Τον δικό του οδικό χάρτη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, ετοιμάζεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Τουρισμού.
Οπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείο Τουρισμού, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην τρέχουσα τουριστική σεζόν, όμως από το φθινόπωρο το «τοπίο» των Airbnb και, εν γένει, των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις υπουργικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπαν σκληρό «μαρκάρισμα» των ιδιοκτητών που είχαν ακίνητα σε πλατφόρμες, όπως το Airbnb και το Booking.
Τα μέτρα που εξετάστηκαν και «κόπηκαν»
Αυτά τα μέτρα, που τέθηκαν και προ ημερών στο τραπέζι του διαλόγου -και απορρίφθηκαν- προέβλεπαν τα εξής:
• Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.
• Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
• Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες, να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
«Φωτιά» και στη φοιτητική στέγη βάζει το Airbnb: Γκαρσονιέρες στα 300 ευρώ
Οι τρεις άξονες του ρυθμιστικού πλαισίου: Αμεσα εκτός Airbnb και Booking τα χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα
Το ολιστικό κυβερνητικό σχέδιο για τα Airbnb και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αναμένεται να είναι έτοιμο τους προσεχείς μήνες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, τρία μέτρα έχουν περάσει τα πρώτα «τεστ» των διαβουλεύσεων που έχουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού.
Τα μέτρα αυτά, κατά σειρά προτεραιότητας, είναι τα εξής:
1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση – Εκτός πλατφόρμας τα αδήλωτα
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο Airbnb και, επιπλέον, 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) -και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα.
Αυτά τα ακίνητα αναμένεται να τεθούν «βίαια» εκτός πλατφόρμας τους προσεχείς μήνες, σε μια επιχείρηση που θα αναλάβει να «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb
Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η Ελλάδα θα αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking. Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρίσεις ακόμη και για… αντίσκηνα) και εκτιμάται ότι μόλις ισχύσει θα «κοπούν» αρκετά, επιπλέον, ακίνητα από τις πλατφόρμες.
3) Ασφάλιση ακινήτων και επισκεπτών
Το τρίτο μέτρο που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο αφορά στο κομμάτι της ασφάλισης ακινήτων και επισκεπτών. Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες.
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού δέχονται εισηγήσεις από εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων προκειμένου να αναγνωριστούν φορολογικά οι πάγιες δαπάνες ιδιοκτητών Airbnb, όπως το νερό, η ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα.
Δεν θα αυξηθούν οι φόροι για τα Airbnb
Στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Airbnb, τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αυξήσεις φόρων», ωστόσο επεσήμανε ότι «το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων χρειάζεται ρύθμιση. Οι οδηγίες που έχει δώσει ο πρωθυπουργός και στον υπουργό Τουρισμού και στο οικονομικό επιτελείο είναι να επέλθει αυτή η συνολική ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Σκοπός είναι να υπάρξει διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και καμία νόθευση του ανταγωνισμού», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο του Airbnb αποδίδονται οι «τερατώδεις» αυξήσεις στα ενοίκια που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις «κατηγορούνται» επιπλέον για ζημία και στην αγορά της φοιτητικής εστίας, όπου επίσης καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα ενοίκια.
Πηγή: iefimerida.gr