Σε τροχιά βαθέος ελέγχου έχει εισέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κρατικός φορέας που διαχειρίζεται ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο συντονισμένων ερευνών για οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο στόχαστρο οι διοικήσεις του οργανισμού, εξωτερικές εταιρείες αλλά και πολιτικά πρόσωπα – με νέα δικογραφία να ετοιμάζεται, την ώρα που η Βουλή μετρά αντίστροφα για να αποφανθεί επί ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών.
Τρεις αρχές ερευνούν το σκάνδαλο επιδοτήσεων
Ο άλλοτε τεχνοκρατικός ΟΠΕΚΕΠΕ, οργανισμός άγνωστος στους περισσότερους πολίτες αλλά απολύτως κρίσιμος στη διαχείριση δισεκατομμυρίων κοινοτικών πόρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας διαρκείας από τρεις ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς: την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την Εισαγγελία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος.
Οι έρευνες επικεντρώνονται σε ύποπτα δίκτυα που φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν τα τελευταία χρόνια τα συστήματα υποβολής δηλώσεων και τις αδιαφανείς συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες, για να αποσπούν παράνομες επιδοτήσεις. Οι πρώτες ενδείξεις συνθέτουν ένα σκηνικό «πυραμίδας» με εμπλεκόμενους σε όλα τα επίπεδα: από στελέχη του Οργανισμού μέχρι πρώην διοικήσεις και πολιτικά πρόσωπα.
Στο μικροσκόπιο τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία
Η Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους σε περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην και νυν στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στην ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει τη δημιουργία της βάσης δεδομένων επιδοτήσεων. Η έρευνα έχει χρονικό βάθος δεκαετίας – από το 2015 και μετά – και δεν εμποδίζεται από θεσμικές ασυλίες ή περιορισμούς που ισχύουν για άλλες δικαστικές αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εντοπιστεί κινήσεις κεφαλαίων και περιουσιακά αποκτήματα που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε απαγγελίες κατηγοριών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βάσει της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Κατασχέσεις και ψηφιακά ίχνη για τη «δομή της απάτης»
Παράλληλα, η Εισαγγελία κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, υπό τον εισαγγελέα Εφετών Δημήτριο Γκύζη, συμμετέχει ενεργά στην υπόθεση. Με αιφνιδιαστικές ενέργειες, έχει ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις διακομιστών (σέρβερ) του ΟΠΕΚΕΠΕ, ερευνώντας τη ροή των επιδοτήσεων και την τεχνική «αρχιτεκτονική» της απάτης: δηλαδή τη διασύνδεση μεταξύ διοίκησης, Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων και εξωτερικών συνεργατών.
Οι δικαστικές αρχές φέρεται να συγκεντρώνουν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαγγελία κατηγοριών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα που συνεπάγεται βαρύτατες ποινικές συνέπειες.
Δεύτερη δικογραφία στα σκαριά – Στη Βουλή τα πρώτα πολιτικά ονόματα
Το εθνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο εισαγγελέας Νικόλαος Πασχάλης, έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή μιας πρώτης δικογραφίας προς τη Βουλή για τους υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Πλέον ετοιμάζεται και δεύτερη δικογραφία, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διαβιβαστεί στις ανακριτικές αρχές με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο.
Αν και μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος πολιτικών προσώπων, οι ερευνητές εντοπίζουν ήδη ονόματα βουλευτών – περισσότερα από όσα έχουν επισήμως φθάσει στη Βουλή – τα οποία εξετάζονται ως εμπλεκόμενα στην αλυσίδα των παράνομων επιδοτήσεων.
Σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης – Προανακριτική ή Εξεταστική;
Το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιουλίου, καθώς η αντιπολίτευση εξετάζει την κατάθεση πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει τη λύση της Εξεταστικής, επιδιώκοντας έλεγχο σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο χωρίς ποινικές απολήξεις – τουλάχιστον προς το παρόν.
Αν η υπόθεση πάρει τον δρόμο της Προανακριτικής, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ξανά και η συζήτηση περί εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με πιθανές παραπομπές στο Δικαστικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο προβλέπεται πολιτικά και δικαστικά εκρηκτικό, με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καλούνται να διαχειριστούν νέα, δυνητικά επιβαρυντικά, στοιχεία.
Όπως εκτιμά αρμόδια δικαστική πηγή: «Ο Σεπτέμβριος διαφαίνεται θερμότερος από το καλοκαίρι – και όχι λόγω καιρού».
- Η γενοκτονία συνεχίζεται: Τουλάχιστον 43 νεκροί σε επιδρομές του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εν εξελίξει τριπλή έρευνα για ξέπλυμα, απάτη και πολιτικές ευθύνες
- Τα Μνημόνια δεν ήταν μονόδρομος – Οι αποκαλύψεις Ρουμελιώτη και η χαμένη ευκαιρία του 2010
- Κίνδυνος διχασμού στη Δύση λόγω εμπορικών δασμών
- Γιώργος Παπανδρέου: Η απάντηση στην αυταρχική διολίσθηση είναι περισσότερη δημοκρατία και ανθρωπιά