“Γέφυρες” συνεννόησης με την Φώφη Γεννηματά ώστε να προχωρήσει το φθινόπωρο στην κατάργηση του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και καθηγητή της Νομικής του ΕΚΠΑ Γ. Γεραπετρίτη να βρει εκείνες τις συνταγματικές ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να καταστεί εφικτό να ανατραπεί ο νόμος Τσίπρα για την απλή αναλογική.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως δεν θα αποκτήσει καθαρό πολιτικό διάδρομο, παρά την μεγάλη νίκη στις εκλογές, εάν δεν αποτρέψει το γεγονός, με τα σημερινά δεδομένα, η επόμενη αναμέτρηση, όποτε κι αν διεξαχθεί, να είναι με απλή αναλογική. Κάτι που θα αναγκάσει τα δύο μεγάλα κόμματα, είτε να συναινέσουν και να αποκτήσει η Ελλάδα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” -κατά το γερμανικό πρότυπο-, είτε να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση ο βαθμός πολιτικού κινδύνου αυξάνει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Κρίσιμη παράμετρος στο σχέδιο Μητσοτάκη να καταργήσει την απλή αναλογική στην επόμενη αναμέτρηση είναι η στάση του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και η συνταγματική “ερμηνεία” που θα επιλεγεί στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεραπετρίτης θεωρεί παρακινδυνευμένο το σενάριο που εισηγούνται άλλα κυβερνητική στελέχη, ήτοι να θεωρηθεί -στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου- ότι μπορεί να αναθεωρηθεί και ο αριθμός των βουλευτών που απαιτείται για να εφαρμοστεί ένας εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Σήμερα απαιτούνται 200 βουλευτές (γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να περάσει το σχετικό άρθρο), ενώ οι εισηγητές της αλλαγής λένε πως μπορεί να αναθεωρηθεί και ο πήχης να πέσει στους 180 βουλευτές.
Ελπίζουν, δε, πως σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΙΝ.ΑΛ θα συναινέσει και θα διαμορφωθεί, έτσι, πλειοψηφία 180 βουλευτών (158+22) τουλάχιστον.
Ήδη από την πλευρά της κ. Γεννηματά στέλνονται μηνύματα μιας αρχικής καλής πρόθεσης επ΄αυτού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνει ότι η αντιπολιτευτική πολιτική του, όπως έχει φανεί, θα είναι υπεύθυνη, προγραμματική και προοδευτική ενώ θα έχει ως κύριους άξονες την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, την Παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση -στοιχεία που προσδιορίζουν την προοδευτική πολιτική πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Το να ψηφίζεις κάτι που είναι θετικό για το λαό και να εναντιώνεσαι σε κάτι που τον αδικεί, δεν κάνει την πολιτική σου αμφίσημη. Την κάνει υπεύθυνη, δίκαιη και ουσιαστική», τονίζει αντικρούοντας έτσι την κριτική που δέχεται το ΚΙΝΑΛ για θολό αντιπολιτευτικό στίγμα.
Προσθέτει δε, ότι η στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αφήνει άλλη επιλογή στο Κίνημα Αλλαγής από το να ασκεί κριτική και στους δύο. Πρόκειται για λάθη και από τις δύο πλευρές που πρέπει να επισημανθούν».
Ο κ. Χρηστίδης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει την πρότασή του και «είναι προφανές, πως θα την υπερασπιστούμε και τώρα. Πιστεύουμε σε ένα δίκαιο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που εγγυάται βιώσιμες κυβερνήσεις». Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη Βουλή.
Εξηγεί επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ ασκεί έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τη τακτική σχετικά με τη μείωση των υπερπλεονασμάτων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «θέμα πολιτικής συνέπειας καθώς η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να γίνει πριν οι συνθήκες χειροτερέψουν. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή έχει μεγαλύτερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και αυτό θα έπρεπε να αξιοποιηθεί».
Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο Π. Χρηστίδης αναφέρει, τέλος, ότι η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη θα γίνει στη Λάρισα με θέμα την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. «Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι και πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για την πατρίδα, ο συγχρονισμός της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με την παραγωγή, καθώς και η μείωση του κόστους της μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας, στη διατροφική ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο», σημειώνει.
Η συνέντευξη Π. Χρηστίδη δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σ.Κ