Αντίποινα σε Ιράκ, Ιορδανία και Μπαχρέιν μετά τα αμερικανικά πλήγματα
Η σύγκρουση ΗΠΑ και Ιράν περνά σε νέα, επικίνδυνη φάση, με την Τεχεράνη να εξαπολύει επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, λίγες ώρες μετά το νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών σε ιρανικό έδαφος. Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον και χώρες της περιοχής, ενώ η ένταση γύρω από τα Στενά του Ορμούζ προκαλεί νέα άνοδο στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Νέα πυραυλική επίθεση του Ιράν
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «αποφασιστική επιχείρηση σε αντίποινα», εξαπολύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον αμερικανικών «βάσεων και συμφερόντων» στη Μέση Ανατολή.
Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός της Ιρανικής Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία, το Ιράκ και το Μπαχρέιν. Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε εντατική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος ήταν βάση του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, γνωστή ως στρατόπεδο Τάιτιν, στον Κόλπο της Άκαμπα, κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε δέκα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν. Άλλοι τρεις κατέπεσαν σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Στο Κουβέιτ, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα αντιμετώπισε «απειλές εχθρικών πυραύλων και drones», ενώ στο Μπαχρέιν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας.
Η αμερικανική επιχείρηση και η απειλή Τραμπ
Η ιρανική επίθεση ήρθε ως απάντηση στο νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων κατά στόχων στο Ιράν. Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Στους στόχους περιλαμβάνονταν εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, συστήματα ραντάρ, ναυτικές υποδομές και μέσα, δυνατότητες πόντισης ναρκών και εγκαταστάσεις επικοινωνιών.
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την προσπάθεια του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν να ανοίξει εκ νέου έναν δρόμο προς τη διπλωματία. Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο μνημόνιο κατανόησης του Ισλαμαμπάντ.
Η διπλωματική πρωτοβουλία, ωστόσο, έπεσε πάνω σε ένα ήδη βαθύ αδιέξοδο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε με σαφή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη. Σε ανάρτησή του στο Truth Social ανέφερε ότι, εάν το Ιράν ανταποδώσει την αμερικανική επίθεση, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν ξανά «πολύ πιο σκληρά και πιο δυνατά».
Ο εκπρόσωπος της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν, Εμπραχίμ Ζολφαγαρί, απάντησε προειδοποιώντας για «μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά αντίποινα», εάν συνεχιστούν οι αμερικανικές επιθέσεις. Παράλληλα, προειδοποίησε τις χώρες που συνεργάζονται με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Τέσσερις νεκροί σε σπίτι όπου γινόταν γάμος
Ιδιαίτερα βαρύ είναι το τίμημα των αμερικανικών πληγμάτων στο νότιο Ιράν.
Σύμφωνα με την ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο, τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν από πυραυλικό πλήγμα που έπληξε σπίτι όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια γιορτή.
Η επίθεση προκάλεσε νέες εκρήξεις στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Μπαντάρ Αμπάς και το νησί Κεσμ, όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους πετρελαϊκούς εξαγωγικούς σταθμούς του Ιράν.
Ιρανικά κρατικά μέσα μετέδωσαν επίσης ότι στοχοποιήθηκε αεροδρόμιο στην επαρχία Κερμάν.
Τα νέα αμερικανικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μετά την επίθεση σε δύο πολύ μεγάλα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια, τα οποία, σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία διαχείρισης θαλάσσιων κινδύνων MARISKS, χτυπήθηκαν από «βλήματα άγνωστης προέλευσης» ενώ διέσχιζαν το Στενό του Ορμούζ.
Το Ορμούζ στο επίκεντρο της κρίσης
Η εξέλιξη προσθέτει μια ακόμη διάσταση στην κρίση, καθώς το Στενό του Ορμούζ αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις παγκόσμιες ενεργειακές μεταφορές.
Η Τεχεράνη εξετάζει την επιβολή τελών για υπηρεσίες που παρέχονται στα πλοία τα οποία διέρχονται από το στενό, ενώ η ναυσιπλοΐα στην περιοχή έχει ήδη επηρεαστεί σοβαρά από τις εχθροπραξίες και τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον προαναγγέλλει νέα οικονομική πίεση στην Τεχεράνη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προσανατολίζεται σε μια εκστρατεία οικονομικής «ασφυξίας» μέσω κυρώσεων.
Οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να περνούν στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τα τέλη Ιουλίου, ενώ στην Ευρώπη η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε υψηλό τριετίας.
Στο εσωτερικό του Ιράν, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση καυσίμων, ιδιαίτερα βενζίνης. Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στις εισαγωγές, καθώς ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών στον Κόλπο δυσχεραίνει τον ανεφοδιασμό.
Από τον Κόλπο έως την Ταϊλάνδη
Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή συμπίπτει με μια ευρύτερη αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει την Κυριακή, έπειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, νέα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων σε ιρανικό νησί. Το Ιράν απάντησε με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Περσικό Κόλπο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln κατέπλευσε στην Ταϊλάνδη, έπειτα από περισσότερους από εννέα μήνες στη θάλασσα.
Το αεροπλανοφόρο είχε αρχικά αναπτυχθεί στη Νότια Σινική Θάλασσα, πριν διαταχθεί να κατευθυνθεί προς τη Μέση Ανατολή όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η πολύμηνη ανάπτυξή του έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς έχουν καταγραφεί σοβαρές πιέσεις στις συνθήκες ζωής του πληρώματος.
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πλέον ιδιαίτερα σύνθετη: οι αμερικανικές επιθέσεις διευρύνονται, το Ιράν απαντά χτυπώντας αμερικανικούς στόχους σε περισσότερες χώρες και οι κυβερνήσεις του Κόλπου βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης.
Παράλληλα, η ενεργειακή αγορά προεξοφλεί ότι η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια. Με το Ορμούζ στο επίκεντρο και τις απειλές για νέα πλήγματα να διαδέχονται η μία την άλλη, κάθε επόμενο χτύπημα μπορεί να έχει συνέπειες πολύ πέρα από τα σύνορα Ιράν και ΗΠΑ.






