Με τίτλο «Ο Γιούνκερ στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» το Γερμανικό περιοδικό Spiegel επικρίνει την «ακανόνιστη» συμπεριφορά του προέδρου της Κομισιόν.
Δύο μέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα και αμέσως μετά το ταξίδι του στη Ρωσία όπου είχε θερμή χειραψία και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τις ενστάσεις άλλων ευρωπαίων ηγετών και κυρίως του Βερολίνου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δέχεται συντονισμένη επίθεση από το Der Spiegel, ένα γερμανικό περιοδικό που συχνά απηχεί τις απόψεις της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας.
Πρόκειται για προειδοποίηση στον πρόεδρο της Κομισιόν από μία Γερμανία (κυρίως του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε) που βλέπει τα επιχειρήματά της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, εσωτερική υποτίμηση σε πολλές χώρες, απύθμενη γερμανική ηγεμονία και εμμονή να καταρρέουν μεταξύ Brexit, απαιτήσεων του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αποτυχίας του μνημονιακού μοντέλου σε πολλές χώρες της Ευρώπης;
Ο συντάκτης του άρθρου δεν διστάζει μάλιστα να αφήσει υπονοούμενα για την έφεση του προέδρου της Κομισιόν στα τσιγάρα και το αλκοόλ, δύο μάλιστα ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Γιούνκερ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.
Ενόχλησε η χειραψία με τον Πούτιν
Όπως αναφέρει και το thetoc.gr (ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα), αφορμή για την ομολογουμένως «σκληρή» κριτική του περιοδικού στον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στάθηκε το ταξίδι του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη και η χειραψία του μπροστά από τις σημαίες της Ε.Ε. και της Ρωσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ένα ταξίδι για το οποίο, όπως γράφει το Spiegel, είχαν εκφραστεί σοβαρότατες διαφωνίες και επικρίσεις από πολλούς στις Βρυξέλλες για το γεγονός ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ στη Ρωσία και η συνάντησή του με τον Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι ο στόχος των κυρώσεων της ΕΕ λόγω της επιθετικότητας της στην Ουκρανία, «θα ήταν ένα πραξικόπημα».
«Αλλά ο 61χρονος Γιούνγκερ», συνεχίζει το Spiegel, όπως συμβαίνει συχνά, ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο. Μάλιστα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι για την επίσκεψή του, αλλά πρόσθεσε ότι πράττει σωστά.
Για τον συντάκτη του άρθρου «Δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ο Γιούνκερ αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα που έσπευσε να τείνει χέρι βοηθείας προς τη Ρωσία. Ο κ. Γιούνγκερ, μπορεί να είναι στην τρέχουσα θέση του μόνο για ενάμιση χρόνο, αλλά μονομερείς ενέργειες όπως αυτή έχουν γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν για τον ίδιο και την όλο και πιο «ακανόνιστη συμπεριφορά του».
Η εμπλοκή του ελληνικού ζητήματος
Ο κατάλογος των μονομερών ενεργειών του κ. Γιούνγκερ είναι μακρύς . Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, γράφει το περιοδικό έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα.
Ακόμα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να αγνοεί τις συμφωνίες. Οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.
Στην κρίση των προσφύγων , θέλει να αναγκάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχθούν τις προσφορές των άλλων χωρών για την παροχή αστυνομικών για να βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων τους και απείλησε κράτη με χρηματικές ποινές σε περίπτωση που δεν δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.
Για το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει σταθερή δημόσια οικονομικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ο κ. Γιούνκερ φαίνεται να πιστεύει ότι δεν ισχύει πλέον.
«Επειδή είναι η Γαλλία», απάντησε πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σε μια συνάντηση στο Παρίσι γιατί επιτρέπει στη χώρα αυτή πρόσθετες εξαιρέσεις από τους κανόνες του χρέους, σπάζοντας επί της ουσίας ένα ταμπού.
Πηγή: thetoc.gr