Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, που είχε συγκροτηθεί για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ενέκρινε το πόρισμα που προώθησε και τέθηκε σε ψηφοφορία, με τη συνεδρίαση ωστόσο να λαμβάνει δραματική τροπή: όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας, αποχώρησαν καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις που στρέφονται ενάντια στο σύνταγμα και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.
Αρχικά αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας επιστολή στην οποία μιλούσε για «αντισυνταγματικές και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις» της πλειοψηφίας της επιτροπής και υποστήριζε πως δεν πληρούνται οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για σύνταξη αιτιολογημένου πορίσματος, όπως απαιτείται προ της παρουσίασης για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ επισημαίνονται συγκεκριμένα σημεία τριβής:
- Δεν χορηγήθηκαν στη μειοψηφία αντίγραφα της δικογραφίας, ούτε καν ηλεκτρονικά.
- Δεν εκλήθησαν μάρτυρες που είχε προτείνει η αντιπολίτευση, με συνέπεια να μην εξεταστούν κρίσιμα ζητήματα πριν διαβιβαστεί ο φάκελος στο κοινοβούλιο.
- Η πλειοψηφία δέχθηκε γραπτό σημείωμα του κατηγορούμενου (Κ. Καραμανλή), αντί της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, αποδεχόμενη διαδικασία που χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματική καινοφανής» («μοντέλο Τριαντόπουλου»).
- Αποφασίστηκε να παρακαμφθεί η ουσιώδης προκαταρκτική εξέταση και να συνταχθεί πόρισμα σύμφωνα με την επιθυμία του κ. Καραμανλή να παραπεμφθεί απευθείας στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, διαδικασία που το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ως «τελευταίο στάδιο προστασίας και συγκάλυψης» για τον πρώην υπουργό.
Στον ίδιο τόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για «ταχύτατο κλείσιμο» της επιτροπής, εμποδίζοντας τη διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας, κατάθεση εγγράφων και εξέταση μαρτύρων. Θεώρησε ότι έτσι η όλη διαδικασία καθίσταται άκυρη και δεν προτίθενται να καταθέσουν αιτιολογημένη πορισματική έκθεση επί της ουσίας.
Το ΚΚΕ είχε ήδη αποχωρήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενο επίσης για σοβαρές παρατυπίες.
Η πλειοψηφία, σύμφωνα με τα κοινοβουλευτικά ρεπορτάζ, ενσωμάτωσε στο τελικό πόρισμα τη γραπτή θέση του κ. Καραμανλή και συνεχίζει τη διαδικασία κατάθεσης του πορίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής, με την Ολομέλεια να ορίζει ημερομηνία συζήτησης και μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με υπόμνημα προς την επιτροπή, δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαλεύκανση και την απόδειξη της αθωότητάς του μέσω ταχείας προσφυγής στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται κάθε σχέση με το ελεγχόμενο αδίκημα ή άλλη αξιόποινη πράξη.
Το τελικό πόρισμα της πλειοψηφίας και οι δηλώσεις ή εκθέσεις των κομμάτων της μειοψηφίας θα παραδοθούν μέσα στην ημέρα στον Πρόεδρο της Βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο Ολομέλειας.
- Στερεύουν τα αποθέματα νερού – Στο «κόκκινο» το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής
- Στο έλεος νέου καύσωνα η χώρα από Δευτέρα – Έως και 44 βαθμοί η θερμοκρασία
- Agentic AI: Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα μοντέλα των επιχειρήσεων
- Ψεκάσαν-σκουπίσαν-τελείωσαν με την Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή — Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
- Δικαίωση για τον Κώστα Γενιδούνια: Επιστροφή στην Hellenic Train μετά την άκυρη απόλυση