Γ.Λιάνης: “Το 2011 με επισκέφθηκε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ και ζήτησε να διδάσκεται η “μακεδονική” γλώσσα στα σχολεία της Φλώρινας”!

Ο πρώην βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης προέβη, χθες, σε μια αποκάλυψη στον απόηχο των συζητήσεων και της κριτικής που άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον ακαδημαϊκό Γιώργο Μπαμπινιώτη σχετικά με την παραίτηση της Ελλάδας από τη διαδικασία του ΟΗΕ και την αναγνώριση της “μακεδονικής” γλώσσας, αρχής γενομένης από τη διάσκεψη που είχε γίνει στην Αθήνα το 1997.

Ως γνωστόν ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει αμφισβητήσει τη σχετική θέση του υπουργού Εξωτερικών και ο Νίκος Κοτζιάς του άσκησε δριμεία κριτική κατά τη συνέντευξή του στην εκπομπή “η Επόμενη Μέρα” στην ΕΡΤ1 με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μιλώντας στο radiofono247, ο Γιώργος Λιάνης επιβεβαίωσε το Νίκο Κοτζιά και αποκάλυψε πως το 2011 -επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου κι ενώ εκείνος ήταν βουλευτής- τον επισκέφθηκε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γκέϊ Μακντούγκαλ (στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας για τις μειονότητες) στο πλαίσιο επίσης επίσκεψης στην Αθήνα, και του εισηγήθηκε να εισαχθεί προς διδασκαλία η “μακεδονική” γλώσσα στα σχολεία της Φλώρινας! Το αίτημα αυτό είχε επικοινωνήσει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ και στο υπουργείο Παιδείας και φυσικά είχε απορριφθεί διότι, εν τω μεταξύ, όπως τόνισε και ο Νίκος Κοτζιάς η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε ξεκινήσει από το 2010 προσπάθεια να ανασκευαστούν οι ελληνικές παραλείψεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο Γιώργος Λιάνης είπε ότι “ο Κοτζιάς έχει δίκιο σχετικά με το πως εγκαταλείψαμε το θέμα της γλώσσας και η διατύπωση του αιτήματος της ΜακΝτούγκαλ το επιβεβαιώνει”.

Διαψεύδει ο Μπαμπινιώτης

Βουλγαρικό ιδίωμα χαρακτήρισε τη γλώσσα των Σκοπιανών ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο καθηγητής θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, το βράδυ της Δευτέρας, επέμεινε ότι είχε τεθεί από παλαιότερα το θέμα αναγνώρισης της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής», από τις προηγούμενης κυβερνήσεις.

Ο κ. Μπαμπινιώτης διέψευσε ξανά αυτές τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ήταν παρών στη διάσκεψη που είχε γίνει για γλωσσολογικά θέματα των Σκοπίων.

«Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι βουλγαρικό ιδίωμα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε βουλγαροσλαβική ή βουλγαρο-σερβική» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας ότι δεν μπορούμε εμείς να την ονομάσουμε «μακεδονική».

Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι προσπαθεί να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να δίνουμε επιχειρήματα στους Σκοπιανούς.

«Δεν υπάρχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας». Ή έχουμε δεχθεί τη “μακεδονική γλώσσα” για τους Σκοπιανούς ή έχει γίνει ένα τραγικό λάθος» κατέληξε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Τι αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών

Στα συμπεράσματα της «Τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 17 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, καταγράφεται ρητά η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας:

«Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η Διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία»

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχε ο Γ. Μπαμπινιώτης, αλλά και ο Ευάγγ. Κωφός, ειδικός για το Μακεδονικό.

 

 

About Author