Σαφείς αιχμές κατά κομμάτων και μέρους των Μέσων Ενημέρωσης άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, υπογραμμίζοντας ότι η εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως από τη στιγμή που υπάρχει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Όπως ανέφερε, η διαδικασία αυτή έχει ήδη οδηγήσει και σε συλλήψεις, ενώ τόνισε ότι τα ζητήματα ασφάλειας αποτελούν αντικείμενο της Δικαιοσύνης.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της Επιθεώρησης Εργασίας, σημείωσε πως, με βάση τα πρώτα στοιχεία, το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα δεν φαίνεται να συνδέεται με παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Καταγγελίες για «κίνημα τυμβωρύχων» και παραπληροφόρηση
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα «κίνημα τυμβωρύχων», όπως το χαρακτήρισε, που –κατά την εκτίμησή του– συγκροτείται από κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, με στόχο την πολιτική εκμετάλλευση τραγωδιών. Ειδική αναφορά έκανε στη διακίνηση της πληροφορίας ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στα εργατικά δυστυχήματα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ισχυρισμό που δεν ανταποκρίνεται στα επίσημα στοιχεία.
Όπως υποστήριξε, ακόμη και τραγικά περιστατικά που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να προκύπτει σύνδεση με κυβερνητικές ευθύνες, επιχειρείται να εργαλειοποιηθούν πολιτικά, μέσω ανακοινώσεων και αναπαραγωγής ανακριβών δεδομένων.
Τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας
Επικαλούμενος τα επίσημα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής για τη Μέτρηση των Δυστυχημάτων εν ώρα Εργασίας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις χώρες με τα λιγότερα εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα εργατικά ατυχήματα ανέρχονται σε 46-48 ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια και όχι σε 201, αριθμό που –όπως είπε– έχει αναπαραχθεί από πολλά μέσα ενημέρωσης χωρίς να ισχύει.
Έκκληση στους πολίτες για κριτική στάση απέναντι στην πληροφορία
Ο κ. Μαρινάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αποδέχονται άκριτα κάθε πληροφορία που διακινείται, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόνισε ότι πάνω στο έδαφος της ανθρώπινης συγκίνησης και του σοκ από τέτοιες τραγωδίες «ανθούν» πολιτικοί απατεώνες, οι οποίοι –όπως είπε– κάνουν «καριέρα» πάνω στον ανθρώπινο πόνο και όχι σε συνθήκες ηρεμίας.
Υποστήριξε ότι τα ψεύδη καταρρίπτονται όχι από κυβερνητικά στελέχη, αλλά από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες παρουσιάζουν συγκριτικά στοιχεία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσα στον Φεβρουάριο
Αναφερόμενος στην πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί, σημειώνοντας ότι τα δύο επιτελεία βρίσκονται σε τελικές συζητήσεις για την ακριβή ημερομηνία. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι πρόκειται για θέμα λίγων ημερών και στόχος είναι η συνάντηση να γίνει εντός Φεβρουαρίου.
Αιχμές για την ανάρτηση Καρυστιανού και την εξωτερική πολιτική
Κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση της κ. Καρυστιανού, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοινοβουλευτική δημοκρατία, νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και επιτελείο που ασκεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας. Όπως σημείωσε, σοβαρές αποφάσεις, όπως αυτές για τον Έβρο, τα εξοπλιστικά προγράμματα ή τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, δεν λαμβάνονται με όρους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ως στερούμενη σοβαρότητας.
Η υπόθεση Κεφαλογιάννη και η επίμαχη διάταξη
Τέλος, αναφερόμενος στον σάλο γύρω από την Όλγα Κεφαλογιάννη και την επίμαχη διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο τρόπος παρουσίασης του θέματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για τροπολογία, αλλά για νομοθετική διάταξη ενταγμένη σε νομοσχέδιο με άρθρα από περισσότερα του ενός υπουργεία, η οποία είχε συζητηθεί κανονικά στις Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια.
Όπως τόνισε, η διάταξη δεν αλλάζει τον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου που αφορά την επιμέλεια, ενώ σημείωσε ότι η χρήση της από πολιτικό πρόσωπο γίνεται με την ιδιότητα του γονέα και όχι του πολιτικού. Παράλληλα, επισήμανε ότι η κριτική για τον χρόνο και τον τρόπο χρήσης της είναι διαφορετική συζήτηση, προσθέτοντας πως στο τέλος της ημέρας τη μεγαλύτερη αξία έχουν τα παιδιά και ότι η συζήτηση σε προσωπικό επίπεδο τα βλάπτει.






