Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά και έμμεση κριτική προς την κυβερνητική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη «Η νέα παγκόσμια τάξη. Το δίκαιο της ισχύος». Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετηθεί εκτενώς για τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη θέση της Ελλάδας στη νέα διεθνή πραγματικότητα, αλλά και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις πληροφορίες περί τουρκικού νόμου που θεσμοθετεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση, αλλά και η κοινή εμφάνιση κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, προσέδωσαν πρόσθετο πολιτικό βάρος στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία περιλάμβανε αναφορές όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά και στη λειτουργία της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των θεσμών.
«Η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται κρατικό δόγμα»
Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε «εξωφρενικό» τον νόμο που, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, προετοιμάζει η Τουρκία για τη «Γαλάζια Πατρίδα», υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή μετατρέπει μια αναθεωρητική αντίληψη σε επίσημη κρατική πολιτική.
Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο δόγμα, το οποίο – όπως είπε – ήδη διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας, αποκτά πλέον θεσμική υπόσταση που θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας.
«Δεν έχει καμία νομική αξία για την επιβολή τετελεσμένων, αλλά αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η Τουρκία προωθεί μεθοδικά και συστηματικά την αναθεωρητική της ατζέντα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει σταδιακά ευνοϊκές συνθήκες για τις διεκδικήσεις της, επιμένοντας πως η ελληνική πλευρά οφείλει να αξιολογήσει εκ νέου τη στρατηγική που ακολουθεί.
Μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα «ήρεμα νερά»
Το πιο πολιτικά αιχμηρό σημείο της παρέμβασης αφορούσε τη στρατηγική αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πολιτική των «ήρεμων νερών», παρά τη χρησιμότητά της ως μηχανισμού αποφυγής εντάσεων, ενδέχεται να παράγει αντίθετα αποτελέσματα όταν ερμηνεύεται από την άλλη πλευρά ως ένδειξη υποχωρητικότητας.
Κατά τον ίδιο, όταν η Τουρκία απαλλάσσεται από το πολιτικό βάρος της επιθετικής της συμπεριφοράς στα μάτια τρίτων χωρών, το κόστος για την Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο όφελος.
Ο Κώστας Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, επιμένοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη μιας πιο ενεργητικής διεθνούς στρατηγικής ενημέρωσης και δημόσιας διπλωματίας.
«Ήρθε η ώρα να καταδειχθεί σε εταίρους και συμμάχους το μέγεθος της τουρκικής επεκτατικότητας», σημείωσε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν υπάρχει περιθώριο «εκπτώσεων» σε ζητήματα διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Η νέα παγκόσμια τάξη και η θέση της Ελλάδας
Με αφετηρία το βιβλίο των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη, ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε ένα διεθνές περιβάλλον που, όπως υποστήριξε, απομακρύνεται από τη μεταπολεμική σταθερότητα και μεταβαίνει σε μια περίοδο πολυπολικότητας, αβεβαιότητας και ενίσχυσης της λογικής των σφαιρών επιρροής.
Αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό γεωπολιτικό ρόλο, στις μεταβαλλόμενες σχέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και στην ενίσχυση περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στον αμυντικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται αποκλειστικά στις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας.
Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν κρίσιμο γεωπολιτικό ανάχωμα για τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης.
Αναφορές σε Δικαιοσύνη, υποκλοπές και ΜΜΕ
Η ομιλία περιλάμβανε και αιχμές για τη λειτουργία των θεσμών στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στον ρόλο της ενημέρωσης, προειδοποιώντας ότι η εργαλειοποίηση της πληροφορίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης υπονομεύουν τη Δημοκρατία.
Στο ίδιο πλαίσιο έκανε ειδική αναφορά στις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι τόσο οι παράνομες όσο και οι «τυπικά νομιμοφανείς» πρακτικές πλήττουν τη δημοκρατική λειτουργία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στη σχέση πολιτών και θεσμών, επισημαίνοντας ότι η αίσθηση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης διαβρώνει την εμπιστοσύνη προς το δημοκρατικό σύστημα.
Παρών ο Αντώνης Σαμαράς – Σιωπή για νέο κόμμα
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία πλήθους βουλευτών, πρώην υπουργών και πολιτικών στελεχών.
Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, προσπερνώντας τους δημοσιογράφους χωρίς δηλώσεις.
Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Χρήστος Σταϊκούρας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Σκρέκας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εντεινόμενης συζήτησης για τον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα όρια της αποκλιμάκωσης, τη στρατηγική αποτροπής και τη θέση της Ελλάδας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.






