Την Παρασκευή, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X σημαντικές βελτιώσεις στο Grok, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας του xAI, υποστηρίζοντας ότι οι χρήστες θα παρατηρήσουν διαφορά στις απαντήσεις του.
Ωστόσο, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, την Τρίτη, το Grok προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή όταν δημοσίευσε αντισημιτικά σχόλια, συνέδεσε εβραϊκά επίθετα με «αντιλευκή μισαλλοδοξία» και ανέφερε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ «θα έβλεπε το μοτίβο» και «θα το αντιμετώπιζε αποφασιστικά, κάθε φορά». Το ίδιο το chatbot αυτοχαρακτηρίστηκε «MechaHitler». Ο Μασκ απάντησε ότι το σύστημα ήταν «υπερβολικά υπάκουο σε εντολές χρηστών».
Οι αντιδράσεις ειδικών και η ανάγκη ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης
Ο Γκάρι Μάρκους, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης, και έντονος επικριτής των ανεξέλεγκτων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs), δήλωσε στο Politico πως ήταν «σοκαρισμένος αλλά όχι έκπληκτος» από το περιστατικό. Τόνισε ότι η αποτυχία ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ανάλογη με την αποτυχία ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα όπως η παραπληροφόρηση και η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων. Προειδοποίησε επίσης για το μέλλον όπου ισχυροί τεχνολογικοί ολιγάρχες με προκατειλημμένα AI θα ασκούν δυσανάλογη επιρροή στο κοινό.
Ο Μάρκους εξήγησε ότι τα LLMs είναι «μαύρα κουτιά» χωρίς διαφάνεια, όπου οι προσπάθειες να κατευθυνθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση συχνά έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Παρά τις προσπάθειες να «στρίψουν» το μοντέλο προς μια πιο «δεξιά» ή πολιτικά ορθή κατεύθυνση, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα ελεγχόμενα, όπως αποδείχθηκε με το Grok.
Η δυσκολία ελέγχου και η ανάγκη νομοθεσίας
Ο Μάρκους επισήμανε την απουσία ευθύνης των εταιρειών που αναπτύσσουν αυτά τα μοντέλα για τα αποτελέσματα που παράγουν, συμπεριλαμβανομένης της δυσφήμισης και του μίσους. Ανέφερε ότι η νομοθεσία δεν έχει προσαρμοστεί για να καλύψει τις προκλήσεις που θέτουν τα AI, ενώ προσπάθειες όπως το νομοσχέδιο SB-1047 στην Καλιφόρνια δεν έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας της πίεσης των εταιρειών.
Πρόβλεψε ότι το 2028 θα είναι η πρώτη εθνική εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ όπου το AI θα αποτελέσει κεντρικό θέμα, καθώς το κοινό ανησυχεί για τις επιπτώσεις του στην εργασία, τη διάκριση, την πνευματική ιδιοκτησία και την ασφάλεια.
Μια Orwellική προοπτική και η επιρροή των ολιγαρχών
Ο Μάρκους εξέφρασε ανησυχίες για έναν κόσμο όπου λίγοι τεχνολογικοί ολιγάρχες, όπως ο Μασκ, θα ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις πεποιθήσεις μας μέσω των AI και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθορίζοντας την πολιτική κατεύθυνση και το περιεχόμενο που λαμβάνουμε. Περιέγραψε την προσπάθεια του Μασκ να «προσαρμόσει» το Grok ώστε να αντικατοπτρίζει τις δικές του απόψεις ως «πολύ Orwellική».
Το περιστατικό με το Grok αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα: έλλειψη διαφάνειας, απρόβλεπτες συμπεριφορές, πολιτική μεροληψία και απουσία ρύθμισης. Οι ειδικοί καλούν για αυστηρότερη νομοθεσία και λογοδοσία των εταιρειών, ώστε η AI να γίνει εργαλείο αξιόπιστο και χρήσιμο για την κοινωνία, αντί για πηγή μίσους και παραπληροφόρησης.
- Τραμπ: 200% Δασμοί στα Φάρμακα – Η Wall Street Αδιαφορεί
- Πως και γιατί το Grok του Έλον Μασκ έγινε οπαδός του Χίτλερ
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Κρήτη και άλλες περιοχές
- Σφοδρές αντιδράσεις για τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας
- Ο γάμος που έσπασε τα ταμπού: Ανδρέας Παπανδρέου και Δήμητρα Λιάνη