Σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Το νέο διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας» στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην εξέταση των δυνατοτήτων επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση του κάθε Αμερικανού υπουργού Άμυνας να υποβάλλει στο Κογκρέσο τακτική έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται νέες ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αναλυτική αποτύπωση των δικαιωμάτων των βάσεων που προβλέπονται από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία παρέχει ήδη πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε τέσσερις βάσεις στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, που τονίζουν ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις λόγω των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή επιβάλλουν την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία των βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Κόλπο της Σούδας, οι οποίες αποτελούν βασικούς κόμβους για την προβολή δύναμης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην υποστήριξη του δεσμού ανεφοδιασμού προς την Ουκρανία.
Η βουλευτής Γκρέις Μενγκ επισήμανε ότι η στήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί σταθερή προτεραιότητά της, υπογραμμίζοντας τη σημασία του νομοσχεδίου για την ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και τη διεύρυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης χαρακτήρισε την Ελλάδα ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή και ανέδειξε το νομοσχέδιο ως κρίσιμο βήμα για την εδραίωση μιας ισχυρής, διαφανούς και μελλοντοστραφούς συμμαχίας.
Επίσης, η βουλευτής Ντίνα Τάιτους τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του Κογκρέσου σχετικά με τη λειτουργία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και την προοπτική ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας. Από την πλευρά της, η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη επεσήμανε τη σημασία των στρατηγικών τοποθεσιών όπως η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη για την ενίσχυση της ασφάλειας των ΗΠΑ και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το νομοσχέδιο ενισχύεται από την υποστήριξη οργανώσεων με έμφαση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για την ευρύτερη γεωστρατηγική σταθερότητα.
Η Συμφωνία MDCA, που ανανεώθηκε το 2021, επιτρέπει την αμερικανική πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, τον Βόλο, το Λιτόχωρο και την Αλεξανδρούπολη. Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν ως κρίσιμες υποδομές για την εφοδιαστική αλυσίδα και τις επιχειρήσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, διαμορφώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο στη στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτυπώνει τη βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας και την εδραίωση μιας γεωστρατηγικής συμμαχίας ικανής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
- Ιούλιος 1965: 60 χρόνια από τον Εφιάλτη της Αποστασίας που έφερε τη Χούντα
- Επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα
- Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για δύο απόπειρες βιασμού #MeToo
- Μεταναστευτικό: Αθήνα και Ρώμη «χτυπούν της κουφής ΕΕ την πόρτα»
- Ο Λούκα Μόντριτς στη Μίλαν: Νέα πρόκληση για τον θρύλο της Κροατίας