Η εν εξελίξει διαδικασία αφοπλισμού του PKK στο Ιράκ και οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία έχουν φέρει τον τούρκο πρόεδρο στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Η πιθανή απονομή του βραβείου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, με σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή, την Ελλάδα και την παγκόσμια διπλωματία.
Η υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης βασίζεται κυρίως στις επιτυχημένες μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η συμφωνία για τα σιτηρά, και πλέον επεκτείνεται και στη διαδικασία αφοπλισμού του PKK.
Τι σημαίνει το Νόμπελ για τον Ερντογάν και την περιοχή
Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ερντογάν θα αποτελέσει μια ιστορική αναγνώριση της μεταστροφής του ρόλου του από πολεμοχαρή ηγέτη σε ειρηνοποιό, ειδικά αν ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός του PKK, που έχει ξεκινήσει στο Ιράκ. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση του στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας και θα του δώσει διεθνή κύρος. Παράλληλα, θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν μια Τουρκία με αυξημένη διπλωματική επιρροή και ενδεχομένως αναθεωρητικές βλέψεις.
Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες
Η διαδικασία αφοπλισμού του PKK δεν είναι πλήρως ομαλή, καθώς οι Σύροι Κούρδοι των SDF αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα τους, διατηρώντας ανοιχτό το μέτωπο στη Συρία. Επιπλέον, η πιθανή απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων και να προκαλέσει νέες εντάσεις. Την ίδια στιγμή, η διεκδίκηση του Νόμπελ από τον Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει μια ακόμη παράμετρο αβεβαιότητας στην παγκόσμια πολιτική.
Η Ελλάδα και το μέλλον των σχέσεων στην περιοχή
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σύνθετη διπλωματική πρόκληση, καθώς η πιθανή βράβευση Ερντογάν θα ενισχύσει το διεθνές του προφίλ και θα δυσκολέψει την αντιμετώπιση της τουρκικής πολιτικής, ειδικά σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Κύπρο. Η Αθήνα καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον όπου η Τουρκία θα παίζει ρόλο ειρηνοποιού, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρεί ισχυρά συμφέροντα και διεκδικήσεις.
Η υποψηφιότητα και ενδεχόμενη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ περισσότερο από μια τιμητική διάκριση. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική μεταστροφή στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, με επιπτώσεις που θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες εξουσίας και θα θέσουν σε δοκιμασία τις διεθνείς συμμαχίες και πολιτικές.
- Αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό με… κανονιοφόρους: Σχέδιο ναυτικού αποκλεισμού του Τομπρούκ
- Ανάλυση / Η πιθανή υποψηφιότητα Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης και οι γεωπολιτικές ανατροπές που μπορεί να προκαλέσει
- Χαμένες ευκαιρίες, εγκληματικά λάθη και ακριβό τίμημα: Το χρονολόγιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων
- Η γενοκτονία συνεχίζεται: Τουλάχιστον 43 νεκροί σε επιδρομές του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εν εξελίξει τριπλή έρευνα για ξέπλυμα, απάτη και πολιτικές ευθύνες