Σε μια από τις πιο ηχηρές προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ότι η Ρωσία έχει διορία 50 ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαφορετικά, προειδοποίησε, θα επιβληθούν «πολύ αυστηροί δασμοί» και οικονομικά μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε «100% δασμούς» σε ρωσικά προϊόντα και σε χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία.
«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με τη Ρωσία. Θα επιβάλουμε πολύ αυστηρά μέτρα αν δεν έχουμε συμφωνία σε 50 μέρες», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν και τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
Εξοπλιστική συμφωνία-σταθμός με το ΝΑΤΟ
Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αποστολή «πολύ εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού» στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν και θα παραδώσουν όπλα – όπως αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και πυραύλους μέσου βεληνεκούς – μέσω του ΝΑΤΟ, με τα ευρωπαϊκά κράτη να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το κόστος.
«Κατασκευάζουμε τον καλύτερο εξοπλισμό και θα τον στείλουμε στο ΝΑΤΟ. Αυτοί θα πληρώσουν. Το ΝΑΤΟ θα τα διανείμει εκεί που χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε, αποτελεί «πραγματικά μεγάλη εξέλιξη» και δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι «κινητοποιούνται πιο ενεργά» για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Ο Ρούτε τόνισε ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει «τεράστιο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού για την αεράμυνά της, πυραύλους και πυρομαχικά», ενώ χαρακτήρισε «απόλυτα λογικό» το αίτημα Τραμπ να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το κόστος.
Σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν
Ο Τραμπ, εμφανώς απογοητευμένος από τη στάση του Ρώσου προέδρου, επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος το 2022. Υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν για τον κίνδυνο πολέμου, ενώ τώρα τον καλεί να πάρει σοβαρά την αμερικανική προειδοποίηση για νέες κυρώσεις και δασμούς.
«Πρέπει να σταματήσει. Όλα είναι λόγια μέχρι να εκτοξευθούν πύραυλοι στο Κίεβο», είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή διάσταση
Ο Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η νέα συμφωνία βασίζεται στην επιτυχία της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «κινητοποιούνται πιο ενεργά» για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Τόνισε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε ουκρανικές πόλεις δεν έχουν στρατιωτικούς στόχους αλλά αποσκοπούν στη δημιουργία πανικού, καλώντας τον Πούτιν να λάβει σοβαρά υπόψη τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.
«Αν ήμουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, μετά από αυτήν την ανακοίνωση, θα επανεξέταζα αν θα έπρεπε να πάρω τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πιο σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.