24 Μάι 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Headlines
  • Πολιτικός σεισμός από τις δικογραφίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 20 πρόσωπα – Σενάρια ανασχηματισμού

Πολιτικός σεισμός από τις δικογραφίες για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 20 πρόσωπα – Σενάρια ανασχηματισμού

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Καταιγιστικές εξελίξεις με φόντο τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούν οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που αφορούν συνολικά 20 πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων 14 είναι εν ενεργεία βουλευτές και 6 πρώην μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή την Παρασκευή, ενώ η τρίτη θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα, καθώς δεν έχει ακόμη φτάσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι υποθέσεις σχετίζονται με τη διαχείριση κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν το 2021.

Σενάρια ανασχηματισμού και κυβερνητική στάση αναμονής

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί στάση αναμονής έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως το περιεχόμενο των δικογραφιών. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους, οδηγώντας σε έναν μίνι ανασχηματισμό, χωρίς να αποκλείεται και ευρύτερη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο, σε ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής πίεσης.

Στο τραπέζι η πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας, με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους.

Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης θεωρείται δεδομένη, ωστόσο η τελική της έκταση θα εξαρτηθεί από τη διαβάθμιση των ευθυνών που αποτυπώνεται στις δικογραφίες.

Διαβάθμιση ευθυνών: Από κακουργήματα έως έμμεση εμπλοκή

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δύο πρόσωπα φέρονται να έχουν άμεση εμπλοκή σε κακουργηματικές πράξεις, σχετιζόμενες με πιέσεις για τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ άλλοι εμφανίζονται να εμπλέκονται σε πλημμεληματικές πράξεις, κυρίως μέσω ρουσφετολογικών παρεμβάσεων.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις έμμεσης εμπλοκής, όπου γίνεται απλή αναφορά ονομάτων χωρίς σαφή τεκμηρίωση. Τα ερευνώμενα αδικήματα περιλαμβάνουν απάτη, απιστία και παράβαση καθήκοντος, με ορισμένα εξ αυτών να βρίσκονται κοντά σε χρονικά όρια παραγραφής.

Οι τέσσερις δικογραφίες και τα πολιτικά πρόσωπα

Η πρώτη δικογραφία αφορά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και την τότε υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή, και διαβιβάζεται στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά αιτήματα άρσης ασυλίας για εν ενεργεία βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Καραμανλής και Κώστας Σκρέκας, με το βασικό αδίκημα να αφορά ηθική αυτουργία σε παράνομες πράξεις υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η τρίτη δικογραφία αφορά πέντε πρώην βουλευτές και οδηγείται απευθείας στη Δικαιοσύνη, ενώ η τέταρτη περιλαμβάνει τους εν ενεργεία βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου και Τάσος Χατζηβασιλείου, για τους οποίους προκύπτουν ενδείξεις ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Κυβερνητικές τοποθετήσεις και αντιδράσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ως αρχή την αποδοχή των αιτημάτων άρσης ασυλίας, σημειώνοντας ότι από το 2019 έχουν εγκριθεί 97 αντίστοιχα αιτήματα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει γνώση της υπόθεσης που τον αφορά, υποστηρίζοντας ότι οι επικοινωνίες του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντάσσονταν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας για την εξυπηρέτηση πολιτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας φαίνεται να έχει συνέχεια, καθώς τα υπό διερεύνηση περιστατικά αφορούν το 2021, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες δικογραφίες για επόμενα έτη.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις όσο και για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης, με τη Βουλή να καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο πλέγμα ευθυνών και διαδικασιών.

Δείτε επίσης