Μέρκελ: Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου

«Πιστεύω ότι θα προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον και στο θέμα της μεταρρύθμισης της νομισματικής ζώνης» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, κατά την διάρκεια παρέμβασής της στο «Europa Forum», που διοργάνωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR, εστιάζοντας στην  γαλλογερμανική συμφωνία που εκκρεμεί.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ωστόσο ότι «στην μεταρρύθμιση θα υπάρξει μόνο ο δρόμος του συμβιβασμού» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επιτευχθεί συμφωνία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

«Όποιος δεν δείχνει, πλέον, πνεύμα συμβιβασμού θα συμβάλει στη διάλυση της Ευρώπης. Ανησυχώ ότι αυτή η ικανότητα για συμβιβασμό μειώνεται», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Προσωπικά, δεν θεωρώ σκόπιμα τα ειδικά κονδύλια, τα οποία επιθυμεί η Γαλλία για την Ευρωζώνη. Πιστεύω, εν τούτοις, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα (για τις χώρες της ζώνης του ευρώ) ώστε να αυξηθεί η οικονομική σύγκλιση. Νομίζω ότι σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να συναντηθούμε», πρόσθεσε.

Για το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, «το οποίο δεν θα βοηθά μόνο σε περίπτωση κρίσης, αλλά και προληπτικά», η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι θα αποτελέσει ένα «δεύτερο στήριγμα» της Ευρωζώνης. «Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπάρχει ακόμη ένας οργανωμένος υποστηρικτικός πυλώνας μεταξύ των κυβερνήσεων», είπε.

Τέλος, επαίνεσε τον Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο είπε ότι παρά τις αντιδράσεις δεν αποκλίνει από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Γαλλίας.

About Author