η Ελλάδα θα βρεθεί σε χειρότερες θέσεις» είπε. «Δημιουργείτε ξαφνικά μιαν αίσθηση εθνικής ταπείνωσης και συντριβής, βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα» πρόσθεσε και χαρακτήρισε yesman τον πρωθυπουργό και «ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλο» τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Στηρίζω πλήρως τον μελλοντικό πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη”
Ο κ. Σαμαράς έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ διαβεβαιώνοντας ότι τον στηρίζει. «Τώρα κατηγορείτε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εμένα για την αποτυχία σας. Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά» ανέφερε στον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε: «Στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε και τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση «να μην ξεπουλήσει τη Μακεδονία».

Έκλεισε δε την ομιλία του επιτιθέμενος τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Καμμένο προειδοποιώντας τους ότι θα λογοδοτήσουν. Ο κ. Τσίπρας θα πάει αύριο με το στυλό που του δίνει ο κ. Καμένος, πανηγυρίζοντας κυνικά, να υπογράψει μια συμφωνία ντροπιαστική. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Σας έχει καταλάβει. Ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε γι’ αυτό…» κατέληξε.

 

Αναλυτικότερα είπε:

Δεσμεύετε την Ελλάδα να μη βάλει κανένα θέμα στην ένταξη των Σκοπίων, ουτε για τη μόλυνση του Αξιού. Αλλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εμείς δεσμευόμαστε για διευκολύνσεις. Τα δώσατε όλα χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν όλοι οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί, οι νέες βλέψεις για συνορα, Αναδεύεται από τώρα το νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων. Το άρθρο 6 θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και την ελληνικότητα της. Το μουσείο του Παύλου Μελά θα απαγορευθεί;

Εμπεδώνεται ο αλυτρωτισμός γιατί η συμφωνία λέει αυτό που έλεγαν και οι ίδιοι ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία. Οι Βούλγαροι ποτέ δεν αναγνώρισαν μακεδονικό έθνος, γλώσσα ή ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλγαρία προειδοποιήσε να μην υπάρξουν πιέσεις μελλοντικά για αλλαγή συνόρων. Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται στα Βαλκάνια.

Αναγνωρίζετε μακεδονική εθνότητα. Θα έχουν τριπλή ονομασία. Διεθνώς θα λέγονται Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και στο εσωτερικό τους θα λέγονται Μακεδόνες.

Το 2008 στελέχη του κόμματος σας και σημερινοί υπουργοί υπέγραφαν δήλωση να ονομαστούν Μακεδονία. Μη μας λέτε λοιπόν εθνική γραμμή. Εσείς ήσασταν πάντα αντίθετοι στην εθνική γραμμή.

Η νεολαία σας στα Σκοπια ζητούσε να αναγνωριστούν ως Μακεδονία και διαδήλωναν μαζί όχι με το κόμμα του Ζάεφ αλλα με το Γκρουέφσκι και τον Ιβανοφ.

Είμαστε εμείς από τη μία που δεν συνθηκολογήσαμε και απο την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα. Υπήρξαν διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν -πάντως όχι η δική μου- που διαπραγματεύθηκαν. Εσείς υπογράψατε. Δε διαπραγματευτήκατε, συνθηκολογησατε σε όλα.

Εγώ ποτέ δε δέχθηκα όνομα με τον όρο Μακεδονία. Ο Βενιζέλος παραδέχθηκε πως το 1994 αυτά ήταν δική του άποψη.

Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρόλο που είχαν πετύχει διεθνή αναγνώριση από 140 χώρες, ενδιαφερόντουσαν για το πως θα τους αναγνωρίσουμε εμείς. Γιατί εμείς θα νομιμοποιούσαμε ή δεν θα νομιμοποιούσαμε τον αλυτρωτισμό τους. Κανένα κόμμα δεν το νομιμοποίησε, μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα.

Τις ενστάσεις μας για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τις αποδέχθηκε και ο ΟΗΕ το 1993, υποχρέωσαν τη χώρα να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα το όνομα της

Εγώ το ζήτημα δεν το χειρίστηκα μετά το 1992. Δεν ήμουν υπουργός Εξωτερικών πια. Εγώ υποστηρίζω ακόμη ότι το όνομα είναι πραγματι όχημα αλυτρωτισμού

Και τώρα γίνονται δεκάδες εμπορικές συμφωνίες με την Ισπανία, όπυο αναφέρεται η Καταλονία που ζητά απόσχιση. Είναι σαν να λέμε ότι όλες οι χώρες που έχουν εμπορικές συμφωνίες με την Ισπανία, αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ούτε οι Σκοπιανοί δεν τόλμησαν να πουν ότι τους αναγνωρίσαμε έμμεσα. Εχετε γίνει Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών.

Πριν τη 16η Δεκεμβριου του 1991 υπογράφαμε και εμείς και όλα τα κράτη συμφωνίες με την ενιαια Γιουγκοσλαβία, Κανεις δε μπορουσε να επέμβει στο πως ονομάζει ένα κράτος μία περιοχή στο εσωτερικό του.

Μάθετε ότι σε εκείνο το συμβουλιο ΥΠΕΞ το 1991 όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό. Να πάψετε να λέτε ανοησίες.

About Author