Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επανέρχεται με σαφή και κατηγορηματικό αίτημα: την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας.
Όπως δήλωσε σήμερα η Μπεσέ Χοζάτ, επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του PKK και συμπρόεδρος της οργάνωσης KCK, αυτό αποτελεί την πρώτη και βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είναι η πρώτη αξίωσή μας και βασική προϋπόθεση», τόνισε η Χοζάτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την ολοκλήρωση της συμβολικής τελετής αφοπλισμού στο βόρειο Ιράκ. «Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι ελάχιστα πιθανό η διαδικασία να συνεχιστεί με επιτυχία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του αιτήματος.
Η πολιτική συμμετοχή ως δρόμος για τη δημοκρατία
Παράλληλα, η Μπεσέ Χοζάτ εξέφρασε την επιθυμία του PKK να ενταχθεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Το κόμμα ζητά από το τουρκικό κράτος να του παραχωρήσει το δικαίωμα να συμμετέχει στη δημοκρατική πολιτική σκηνή της χώρας. «Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δεσμευτούμε στη δημοκρατική πολιτική της Τουρκίας», διαβεβαίωσε, θέτοντας ως στόχο τη νομιμοποίηση και τη συμμετοχή μέσα από πολιτικούς θεσμούς.
Αυτή η δήλωση σηματοδοτεί μια προσπάθεια του PKK να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από τον ένοπλο αγώνα σε μια πιο πολιτική και δημοκρατική προσέγγιση, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Ασφαλείς εγγυήσεις για την επιστροφή των μαχητών
Ωστόσο, το PKK θέτει και αυστηρές προϋποθέσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία. «Χωρίς νομικές και συνταγματικές εγγυήσεις, θα καταλήξουμε είτε στη φυλακή είτε νεκροί», προειδοποίησε η Μπεσέ Χοζάτ, επισημαίνοντας την ανάγκη για προστασία των μελών του κόμματος από διώξεις και βία.
Η δήλωση αυτή αναδεικνύει το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου που επικρατεί ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές, παρά τις προσπάθειες για ειρήνη και πολιτική ένταξη.
Η σημερινή τοποθέτηση της Μπεσέ Χοζάτ, μετά τη συμβολική τελετή αφοπλισμού στο βόρειο Ιράκ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για το κουρδικό ζήτημα, θέτοντας στο επίκεντρο την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη μετάβαση σε μια δημοκρατική πολιτική διαδικασία στην Τουρκία. Η ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.