Βαρουφάκης, Βάμβουκας και Θαλασσινός μίλησαν για το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank και τις συνέπειες της κυπριακής κρίσης στις τράπεζες της ευρωζώνης.Πολύ πιθανό θεωρούν ένα “κούρεμα” καταθέσεων και στην Ελλάδα τρεις καθηγητές Οικονομικών που παρενέβησαν, τη Δευτέρα δημόσια σχετικά με το ναυάγιο της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank και τις συνέπειες που προκαλεί αυτό στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την οικονομί σύμφωνα με το www.opinion24.gr .
Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Κ. Γ. Βάμβουκας, μιλώντας χθες το βράδυ, στην εκπομπή των Σ. Κοτρώτσου και Γ. Λοβέρδου στο Blue Sky, τόνισε ότι θεωρεί “βέβαιο ένα κούρεμα καταθέσεων” και ανέφερε ότι ¨κακώς αναφέρεται ότι η Εθνική είναι χρεοκοπημένη και πως η μεγάλη ελληνική τράπεζα έχει αμύθητη περιουσία και σημαντικές δυνατότητες να ανακάμψει”. Ο κ. Βάμβουκας κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών για “δολοφονική πολιτική” και “αφελληνισμό” του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Λευτέρης Θαλασσινός είχε τονίσει νωρίτερα -στην εκπομπή του Σ. Κοτρώτσου στον Real Fm- ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών και ειδικότερα στη Eurobank “θεωρεί πολύ πιθανό πλην των εργαζομένων να κληθούν με έναν έμμεσο υποχρεωτικό τρόπο να κληθούν να μετάσχουν στην αύξηση και οι καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ”. Αυτό, όπως είπε ο κ. Θαλασσινός, θα είναι ένα έμμεσο “κούρεμα”, αν και προοπτικά οι καταθέτες που θα γίνουν μικρομέτοχοι ίσως ωφεληθούν από τη μελλοντική βελτίωση της υπεραξίας της τράπεζας και μια πιθανή πώληση.
Σητν ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ήταν, τελικά, μεγάλο σφάλμα καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι οι δυο τράπεζες είναι βαθιά πτωχευμένες και μέσω της συγχώνευσης δε θα είχε καμία ελπίδα να σωθεί καμία από τις δύο.
Όσο για τις καταθέσεις, ο ίδιος συμφώνησε και επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κουρευτούν στο μέλλον, λόγω του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της καθίζησης της αξίας των μετοχών, της αδυναμίας προσέλκυσης νέων μετόχων, της ύφεσης που φουντώνει καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στην Κύπρο.
Πηγή: www.opinion24.gr