«Δοκιμάσαμε τη συγκρότηση του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αλλά επειδή το κάναμε χωρίς να έχουμε κουβεντιάσει προγραμματικά, πολιτικά, δηλαδή, η προσπάθεια απέτυχε τραγικά, πληγωθήκαμε κι εμείς και το ΠΑΣΟΚ, γενικά ήταν ένα μάθημα που πήραμε, πώς δεν πρέπει να γίνονται οι “συναντήσεις”», τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος. Και προσέθεσε:
«Αυτό το μάθημα το πήραμε μόνο εμείς. Διάβαζα το κείμενο της “Γέφυρας”. Και αυτοί ακολουθούν την πεπατημένη: “Πρώτα θα αγκαλιαστούμε, μετά θα σκεφτούμε τι μπορούμε να πάμε να κάνουμε”». Εκτίμησε ότι «η Ελλάδα γενικά πάσχει στο θέμα των συγκλίσεων, ποτέ δεν έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις γιατί τα κόμματα δεν έχουν προγραμματικό λόγο. Αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς πήραμε το μάθημα από το ΚΙΝΑΛΛ και προχωράμε, αναγκαστικά…».
Ο κ. Κύρκος επισήμανε ότι «υπάρχει ένας χώρος που πρέπει να ανασυγκροτηθεί, αλλά όχι στη βάση του ΠΑΣΟΚ το 1980. Άρα, πήραμε το μάθημα και λέμε: Κατεβαίνουμε μόνοι μας, δείχνουμε την πεντάχρονη πορεία μας στους πολίτες, τους ζητούμε να αναλογιστούν, εάν δεν υπήρχε το Ποτάμι αυτά τα πέντε χρόνια, θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;».
Ο κ. Κύρκος εκτίμησε ότι «και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Δεν έχει ένα σαφές μήνυμα. Έκανε κάτι λάθος; Κι αν έκανε, ποια είναι αυτά τα λάθη;» και ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει τεράστιο πρόβλημα προσανατολισμού, με ηγέτη που δηλώνει μεταρρυθμιστής και πάρα πολλά στελέχη που (όπως στη συζήτηση για τις Πρέσπες) θυμίζουν ΕΡΕ του ’60. Αυτή η σύγχυση στη ΝΔ θα φανεί και μετά τις εκλογές, το φεουδαρχικό σύστημα επιλογής “υπουργών” είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει σε αδιέξοδα».
Αναφερόμενος στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου στην Αθήνα της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα για τη Συμμετοχική και Βιώσιμη Ευρώπη, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι αντίθετα με το «γενικό απαγορευτικό» του ΚΙΝΑΛΛ προς τα στελέχη του, ο ίδιος όχι μόνο θα πάει στην εκδήλωση, που προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης των ανισοτήτων στην Ευρώπη, αλλά είναι ευτυχής που κλήθηκε για να μιλήσει και όχι μόνο να παραστεί.
Μάλιστα, καυτηρίασε το γεγονός ότι υπάρχουν αιτιάσεις για το ότι κλήθηκε ο πρωθυπουργός να απευθύνει χαιρετισμό στο τέλος της εκδήλωσης, κάνοντας λόγο για «μικρό, δικό μας φοβικό φίλτρο».
«Είναι ντροπή στην Ελλάδα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να λέμε “επειδή ήρθε ένας, δεν θα έρθω εγώ”. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά, ανήκει στην Σοσιαλδημοκρατία … είναι ο χώρος του, η μήτρα του. Τι θα πει δεν πάνε; Αυτά είναι φοβικά … Θα περίμενα όλο το ΠΑΣΟΚ να είναι εκεί για να προσφέρει τις δικές του προτάσεις. Αλλά για να προσφέρεις προτάσεις, πρέπει να έχεις προτάσεις. Το πρόβλημα της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας είναι η απουσία προτάσεων για το αύριο» σημείωσε.
Μιλώντας για το «ευρωπαϊκό» μέρος του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού, που περιλαμβάνει κατοίκους ευρωπαϊκών πόλεων, έκανε λόγο για «το Ποτάμι που είναι σε όλη την Ευρώπη, φίλους του που δουλεύουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γνωρίζουν τι θα πει να ζεις στην Ευρώπη, έχουν αναγνωρίσει και βιώσει τα πολύ θετικά που έχει δώσει η Ένωση στους πολίτες όλων των κρατών της. Θα μοιραστούν αυτή τους την πολύτιμη εμπειρία με το Ποτάμι στην πορεία των ευρωεκλογών».
Ο κ. Κύρκος κατέληξε λέγοντας: «Το Ποτάμι στήριξε όλα τα θετικά μέτρα που μπορούσαν να φτάσουν στο Κοινοβούλιο (κατά σύμπτωση αυτά που ο ακροδεξιός εταίρος της κυβέρνησης αρνείτο να στηρίξει, πέρασαν χάρη στις ψήφους μας), τα “δικαιωματικά” νομοσχέδια, τη Συμφωνία των Πρεσπών […] έδειξε πώς πρέπει να είναι τα κόμματα, σε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση, πώς πρέπει να λειτουργούν στη Βουλή, χωρίς παρωπίδες, χωρίς να μετρούν το πολιτικό κόστος, αλλά αυτό που συμφέρει τον πολίτη. Αυτό έκανε το Ποτάμι και είναι περήφανο που το έκανε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ