Αποφασιστικά βήματα για τη θεσμική επανίδρυση της Ν.Δ. μέσω ενός λιτού, αλλά προσανατολισμένου στη διαφάνεια κανονιστικού πλαισίου επιχειρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη ριζική αποκοπή των αυτόνομων μηχανισμών που εκδηλώθηκαν στις εκλογικές διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ.
Λίγες μόνο ώρες μετά την καρατόμηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη, η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του καταστατικού της που αναμένεται να ψηφιστεί στο 10ο Τακτικό Συνέδριο το ερχόμενο Σάββατο. Πέραν της προφανούς πρόθεσης υπέρβασης των φαινομένων εσωστρέφειας -μέσω της αλλαγής της ατζέντας από ζητήματα εσωκομματικών ισορροπιών σε θεσμικά ζητήματα- ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ένα σαφές δείγμα τη πρόθεσής του να μετατρέψει τη Ν.Δ. σε ένα σύγχρονο, διαφανές και ευρωπαϊκό κόμμα.
Το νέο καταστατικό που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης καθιερώνει πενταετή προεδρική θητεία, προβλέπει διαχωρισμό του κόμματος από το κράτος με καθιέρωση ασυμβίβαστου και διεξαγωγή ετήσιου τακτικού συνεδρίου με 1.000 αιρετούς και 1.000 ex officio συνέδρους και επίσης θεσπίζει: σύστημα αξιολόγησης των βουλευτών και εθνικό μητρώο υποψηφίων, απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες (για λειτουργικές ή εκλογικές ανάγκες), υποχρέωση τήρησης ετήσιου ισολογισμού, καθώς και ολιγάριθμα και ευέλικτα όργανα που θα συνεδριάζουν συχνότερα. Επίσης, η βουλευτική ιδιότητα τίθεται ως προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος ενώ ξεκαθαρίζεται ότι οι μεταβατικοί πρόεδροι δεν μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για την προεδρία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του καταστατικού, η πενταετής θητεία του προέδρου της ΝΔ θα παρατείνεται αυτοδικαίως α) εφόσον κατέχει το αξίωμα του πρωθυπουργού (ή το κόμμα συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας), β) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και γ) στο μεσοδιάστημα μεταξύ της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Ως προ τον διαχωρισμό κόμματος – κράτους το νέο καταστατικό χαρακτηρίζει «ασυμβίβαστη» την κατοχή οποιασδήποτε κομματικής θέσης ή αξιώματος (με διοικητική ή διαχειριστική εξουσία) με την κατοχή οποιασδήποτε κυβερνητικής θέσης ή λειτουργήματος ή διοικητικής θέσης εκτός υπαλληλικής ιεραρχίας.
Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές, η Συγγρού ανέφερε χθες ότι το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι πως η Ν.Δ. ανήκει στα μέλη της ,κάτι που σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με «λίγα από πολλούς», η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη.
Μ. Τετάρτη εκλογή γ.γ.
Αμέσως μετά το 10ο Συνέδριο και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος, ο οποίος θα είναι ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης. Ο νέος γραμματέας εμφανίζεται αποφασισμένος να πατάξει τους αυτονομημένους μηχανισμούς και τις «παρασυναγωγές» που χρεώνει η ηγεσία στον Ανδρέα Παπαμιμίκο, που εξωθήθηκε σε παραίτηση.
Αιχμές από Β. Γεωργιάδη
Ο διαγραφείς πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Γεωργιάδης, άσκησε πάντως αιχμές κατά της ηγεσίας για απόπειρα αποκλεισμού στελεχών. «Η ΟΝΝΕΔ δέχθηκε στο πρόσωπό μου μία άδικη και προσχεδιασμένη επίθεση. Αμφισβητήθηκαν τόσο η ύπαρξη και η προσφορά της όσο και η θεσμοθετημένη από το καταστατικό της Ν.Δ. αυτοτέλειά της.
Η ανεξάρτητη φωνή και βούληση των ΟΝΝΕΔιτισσών και ΟΝΝΕΔιτών ενοχλεί συστημικά κέντρα εξουσίας που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ήδη αποκλείσει εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ από τις εσωκομματικές εκλογές αγνοώντας και παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις της ΚΕΦΕ» είπε. Επίσης, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει γιατί διαγράφηκε. «Ουδέποτε κλήθηκα σε κανένα πειθαρχικό όργανο, επειδή προφανώς τα όργανα και το καταστατικό για κάποιους δεν έχουν καμία αξία» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Πηγή : naftemporiki.gr