Ενεργό το ΔΝΤ στην Ελλάδα με ή χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα

Στον λίγο χρόνο που απομένει για την ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει επί της αρχής το ΔΝΤ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο Ράις έκανε ειδική αναφορά στις συναντήσεις του Washington Group στο Παρίσι με θέμα το ελληνικό χρέος, στις οποίες συμμετέχουν ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο, Πίτερ Ντόλμαν για να τονίσει: «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ό, τι αφορά τις πολιτικές που μπορούν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και σχετικά με την ελάφρυνση χρέους». Οι συζητήσεις γίνονται με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους, είπε επισημαίνοντας πάντως ότι ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος.

Παραλλήλως επανέλαβε ότι ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Σε ό, τι αφορά τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι συζητήσεις για την ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ και η εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους που το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη.

Έκανε επίσης γνωστό ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (στο πλαίσιο του «άρθρου 4» που θα δημοσιοποιηθεί ως μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας που ακολουθεί το ΔΝΤ). Αν και σημείωσε ότι δεν έχει «συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό», είπε ότι αναμένει «να γίνει σύντομα».

Ο Ράις αποκάλυψε ακόμη ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου. Ανέφερε μάλιστα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συνηθίζει να παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς παρουσιάζει εκεί την έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής.

 

About Author