Οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον σε μια νέα, αποφασιστική και πιο συγκρουσιακή φάση. Με 54 μπλόκα εγκατεστημένα σε όλη την επικράτεια, αποκλεισμούς οδικών αξόνων, παρεμβάσεις σε τελωνεία και σχεδιασμένες ενέργειες σε λιμένες και αεροδρόμια, ο αγροτικός κόσμος στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς συγκεκριμένες και ουσιαστικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση.
Η Θεσσαλία παραμένει στο επίκεντρο της πίεσης, ενώ η Κρήτη εισέρχεται σήμερα με ορμή στον πανελλαδικό χάρτη των κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς οι παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών αναδεικνύουν μια βαθύτερη πολιτική διάσταση της αγροτικής κρίσης.
Η δυναμική των μπλόκων σε όλη τη χώρα
Η εικόνα στους ελληνικούς δρόμους θυμίζει περισσότερο κατάσταση παρατεταμένης πολιορκίας παρά διαμαρτυρίας περιορισμένης κλίμακας. Τα 54 μπλόκα λειτουργούν ως πολλαπλά κέντρα πίεσης, με αποκλεισμούς που μεταβάλλονται μέσα στη μέρα και επηρεάζουν τη ροή της κυκλοφορίας και την εμπορευματική αλυσίδα. Σε βασικές αρτηρίες, όπως η Αθηνών–Λαμίας, ο Ε65, η Ιόνια Οδός και η Εγνατία, η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τους αγρότες να εναλλάσσουν ανοιγοκλεισίματα δρόμων ώστε να διατηρούν την πίεση, αποφεύγοντας όμως την πλήρη παράλυση της χώρας.
Στα τελωνεία των Κήπων, της Εξοχής, των Ευζώνων και της Νίκης, οι αποκλεισμοί για τα φορτηγά συνεχίζονται, προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις στη ροή εμπορευμάτων. Το Προμαχώνας, που άνοιξε προσωρινά την Κυριακή, επανήλθε χθες σε νέα τετράωρη διακοπή.
Η γεωγραφική εξάπλωση και η ένταση των κινητοποιήσεων δείχνουν ότι ο αγροτικός κόσμος έχει πετύχει έναν υψηλό βαθμό συντονισμού, παρά τις μεταξύ τους διαφορές σε αιτήματα και προτεραιότητες.
Νίκαια Λάρισας: Η καρδιά του μπλόκου με 4.000 τρακτέρ
Η Νίκαια αποτελεί τον κεντρικό κόμβο των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία. Με περίπου 4.000 τρακτέρ παρατεταγμένα, η περιοχή λειτουργεί ως πολιτικό και κινηματικό βαρόμετρο. Σήμερα εφαρμόζεται δίωρος αποκλεισμός των παραδρόμων μεταξύ 17:00 και 19:00, ενώ οι αγρότες έχουν ήδη ανακοινώσει αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου την Τετάρτη, σε συνεργασία με τους αλιείς της Μαγνησίας.
Η πανλαρισαϊκή συγκέντρωση της Πέμπτης αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική του μπλόκου, με τη συμμετοχή φορέων, σωματείων και τοπικών οργανώσεων. Η Θεσσαλία, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές και την υστέρηση των αποζημιώσεων, έχει αναδειχθεί σε βασικό χώρο έκφρασης της οργής των παραγωγών.
Η Μακεδονία σε κατάσταση κινητοποίησης: Περικυκλωμένη η Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ουσιαστικά αποκλεισμένη από τέσσερα μεγάλα μπλόκα: Πράσινα Φανάρια, Χαλκηδόνα, Μάλγαρα και Λαγκαδά. Οι εντάσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις είναι εμφανείς, καθώς οι αγρότες κατηγορούν τα ΜΑΤ ότι εμποδίζουν τεχνητά τη διέλευση, τη στιγμή που —όπως υποστηρίζουν— τα τρακτέρ έχουν αφεθεί σε θέση που δεν κλείνει τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.
Το απόγευμα της Κυριακής άνοιξε προσωρινά ένας διάδρομος κυκλοφορίας, ωστόσο οι αγρότες δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν αγωγή κατά της αστυνομίας. Στα Μάλγαρα και στη Χαλκηδόνα, η πίεση συνεχίζεται με περιοδικές διακοπές της κυκλοφορίας, ενώ στη Σκύδρα ο αποκλεισμός στο τελωνείο και στο τμήμα της Έδεσσας–Βέροιας παραμένει ενεργός.
Στον Τρίλοφο, σήμερα το μεσημέρι, πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ζητούμενο: ο συντονισμός και η απόφαση για επόμενο βήμα κλιμάκωσης.
Κεντρική Ελλάδα: Μια περιοχή σε συνεχή ταλάντωση
Η Κεντρική Ελλάδα μοιάζει με πλέγμα κινητοποιήσεων που ενισχύεται αντί να αποδυναμώνεται με τον χρόνο. Στον Μπράλο, το κλείσιμο των παραδρόμων αποτελεί καθημερινή πρακτική που επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα. Στο Κάστρο Λιβαδειάς αναμένεται νέα απόφαση κλιμάκωσης, ενώ η Θήβα παραμένει σταθερά κλειστή με την υποστήριξη τοπικών φορέων και δημοτικών αρχών.
Αντίστοιχα, στον Δομοκό οι αποκλεισμοί τόσο στο παλαιό εθνικό δίκτυο όσο και στην πρόσβαση προς τον Ε65 δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.
Ήπειρος: Κινητοποίηση με χαρακτηριστικό κοινωνικό χρώμα
Στο μπλόκο του αεροδρομίου Ιωαννίνων, η εικόνα των αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν μαζί και τα παιδιά τους λειτουργεί ως μία ισχυρή συμβολική εικόνα. «Οι αυριανοί νέοι κτηνοτρόφοι», όπως τους αποκαλούν, δίνουν στην κινητοποίηση ένα επιπλέον κοινωνικό βάθος, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά το μέλλον της υπαίθρου και των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.
Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα: Στο μεταίχμιο της επόμενης κίνησης
Στην Κάτω Αχαΐα, οι αγρότες αποχώρησαν προσωρινά, με νέα συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας. Ανάλογα ρευστή είναι η κατάσταση στην Πατρών–Πύργου, όπου η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί, σε αντίθεση με το νέο αυτοκινητόδρομο, που παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας.
Κρήτη: Στον πυρήνα των κινητοποιήσεων
Η Κρήτη μπαίνει δυναμικά στον κεντρικό χάρτη των κινητοποιήσεων. Στις 11:30 πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία προς το Ηράκλειο, με στόχο την παρεμπόδιση λειτουργίας τόσο του λιμανιού όσο και του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης».
Οργανωμένες πορείες με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έχουν ξεκινήσει από Σητεία, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο και ανατολικό Ρέθυμνο. Το νησί δείχνει ότι είναι έτοιμο να ανοίξει νέο μέτωπο πίεσης, με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η αγροτική παραγωγή της Κρήτης δεν μπορεί να συνεχίσει σε καθεστώς αβεβαιότητας και μειωμένου εισοδήματος.
Το μήνυμα των αγροτών στον πυρήνα της διαμαρτυρίας
Ο Γιάννης Τσούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Καρδίτσας, συνοψίζει το βασικό αίτημα του κινήματος: ουσιαστικές απαντήσεις και όχι άλλες αναβολές. Οι αγρότες δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από υποσχέσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Ζητούν τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές.
Οι συμμαχίες που διαμορφώνονται —με αλιείς, τοπικούς φορείς, επαγγελματικούς συλλόγους— ενισχύουν το εύρος της πίεσης, μετατρέποντας το ζήτημα από έναν αμιγώς αγροτικό αγώνα σε ένα πολυκλαδικό κοινωνικό μέτωπο.
Η πολιτική διάσταση: Παρεμβάσεις Καραμανλή και Σαμαρά
Η αγροτική κινητοποίηση έχει πλέον σαφή πολιτική διάσταση. Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΚΕ, έκανε λόγο για «επαπειλούμενη ερήμωση της υπαίθρου» —μια διατύπωση που χαρακτηρίζει την κατάσταση όχι απλώς ως οικονομικό ζήτημα αλλά ως εθνικό κίνδυνο. Τόνισε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, βασισμένο σε ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Ο Αντώνης Σαμαράς υπήρξε πιο σκληρός, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία». Σημείωσε ότι οι αγρότες αγωνιούν για το μέλλον της παραγωγής τους και των παιδιών τους, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Η δήλωσή του ότι «χρειάζεται αναδιάρθρωση της παραγωγής, όχι αφανισμός των παραγωγών» αποτελεί κεντρικό πολιτικό μήνυμα και σύνθημα που ήδη συζητείται ευρέως.
Τα μηνύματα της κυβέρνησης: Επιδίωξη αποκλιμάκωσης αλλά με όρους
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να μειώσει την ένταση, προβάλλοντας τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, έως τις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό για το 2025 στα 3,7 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, δεν υπάρχει —όπως τονίζεται— καμία απειλή για τους έντιμους δικαιούχους των ενισχύσεων.
Τρίτον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ανοικτό σε διάλογο, αλλά ζητά συγκεκριμένη εκπροσώπηση και καθαρά αιτήματα.
Το ζήτημα ωστόσο παραμένει αν οι οικονομικές δεσμεύσεις και η πρόσκληση για διάλογο επαρκούν για να κάμψουν την αντίδραση ενός αγροτικού κινήματος που εμφανίζεται πιο αποφασισμένο από ποτέ.
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για αγρότες και κυβέρνηση
Με τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή από 12 έως 16 Δεκεμβρίου, οι κινητοποιήσεις αποκτούν επιπλέον πολιτικό βάρος. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες: τα μπλόκα εντείνονται, η πίεση στην κυβέρνηση αυξάνεται και η κοινωνία παρακολουθεί με ανάμικτα συναισθήματα συμπάθειας αλλά και ανησυχίας.
Το πιθανότερο είναι ότι οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν την πορεία της σύγκρουσης. Αν υπάρξει ουσιαστική απάντηση της κυβέρνησης, ίσως ανοίξει παράθυρο αποκλιμάκωσης. Αν όμως οι αγρότες κρίνουν ότι οι δεσμεύσεις δεν αρκούν, τα μπλόκα μπορεί να επεκταθούν ακόμη και σε σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως μεγάλα λιμάνια και διεθνείς αερολιμένες.
Σε κάθε περίπτωση, η αγροτική κρίση έχει ήδη ξεφύγει από τα στενά όρια των διεκδικήσεων και εξελίσσεται σε μείζονα πολιτική και κοινωνική πρόκληση.