Νέα κόντρα Κοτζιά- Μπακογιάννη: “Ποιος συμφώνησε το 2008 σύνθετη ονομασία και ποια ήταν αυτή;”- “Δώστε τα έγγραφα”…

Την αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό συνέχισαν σήμερα μέσω ανακοινώσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα μιλήσει το απόγευμα στη Βουλή, επιτέθηκε στη Μπακογιάννη με ανακοίνωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ της οποίας ηγείται, μην κρύβοντας την ενόχληση του για τη χθεσινή αναφορά της τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ στην ακαδημαϊκή του κατάρτιση. Ο κ.Κοτζιάς αντεπιτέθηκε με νέες απειλές περί αποκάλυψης εγγράφων, με την κ.Μπακογιάννη να τον προκαλεί να δώσει στη δημοσιότητα και τα έγγραφα της δικής του διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Η ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ αναφέρει ειδικότερα: “Την εμπάθεια, το λαϊκισμό και τις προσωπικές πικρίες κανείς δεν μπορεί να τις απαγορεύσει, σε έναν πολιτικό με ναρκισσιστική φαντασία.

Η κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου, στην προσπάθεια της να συκοφαντήσει τον πρόεδρο του ΠΡΑΤΤΩ και Υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ακολούθησε την τακτική που ακολουθούν όλοι οι λασπολόγοι όταν φτάνει η ώρα της αλήθειας για τα πεπραγμένα τους.

Η Κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου θέλησε να αμφισβητήσει το πανεπιστημιακό έργο του Νίκου Κοτζιά, αντί να αναφέρει τις θέσεις της για την επικείμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Εμείς ως ΠΡΑΤΤΩ θα επιθυμούσαμε κάποιες απαντήσεις από την κυρία Ντόρα (Θεοδώρα) Μητσοτάκη – Μπακογιάννη – Κούβελου, στα παρακάτω ερωτήματα για το δικό της έργο μόνο κατά την θητεία της στο υπουργείο των Εξωτερικών:

Ποια ήταν η θέση σας στο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο;

Πόσο κόστισαν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι χολιγουντιανές νύχτες στις ΗΠΑ μαζί με την πολυπληθή συνοδεία σας, που σε αριθμό πλησίασε την αποστολή των ΗΠΑ;

Ποιος έδωσε την άδεια να προσγειώνονται τα αεροσκάφη της κρατικής αεροπορίας των Σκοπίων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με τις επιγραφές «Μακεδονία»;

Ποιος συμφώνησε το 2008 τη σύνθετη ονομασία στα Σκόπια με γεωγραφικό προσδιορισμό και ποια ήταν αυτή η ονομασία;

Ποιες είναι οι ευθύνες σας ως υπουργός των Εξωτερικών, για το γνωστό σκάνδαλο της Ουρουγουάης και τις αποδράσεις Χριστοφοράκου και Καραβέλα;

Τα ενδεικτικά ερωτήματα μας, αναφέρονται μόνο στη δράση σας ως υπουργό των Εξωτερικών και όχι σε όλη την πολιτική σας διαδρομή, γιατί θα χρειάζονταν τόμοι ερωτήσεων για να καλύψουν την έως σήμερα πολιτικά «επιτυχημένη» δράση σας.”

Η κ.Μπακογιάννη με ανακοίνωση της απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών:

“Aν ο κ. Κοτζιάς ανάλωνε την ίδια ενέργεια στην διαπραγμάτευση που σπαταλάει για να με υβρίζει, δεν θα τρέχαμε τώρα να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Προκαλώ και σήμερα δημοσίως τον κ. Κοτζιά να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό ζήτημα από το 1989 μέχρι σήμερα. Των δικών του συμπεριλαμβανομένων, αν το αντέχει. Όσο και να προσπαθεί, από απολογούμενος δεν μπορεί να γίνει κατήγορος.

Ο κ. Κοτζιάς οφείλει μια συγγνώμη όχι σε μένα, αλλά στο λαό για την κάκιστη συμφωνία που έφερε στη Βουλή. Αν δεν το επιτρέπει ο εγωισμός του, ας προσφέρει έστω μια ύστατη υπηρεσία στην πατρίδα: Να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ”.

Η χθεσινή ένταση

Η ένταση προήλθε από τις αναφορές της Ντόρας Μπακογιάννη στον Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον πως «απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων» περιφερόμενος στα τηλεοπτικά κανάλια, απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με την πολιτική της στο Μακεδονικό τα προηγούμενα χρόνια.

«Είναι η γνωστή στη γενιά μας η λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ» ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ν. Κοτζιά, που έκανε λόγο για «ύβρεις» και «αθλιότητες».

«Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε δημοσιεύματα από περιοδικό που διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη που έχουν καταδικαστεί από ελληνικά δικαστήρια στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο και τελεσίδικα στον Άρειο πάγο. Με το δικό της άκομψο ως συνήθως τρόπο, τα χρησιμοποίησε, την καλώ να τα πάρει πίσω ή να κάνει άρση ασυλίας της στο Κοινοβούλιο» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, προαναγγέλλοντας πως εάν δεν ανακαλέσει θα υποβάλει μήνυση εναντίον της, αναφερόμενος στη δικαστική διαμάχη που είχε στο παρελθόν με το περιοδικό «Athens Review Of Books», η οποία κατά τον υπουργό έληξε υπέρ του.

«Με μεγάλη χαρά, ελάτε κ. Κοτζιά να τα βάλουμε κάτω. Να δούμε ποιος στην Ανατολική Γερμανία έγραφε βιβλία (σ.σ. αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό ότι ο κ. Κοτζιάς έχει γράψει βιβλίο με τον Έριχ Χόνεκερ), με ποιους συνεργαζόταν… Εδώ είμαστε, κάντε μου μήνυση εγώ θα ζητήσω άρση της ασυλίας μου αμέσως» επανήλθε εκ νέου η Ντ. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας πως δεν θα κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική της ασυλία, με τον Ν. Κοτζιά να επανέρχεται.

«Η κ. Μπακογιάννη, επανέλαβε την ύβρι, για να αποπροσανατολίσει από τα χάλια του κόμματός της στο ζήτημα του Μακεδονικού – Σκοπιανού» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών

«Ουδέποτε έκανα έστω και μία ημέρα σπουδών ή άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Γερμανία. Βιβλίο, το οποίο έχω καμάρι μου ότι συνέγραψα με έναν από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της Δυτικής Γερμανίας, όταν ήμουν μόλις 19 ετών, καθηγητής του πανεπιστημίου της Ρώμης, υβρίζεται από το περιοδικό που πιθανόν να χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια της κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα: Όταν πρωτοέγινα εγώ υπουργός, αμφισβητούσε ότι είχα καν σπουδάσει. Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, με την Ντ. Μπακογιάννη να του απαντάει και πάλι.

«Δεν είστε καθηγητής στο Χαρβαρντ και την Οξφόρδη και υποχρεωθήκατε να το φάτε» του απάντησε η Ντ. Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα για το βιογραφικό του.

«Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι το δεύτερο που θέλετε να αποδείξουμε… Κάντε μου μήνυση, ρητά δηλώνω ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω απ’ την ασυλία. Ελάτε να πάμε στα δικαστήρια και να βάλουμε κάτω την ιστορία σας, που νομίζω ότι θα θέλετε να την αποδείξετε» τον προκάλεσε το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, με τον υπουργό να παίρνει ξανά τον λόγο.

«Είναι γνωστά τα ψευδή δημοσιεύματα, όσον αφορά την επιστημονική μου κατάρτιση. Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, είχε στο κόμμα της τον νυν πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά, που βεβαίωσε πως ότι είπα είναι αληθές» απάντησε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «η κ. Μπακογιάννη οφείλει να αποδείξει το πού σπούδασε».

Το επεισόδιο στη Βουλή έληξε λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται η Εφημερίδα των Συντακτών και το Documento, το Σάββατο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός 33 έγγραφα «ειδικού χειρισμού» που αποχαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για το Μακεδονικό.

Πηγή: news247.gr, the pressproject.gr

About Author